IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече държави затягат мерките срещу пияни шофьори

В Япония действа "сух закон" за съгрешилите и возещите се в колата, а в Китай шофьорът може да бъде осъден на смърт

09:24 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Наказанията за тези, които си позволяват да седнат зад волана след употреба на алкохол, става все по-жестоки в много държави, съобщава агенция „РИА-Новости”.

Почти във всички страни на Стария континент съдържанието на алкохол в кръвта не трябва да превишава 0.5 промила. Все пак във Великобритания, Франция, Лихтенщайн, Люксембург и Сан Марино се допуска концентрация от 0.8 промила. „Абсолютната нула” обаче действа в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Съвсем доскоро подобна мярка важеше и за Хърватия, но под натиска на туристическия бизнес сега допустимите промили са 0.5.

Все по-жестоки обаче са санкциите. В Германия за първо нарушение водачът плаща 500 евро, за второ – 1000 евро, а за трето – 3000. Там ограничението е 0.5 промила, като то не важи за шофьори до 21 г. или за такива с по-малко от 2 години стаж за волана. Те трябва да карат абсолютно трезви.

Освен това при инцидент всеки, който шофира с алкохол в кръвта (без значение от промилите), е заплашен от санкции. Тези, които са хванати пияни зад волана повторно, трябва да се явят на специален тест, за който плащат 500 евро. И ако не го издържат, им се отнемат шофьорските права, като трябва да карат допълнителен курс. Той струва нови 500 евро.

Във Франция допустимите промили са 0.8, но всеки шофьор трябва да има в автомобила си тестер за проверка за алкохол. Отсъствието му задължително води до глоба от 150 евро за водача. Най-жестоката санкция в Европа за шофиране след употреба на спиртни напитки е във Великобритания, където тя може да достигне 7200 евро.

В бившия СССР също взимат сериозни мерки срещу пияните шофьори на пътя. Властите в Русия обсъждат намаляването на допустимото ниво на алкохол в кръвта до 0.16 промила – толкова може да показва теста след употреба на популярния в страната кефир, както и на някои лекарства.

В съседен Беларус властите взеха решение да конфискуват автомобилите на тези, които си позволяват да карат пияни. В Украйна разрешените промили са намалени до 0.2, като при първо нарушение глобата е около 400 долара. При повторна издънка, водачът може да влезе до 3 години в затвора и да остане без книжка доживот.

Наказанията в Европа обаче бледнеят пред тези в някои други държави. В Япония действа „сух закон” за автомобилистите, като той засяга не само водачите, но и тези, които се возят при него, ако той е пил. Глобата за всеки един от тях е 3000 долара.

Още по-страшно е в Китай. Там шофирането в нетрезво състояние се води „углавно престъпление” и водачът се наказва с огромна глоба и затвор. А ако е причинил пътнотранспортно произшествие със загинали, виновният е заплашен и от смъртно наказание.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още