IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската армия заложи на G-Class

Всъдеходът на Mercedes-Benz се пребори с трима съперници

12:01 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Mercedes</p>

Снимка: Mercedes

Mercedes-Benz G-Class е създаден като транспортно средство за армията, а първата му „гражданска” версия излиза през 1979 г. Компанията все още произвежда военни модификации, които се използват от въоръжените сили на редица държави.

Последната от тях стана Швейцария, чието министерство на отбраната избра модификацията G300 CDI за заместник на досега използвания PUCH 230 GE. Любопитното е, че двата модела са базирани на една и съща концепция, но G-Class е на много по-високо техническо ниво.

За да се стигне до избора, представители на швейцарската армия са подложили G300 CDI на жестоки изпитания заедно с още 3 машини на други производители, които също са се борили за поръчката. В крайна сметка всъдеходът на Mercedes-Benz се е представил като най-надеждния и същевременно най-лесен като управление и поддръжка автомобил. Той и съперниците му са били тествани през пресечена местност, както и при планински условия с много ниски температури.

Машините ще бъдат използвани по време на всякакви операции. Версията Mercedes-Benz G300 CDI разполага с 6-цилиндров дизелов мотор OM 642 с мощност 184 к.с. и 400 Нм въртящ момент. Той работи с 5-степенна автоматична скоростна кутия и може да развие до 160 км/ч.

Благодарение на клирънса си от 210 мм и изнесената нависоко тръба на всмукателната система, модификацията може да преминава през водни препятствия с дълбочина до 600 мм. Допълнителното преимущество идва от системата за задвижване на четирите колела, бавните скоростни и трите блокировки на диференциала.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още