IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автосалонът във Франкфурт представя визии за бъдещето

Новите серийни модели са малко, очакваме изненади от четири компании

12:04 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-големите автосалони в света отваря врати днес. 65-ото изложение във Франкфурт трябва да покаже най-доброто от водещите автомобилни концерни от цял свят. Серийните модели този път са съвсем малко, но затова пък ще бъдем свидетели на цял парад от концептуални машини.

Традиционно ще бъдат представени както бюджетни коли, така и спортни суперколи, хибриди и всъдеходи. Най-интересно обещава да бъде на щандовете на Jaguar, Volvo, Peugeot, BMW, Lexus и Mercedes-Benz. Те ще покажат ще покажат концептуални модели, чийто дизайн ще бъде налаган в бъдещите автомобили на марките.

Евтиното

Във Франкфурт ще видим и обновения Dacia Duster, както и фейслифтът на Megane - два особено популярни модела в някои страни от Европа. Сред новостите е и фейслифът на Suzuki Swift, а също така и новите Peugeot 308, Citroen С4 Picasso, китайският седан Qoros 3, новото поколение на Hyundai i10 и фейслифтът на Elantra. Ще се появят още компактният Honda Jazz и Skoda Rapid Spaceback.

Кросовърите

Този сегмент става все по-популярен и според анализаторите на пазара продажбите на такива машини ще продължат да растат. За Duster вече стана дума, но във Франкфурт редом с него ще се появи и "близнакът" му - Nissan Terrano. Японците ще покажат и по-големия XTrail, но голямата звезда във Франкфурт в този сегмент - при серийните автомобили, ще бъде новият Mercedes-Benz GLA.

Освен това на германския автосалон ще бъде изложена обновената Skoda Yeti, а също така и Chevrolet Trax и фейслифта на Renault Koleos. С подобрена, макар и леко, външност пристигат Peugeot 3008 и 5008. Своя първи фейслифт е получил и Range Rover Evoque.

Суперколи

Без тях не може да мине нито едно изложение. Във Франкфурт те няма да са много на брой, но правят впечатление като имена. На първо място това е хибридното Porsche 918 Spyder, което ускорява от 0 до 100 км/ч. за 4.2 секунди. И струва над 600 000 евро.

Любителите на такъв тип машини ще могат да се порадват на Bentley Continental GT, но далеч по-интересно обещава да бъде на щанда на BMW, където ще бъде изложено хибридното i8. То разполага с бензинов двигател и два електромотора с обща мощност 350 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при него става за по-малко от 5 секунди. Няма да се мине и без Lamborghini, където ще покажат Gallardo Squadra Corse, и Ferrari. Тяхното 458 Speciale разчита на 605 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди.

Концептуални купета

Както стана дума, във Франкфурт ще има доста на брой и различни на вид концептуални модели. Огромен интерес предизвика новото BMW M4, както и суперколата, която ще покаже Volvo. За нея се твърди, че е запазила чертите на един от най-известните модели на марката - P1800 от 60-те години на миналия век.

Сред новостите е Lexus RC горещото купе на японската марка. От своя страна Audi ще покаже бъдещият прототип на R10, който сега носи името Audi Sport Quattro. Под капака на тази модел има цели 700 к.с., а разходът на гориво е само 3 л/100 км.

Феновете на Lamborghini ще се запознаят с концепта Cabrera, а тези на Opel с доста екстравагантната Monza. Голямата звезда в класа обаче вероятно ще бъде купето Mercedes-Benz S-Class. Вероятно, защото германците още не са обявили дали ще покажат такава машини, но слуховете за това се увеличават непрекъснато.

Концептуални кросовъри

Тук короната, поне на пръв поглед, принадлежи на Jaguar с техния първи кросовър. Той носи името C-X17 и за него все още няма подробности. Твърди се, че е на базата на седана XJ, но същевременно ползва моторите на Range Rover Evoque - бензинов 2.0 литра и 240 к.с., и дизелов 2.2 литра и 190 к.с. Скоростната кутия е 8-степенен автомат.

Хибридно кросовър-купе ще покаже и Lexus. То носи името LF-NX, като създателите му твърдят, че това е по-нататъшното развитие на дизайнерската философия на марката L-Finess. И че силуетът на машината трябва да се асоциира от публиката с "атлетично спортно купе".

Сред кросовърите на бъдещето ще видим и предложението на Suzuki. То се казва  iV-4 и трябва да покаже как ще изглеждат бъдещите модели на тази марка. Интересни са също така концептът Cactus на Citroen, както и двете предложения от Бавария - BMW X5 M50d и BMW X5 eDrive.

Компактни концепти

Тук прави впечатление концептът Mini Vision, чийто интериор ще сияе в цветовете на дъгата. Ще видим и новият хечбек на Infiniti, носещ името Q30. Той ще трябва да се конкурира с BMW 1-Series и Mercedes-Benz A-Class.

Два концепта ще има на щанда на Toyota. Първия е FCV-R, който продължава да е загадка, а вторият - Hybrid-R. Той е на базата на Yaris и разполага с 420 к.с. Феновете на Honda ще видят концепта CivicType R, а тези на френските автомобили ще бъдат зарадвани от Citroen DS9 и от Peugeot 308R.

Новото поколение на VW Golf Plus ще се нарича Sportsvan, като то също ще се появи във Франкфурт. Моделът е построен на основата на 7-ото поколение на модела, но е по-дълъг, по-широк и по-висок. Очаква се именно така да изглежда и серийната версия на автомобила.

Изненадата

Тя засега се крие под покривалата на Nissan, Porsche, Volkswagen и Seat. Всяка една от тях може да сюрпризира посетителите на салона. Nissan отдавна "захранва" медиите с тийзъри на новия Quashqai, така че не е изключено да видим модела и наживо. Porsche пък обяви, че ще разкрие новия Macan през ноември, но не е изключено да го разкрият по-рано на свой терен. Колкото до VW и Seat - тези 2 компании вече обявиха, че на автосалона ще покажат нови автомобили, но скриха какви ще бъдат те. Както показва опитът обаче, на всеки голям автосалон излиза нещо неочаквано. И често интересните новини не са там, където ги очакваш.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още