IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda излезе на печалба за първи път от 5 години

Японците очакват тенденцията да се запази, но все още генерират загуба в Северна Америка

15:25 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mazda CX-5. <em>Снимка: Automedia.bg</em></p>

Mazda CX-5. Снимка: Automedia.bg

Японската автомобилна компания Mazda излезе на печалба за първи път от 5 години насам, съобщават от пресцентъра на концерна, като посочват, че за фискалната 2012 година е регистрирана печалба от 364,3 млн. долара. Година преди това японците записаха загуба от 1,14 млрд. долара.

Основен двигател за добрите резултати на Mazda е моделът CX-5. Той се радва на добро приемане на всички световни пазари и затова японците предвижват печалбата им да расте през следващите години. За това ще помогне и новото поколение Mazda6, както и следващото поколение на Mazda3, което очакваме още тази година.

Въпреки че изминалата година е повече от успешна за Mazda, компанията продължава да записва загуба на пазара в Северна Америка. Продажбите й на континента са се увеличили с 2% отново заради CX-5, но загубите растат - 519,1 млн. долара за фискалната 2012 година и 427,8 млн. долара за годината преди това. Прогнозира се обаче 11% ръст на продажбите за следващата година, който трябва да увеличи сделките до 415 000.

Ситуацията в Европа също не е розова. Тук не се регистрира загуба, но пък печалбата е намаляла с 2%, а продажбите - със 6%. Японците обаче очакват 17%-ен ръст в продажбите си в Европа, който ще им помогне да достигнат до целта си за годината - 200 000 продажби в Европа.

Още за Mazda CX-5 четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още