IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция може да не плати юнската си вноска към МВФ

Според в. Bild страната е намерила техническа възможност за шестмесечна отсрочка

15:26 | 16.06.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Гърция може да не плати юнската си вноска към МВФ

Гръцкото правителство възнамерява да не плати дължимите през юни траншове към Международния валутен фонд (МВФ), както бе договорено по-рано, пише в свой материал германският таблоид Bild. Траншът в размер на 1,55 млрд. евро може да бъде отложен с до шест месеца, пише вестникът, позовавайки се на правителствени кръгове от Атина.

Според източниците на медията властите в Атина са намерили в регулаторните документи на фонда техническа възможност за подобно едностранно отлагане. Ако в действителност се стигне до него, то Атина ще си поеме дъх в преговорите, ще спечели време и ще има възможност да издейства на спокойствие предоговаряне на условията с МВФ, Европейската централна банка и ЕС.

За подобна възможност намеква и самият премиер Алексис Ципрас. В разговор с председателите на опозиционните партии To Potami  и на социалистите Ципрас е заявил, че страната няма да плати транша, ако дотогава не е постигнала споразумение с кредиторите си. Освен това министър-председателят е обвързал това споразумение задължително с опрощаване на част от дълга.

Двете опозиционни партии са предложили помощ на правителството в преговорите за постигане на спасително споразумение, съобщава DPA. Лидерът на To Potami Ставрос Теодоракис отново обеща да гласува каквото и да е споразумение, което бъде постигнато между правителството и кредиторите.

От своя страна Фофи Генимата, новоизбраният лидер на ПАСОК, заяви, че е призовала Ципрас да състави междупартиен екип от преговарящи - стъпка, която би помогнала да бъдат убедени кредиторите, че Гърция е решена да осъществи дългосрочни реформи. Ципрас трябва да се срещне с депутати от своята партия СИРИЗА по-късно днес.

Засега остава отворен въпросът дали Атина иска и може да отложи и изплащането на траншовете към ЕЦБ. През лятото Атина трябва да преведе общо 7,4 млрд. евро на базираната във Франкфурт институция. По-рано в интервю за Bild 40-годишният финансов министър Янис Варуфакис призна, че страната не разполага с тези суми.

Междувременно от ЕК съобщиха, че не са получили нови предложения за реформи от Гърция за решение на дълговия спор. „Досега не са получени и разменени нови документи“, заяви Маргаритис Скинас пред Ройтерс. "Мога само да повторя, че Еврокомисията и офисът на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер са отворени 24 часа 7 дни в седмицата".

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 0
elkin
преди 9 години
пише се - опрощаване на дълга. "опростяване" както е написано ходи по хората. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още