IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандци разбиха защитата на Porsche и Lamborghini

Учените заплашиха да публикуват кодовете за запалване на луксозни модели от портфолиото на Volkswagen Group

12:55 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трима специалисти по криптография от Университета на Холандия успяха да пробият специалните кодове, с чиято помощ се стартират модели на Audi, Bentley, Porsche (на снимката) и Lamborghini.

Това ще позволи на всеки човек с достатъчно познания и необходимата апаратура да получи достъп до автомобила, като се свърже с него от разстояние, съобщава интернет изданието The Verge.

Учените са планирали да публикуват резултатите и получените кодове през август, като дадат подробни обяснения как да бъде получен достъп до системата Megamos Crypto. Именно в нея е заложен алгоритъмът за разпознаване и получаване на достъп за ключа на собственика на автомобила. Юристи от компанията майка на четирите марки - Volkswagen Group, веднага предприеха съответните мерки и издействаха съдебна заповед, забраняваща публикацията на материала.


Главният аргумент, който привеждат в своя защита учените, е, че "хората имат право да знаят за пропуските в системите за безопасност, за които плащат и на които разчитат". В съда обаче са на мнение, че ако кодовете бъдат публикувани, учените ще помогнат за нови кражби на луксозните автомобили.

Експерти по право обаче твърдят, че съдебната забрана може съвсем скоро да падне, тъй като нарушава правото на хората за получаване на информация.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още