IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска комисия заведе дело срещу BMW за дискриминация

Германците проверявали досиетата на свои служители за криминални прояви

09:06 | 13.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: BMW</em></p>

Снимка: BMW

Американската Комисия за равни възможности на труд (EEOC) e завела дело за дискриминация срещу германския автомобилен производител BMW, съобщава CNN. Регулаторният орган обвинява концерна заради политиката му да проверява криминалното минало на служителите си в завода на компанията в Южна Каролина. Според комисията това ограничава правата на афроамериканците, които кандидатстват за работа във фабриката.

Нещо повече, оказва се, че през 2008 г. германците са регистрирали нова фирма и са преназначили всички работници в предприятието. Така те са имали възможност да опреснят информацията за досиетата на своите служители, като тези с криминални проявления не са имали възможност да продължат работата си в завода. Всичко това се е случвало „без индивидуална преценка за вида и сериозността на провиненията.“ Комисията алармира, че BMW не е взимала предвид преди колко време са били извършени престъпленията, както и дали служителите са си вършели съвестно работата или не.


В резултат на това 88 работници са получили отказ за преназначаване, като 70 от тях са от афроамерикански произход, твърдят от комисията. Общо в завода в Южна Каролина работят 645 опитни служители. Това означава, че 80% от на практика съкратените служители са чернокожи, въпреки че малко повече от половината служители на фабриката са чернокожи.

BMW е нарушила гражданските права, „използвайки дискриминационна политика, която непропорционално разделя афроамериканци от бели,“ заявява говорителят на EEOC Кристин Нейзър. Според нея подобна практика не е свързана с работния процес и не е част от бизнес развитието на която и да е компанията.

“Вярваме, че сме спазили текста и духа на закона и ще се защитаваме от обвиненията на EEOC в дискриминация по расов признак,“ коментират от централата на баварската компания. „Имаме силна култура против дискриминацията, която се доказва от разнообразната ни работна ръка. Заводът ни в Южна Каролина дава работа на хиляди хора, осигурявайки им безопасна работна среда, който е основният приоритет на компанията ни“.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Света трябва да осъди САЩ за дискриминация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още