IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Его

Как американският Силвио Берлускони прескочи от бизнеса и медиите в политиката

13:07 | 09.11.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Можем да разберем егото на този човек само, ако познаваме историята на успеха му. Доналд Джон Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк. Предците му са от Германия и Шотландия. Тръмп посещава реномираното училище Wharton School of Finance. Баща му Фред възпитва сина си с изречения като „Бъди убиец!“ и „Ти си крал!“, пише биографът му Майкъл Д‘Антонио.

Доналд поема семейната фирма за недвижими имоти през 1971 г. и оттогава я превръща в империя. Издадената през 1987 г. книга „The Art of the Deal" – автобиография и съветник за мениджъри едновременно, самият той хвали с думите „Това е най-любимата ми книга след Библията. Само Библията е по-добра“.

Тръмп се фокусира върху луксозни проекти, строи небостъргачи в Манхатън, инвестира в казина. Невинаги е имал този успех, четири от компаниите му фалират, а самият той е бил няколко пъти в близост до фалит. Колко пари има Тръмп сега не е ясно. Forbes оценява състоянието му на 4,5 млрд. долара, а самият Тръмп нарича тази стойност „твърде ниска“ и говори за сума от около 10 млрд. долара.Тъй като отказва да публикува данъчните си декларации, това не може да бъде проверено.

В шоубизнеса Тръмп влиза като продуцент на конкурсите „Мис САЩ" и „Мис Вселена". Той обаче стана истински известен с шоуто си "The Apprentice“ („Стажантът").  В него два екипа на бъдещи предприемачи представят бизнес идеите си, а Тръмп избира победителя. А онези, които са по-слаби, чуват прочутото изречение "You're fired" („Уволнени сте!“).

Доналд Тръмп е женен три пъти. Това обстоятелство може да се счита за нормално от гледна точка на отношенията му към жените. Тръмп постоянно говори за това как въздейства на нежния пол. Не само към тези, за които е женен. Той счита себе си за ловец, а жените – за трофеи. Най-ясно това се вижда от публикувания през октомври скандален клип, в който той описва как опипва чужди жени за гениталиите. И винаги флиртува, макар и понякога по фрапантен начин, казвайки, че би излязъл на среща дори с дъщеря си Иванка, ако „не бях щастливо женен и ако не ми беше дъщеря“.

Ако пък Тръмп не хареса някоя жена, той я напада с обиди като „дебела свиня“ или „кучка“. И когато по време на първия дебат водещата Мегън Кели го заговаря за тази тема, той не се извинява, а се опитва да се измъкне с шега, намеквайки за менструацията ѝ.

Тръмп и медиите – това е доста символична връзка. Той провокира и е много емоционален, а точно американските медии обичат подобни цитати. „Използвам медиите така, както те използват мен – за да получа внимание“, казва той. „А когато го получа, го ползвам за свое предимство“, пояснява Тръмп.

Често той е наричан „американският Берлускони“, движейки се внимателно по границата на политиката и шоу бизнеса, но навлизайки силно и в социалните медии. Тръмп – тази машина за привличане на внимание, този маркетинг гений. „Дори буйният му рус перчем е част от стратегията и служи за привличане на вниманието“, пише биографът му Д‘Антонио.

В този смисъл Тръмп живее, за да бъде обичан и да му се възхищават. Светът, както го възприема той, е брутална арена за битки. В книгата си "Trump: Think Big" самият той описва нещата и какво е за него отмъщението: „When someone crosses you, my advice is 'Get even!' That is not typical advice, but it is real-life advice. (...) I love getting even."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Банкетът по случай избирането на Хилари за президент на САЩ няма да се състои. Ще се състои такъв във връзка с победата на Тръмп. Всички знаете къде се намира нашето(американското) посолство, така че сте поканени тази вечер след 7 часа. PS Червените бабички не трябва да се притесняват, ако са забравили ченетата си! От руското посолство безвъзмездно(защо ли!?!?!?) са ни доставили 3 бидона черен хайвер, 2 червен и 1 цистерна водка Белуга петорно дестилирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Имаше едно популярно изказване на Де Ниро, където обижда Тръмплина. Интересно ми е, дали са му се увеличили феновете? :DИзобщо такава кал се изля, а сега ще има да мажат и мажат :DНоо не се знае, както казваше барда - еще не вечер, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Аз пък съм любопитен с какъв финт Инвестор ще сменят посоката...тука Бойчо ше трябва да вкара всичкия си чар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Това е повече от сигурно - медиите са шит върху фурнаджийска лопата - там тайни нема. Тукашните инвестори само са преписвали - ни лук яли, ни лук с^рали... На мен ми е по-интересно как ше си обърнат езика да си глътнат собствения шит, който изд^ройфаха по Тръмп,разни евроатлантически политици... чужди и наши, западни и източни... хихи... Искам да видя Юнкер, Туск и Оланд как ще застанат пред Тръмп, или Порошенко и нашите с ценностите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Тоя път си прав - няма как да сравняваш един боен пилот, генерал от НАТО и безпартиен мъж с една членка на ОФ, БКП, СДС, ССД и ГЕРБ, рабфаковска юристка и нещо, дето не е точно жена... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
4ervenasgan
преди 7 години
Може ли едно *** да е по-добро от една ***?Все едно да избираш между радев и цачева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Сега трябва да публикувате и същото материалче за Хилари, за да може публиката да сравнява какво е било насреща - една дребна женица в сянката на развратния си мъж - унижена, озлобена, болна... А цялата й политическа кариера се дължи на фамилията й Клинтън - жената на оня, който пъхаше пурите си в Люински... Щото адвокатските й успехи са само в нейните сънища, а краткият й полет като държавен секретар завърши със смрадлив провал и спешното й отстраняване от поста от иначе мекотелия й цветнокож президент... Та... Тръмп все пак звучи по-добре... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още