IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Костов: Има много хора, които биха могли да стабилизират КТБ

Няма как да има липси от 3,5 млрд. лева, твърденията за изнесени пари в чували са нелепи, смята бившият премиер

10:14 | 15.07.14 г. 35
Автор - снимка
Редактор
Иван Костов: Има много хора, които биха могли да стабилизират КТБ

Има хора в България, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят Корпоративна търговска банка (КТБ), без да накърняват интереса на вложителите в КТБ. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред bTV и призова ръководството на БНБ да се допита до тях.

Костов, който сега ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, намекна, че е напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Според него половингодишен специален надзор може да реши въпроса. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той.

Бившият премиер се обяви за ясно разграничаване между интересите на собствениците и на кредитополучателите, които не възнамеряват да си връщат дълговете, от добросъвестните клиенти на КТБ. 

"Това е четвъртата банка по големина и там са преплетени големи интереси - на хора, които плащат заплати, на фирмите, на пенсионерите, затова да извадим пред скоби интересите на собствениците и да решим проблемите на всички останали", каза Костов.

Той цитира данни за печалбата на КТБ за миналата година, за приходите ѝ от лихви и размера на отпуснатите кредити. Според финансиста няма как да бъде обявена за несъбираема сумата от 3,5 млрд. лв., за която липсват части от кредитните досиета. Повечето кредити, включени в нея, се обслужват, смята той.

"Не може да има кредити за 3,5 млрд. лв. в КТБ, които да бъдат обявени за несъбираеми“, категоричен е Костов. И обясни: „Има два процеса в банката - финансовото състояние от една страна, и състоянието на кредитния портфейл от друга страна. С КТБ как стоят нещата - за миналата година банката има положителен резултат от разлика между лихвите и таксите по кредитите и това, което е платила на вложителите. Дала е около 4,5 млрд. кредити и е получила огромни лихви", допълни бившият премиер.

„Ако от 4,5 млрд. лв. махнем тези 3,5 млрд. лева, ще останат 1 млрд. лева, които трябва да са произвели 36% печалба. Това означава, че тези 3,5 млрд. лева не могат да бъдат източени от банката, защото тези пари, които са приход, са регистрирани от всички вложители”, обясни Костов.

Той допусна, че ограбването на КТБ се прави с помощта на държавата и даде следния пример. „Никой досега не отговори как обикновената служителка в Си Банк, която я обявяваха за банката на Костов, изведнъж стана мажоритарен акционер в тази банка и ѝ я предадоха и тя получи 220 млн. лева при продажбата и си купи и банка. Това става с помощта на държавата. Това го знаят Сакскобургготски, Милен Велчев и Бойко Борисов”, коментира Костов.

Костов разкритикува и действията на управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите му, "за два мандата не научи банковите понятия, така че, като говори, да го разбират професионалистите" и нарече нелепи твърденията за касиерката, изнесла 200 млн. лв. „Това може да го твърди само някой, завършил Симеоново или ЮЗУ”, каза бившият премиер.

Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и изтъкна, че към 2001 г., когато е краят на неговото управление, банката е заемала 29-а позиция от „тридесетина банки в страната”. "Възходът на КТБ стана по времето на кабинетите "Сакскобургготски", на Тройната коалиция и при Бойко Борисов", каза Костов.

„Разбира се, че мога да оправя тази банка, аз съм оправял цялата държава с помощта на екип“, заяви бившият премиер и допълни, че има много хора, които биха могли да стабилизират КТБ.

Всичко по казуса КТБ четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 13 rate down comment 9
Nikola666
преди 10 години
Само да ти напомня, *** ***, че най-големия грабеж "масовата приватизация" я проведе Жан Виденов. И понеже това не му стигна, реши че може да продаде и житото. В твоята паланка сигуро си рупал туршии, но по магазините нямаше хляб и хората гладуваха. Имаше хипер инфлация, доларът беше 1800 лв.Естествено безмозъчен шизофреник като теб тези неща ги забравя.Скрий се в дупката на селския си *** бе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 16
абитуриент
преди 10 години
ГРАФЕ айде малко по- СЕРИОЗНО ....... ТОЗИ човек ВЗЕ цялото ГРАДЕНО ПРИ СОЦИАЛИЗМА НАСЛЕДСТВО и го РАЗПАРЧЕТОСВАШЕ И РАЗПРОДАВАШЕ БЕЗ ПАРИ с АЙДУЦИТЕ ОКОЛО НЕГО..........!!!!!!......за да сме на това ДЕРЕДЖЕ ТОЗИ има КЛЮЧОВА ВИНА.......къде са ПОЛША, ЧЕХИЯ ,УНГАРИЯ........това е един НИСКО ЧЕЛ ЛИКВИДАТОР без КАПКА МОРАЛ и угризения- малкото което СЪТВОРИ беше под ДАВЛЕНИЕ на ФОНДА и експертите на СБ.......последния работен ден подписа свръх НЕИЗГОДНИЯ договор с МАРИЦИТЕ , който ПЛАЩАМЕ И ДО ДНЕС........няма такова АЛЧНО БЕЗКРУПОЛНО ЧУДОВИЩЕ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 10 години
Доста стара опорна точка извади :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 20
абитуриент
преди 10 години
Този *** разпарчетоса ДЪРЖАВАТА......единственото което правеше е да РАЗПРОДАВА на БЕЗЦЕНИЦА- БГА БАЛКАН я шитна за 150 000 $ -сто и педесет хиляди долара - на цената на един средно хубав АПАРТАМЕНТ.......ако имаше някаква ТЕЖЕСТ щеше да е в народното СЪБРАНИЕ и да му се чува ДУМАТА .....ама БАШ АЙДУКА беше заобиколен от АЙДУЦИ.....явно хората не искат да се сещат за НЕГО......!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
Предполагам Гаргамел скрито намеква, че и той би могъл да свърши тази работа срещу добра комисионна. Браво, делови както винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:DБез съмнение не са. Нито ББ нито Веждичката са по-глупави от Костов. Да не говорим за титани като Барека и Волен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
Nikola666
преди 10 години
Това че Костов прави най-обективните изказвания показва че към момента е извън далаверата. Другите (управляващи и опозиция) не са по-глупави. Просто с глупостите, които дрънкат създават димна завеса и гледат да изкярат (включително и материално) от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Е ако станат.. станат :) не е като да не е било. Според мен няма страшно, стига да не са в някоя ...хм.. да кажем like КТБ банка. Ако стане нещо, то ще е издънване на цялата държава, тия **цензурирано*** излгежда имат потенциал да го направят и не им пречи ни акъл ни образование ама все се надявам, че чак такива неща са немислими за една Бълария членка на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) и кво като кажат лорде? То в това е проблема, че като кажат, това нищо не значи. А иначе за казване казаха - на 21ви. :)Ако имаш некви кинти извън КТБ да не си опрял до тях за хляб, седи глей сеир, ще ни ги върнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Е Графе, как еднакво мислим.Да го кажем така... всички крадат ( вкл. и Костов) но някои САМО крадат ( за разлика от Костов) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още