IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen затяга коланите и в Германия

За да стане концернът лидер не само в Европа, но и в света, трябва да инвестира милиарди, но и да пести

15:03 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen затяга коланите и в Германия

Като част от програмата си за финансови ограничения автомобилният производител Volkswagen планира да инвестира по-малко средства в своя завод за автомобили в Хановер. Както пише в съботния си брой местният Hannoversche Allgemeine Zeitung, компанията няма да инвестира в замяната на остаряло оборудване за лакиране. Това автоматично ще намали капацитета на завода с една пета.

Освен това продължава да не е сигурно дали в Хановер, като настоява профсъюзът на работниците и служителите, ще се сглобява следващото поколение на бъдещият голям  автомобил Crafter, пише още вестникът, позовавайки се на източници от концерна.

Ръководството вече планира собствен завод за модела извън Германия. Главният финансов директор на VW Group Ханс Дитер Пьоч наскоро обяви, че концернът иска да намали значително разходите и за тази цел няма да се колебае да премести някои инвестиции. 

В момента Crafter, заедно със своя конкурент от класа – Sprinter, излизат от лентите на заводите на Daimler. Но след като и двете страни декларираха, че важащият до 2016 г. договор за сътрудничество в производството няма да се подновява, на модела трябва да се намери нов дом. 

В момента в концерна текат преговорите за инвестиционната програма за следващите пет години. Така наречената планова сесия традиционно се одобрява от Надзорния съвет в края на ноември. В Хановер през последните месеци никой не може да преговаря с никой друг, защото заради трудови спорове се състоя нов избор на представители в работническия съвет.

Сега синдикалната организация тук ще се ръководи от Томас Цвиблер, който ще предприеме преговори с мениджърите през идната седмица. „Тук имаме ясно изискване. Пълният капацитет трябва да се поддържа в Хановер", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още