IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново удължава банковата ваканция

Засега не е ясно кога финансовите институции биха могли да отворят врати

16:25 | 08.07.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще издаде министерско постановление по-късно днес, за да удължи банковата ваканция, която продължава вече осем работни дни, съобщи правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

"Банковата ваканция ще бъде удължена", каза служителят, без да дава повече подробности. 

Откакто на 28 юни бе въведен контрол над капиталите,  за да се предотврати колапс на банковата система, банките остават затворени, а банковите преводи в чужбина са забранени.  Тегленето на пари от банкоматите е ограничено на 60 евро дневно.

В понеделник вечерта решението бе за удължаване на банковата ваканция във вторник и сряда, макар че източници на Ройтерс говореха за блокада до петък или понеделник.

Съобщението за удължаването на банковата ваканция не е изненадващо, след като по-рано днес гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви в интервю, че „отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно“. За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базираната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната, като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Късно в понеделник Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 45 rate down comment 6
nikiangel
преди 9 години
И без това тези мързеливи неграмотни *** имат по 3 месеца годишен отпуск, да го комбинират с банковия и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
data
преди 9 години
Монката Дянкуфф прогнозира поне месец ваканция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 2
Raz
преди 9 години
Oxi-Oxi- Ox..O....x, Ox боли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 9 години
Използвано е като синоним. Дори Bloomberg Reuters използват lendors
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
sdar
преди 9 години
Засега не е ясно кога кредиторите биха могли да отворят врати ...Банките като кредитори ли ги броите само, а депозитите къде ги слагате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още