IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите класически автомобили, продавани на търг

Класическите състезателни автомобили на Ferrari от 1950-те и 1960-те години са сред най-ценните в света

14:44 | 24.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: RM Auctions&nbsp;</em></p>

Илюстрация: RM Auctions 

Рядък модел Ferrari 275 GTB/4S NART Spider от 1967 г. бе продаден на търг на 17 август срещу 27,5 млн. долара - най-високата цена, плащана на подобно събитие за автомобил на италианския производител до момента и най-високата сума за кола, закупена на търг в САЩ, припомня Bloomberg.

Класическите състезателни автомобили на Ferrari от 1950-те и 1960-те години са сред най-ценните в света, като те се радват на голям успех както на търгове, така и на частния пазар. Цените им нарастват непрекъснато от началото на тази година. Индексът на колекционерските автомобили Ferrari на HAGIF се е покачил с 34,2% от януари до юли, според данни на лондонската фирма Historic Automobile Group International.

Търгът, организиран от RM, е част от поредица разпродажби на класически автомобили на Западното крайбрежие на САЩ, включваща също и скъпи селекции на Gooding & Co. и Bonhams.

Ferarri-то, оценено на 14-17 млн. долара от MR, бе представено от семейството на покойния бизнесмен от Северна Каролина Еди Смит Младши, който е единствен собственик на автомобила. Приходите от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност.Цената, включваща такси, бе втората най-висока, плащана някога за автомобил на търг след продажбата на Mercedes-Benz W196R от 1954 г., пилотиран от Хуан Мануел Фанджо при две от победите му на Гран При. Сделката бе сключена на търг на Bonhams през юли.

Най-високата цена, плащана някога за автомобил на търг, продължава да е за 1962 Ferrari GTO 250 - 35 млн. долара в частна сделка през юни 2012 г. Колата е проектирана за британския пилот Стърлинг Мос. Пилотът обаче така и не успява да участва в състезание с него, тъй като през 1962 г. получава тежки травми в автомобилна катастрофа и слага край на кариерата си.

Вижте 20-те най-скъпите класически автомобили, продавани някога на търг!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още