IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Конфликтът в Украйна навлиза в опасна фаза, пише New York Times

12:01 | 01.05.14 г. 24
Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Засега обаче това не е необходимо. Чрез хитрост и заблуди и напук на западните санкции Русия постигна непосредствената си цел – хаос в Украйна. Източна Европа също е изнервена заради ситуацията и агресията на Москва и крехкостта на украинската икономика.

Украинските военни са в пълна бойна готовност заради евентуална инвазия на руските войски по границата, заяви изпълняващият длъжността президент на страната Олександър Турчинов, цитиран от БНР. По-късно бе съобщено, че украинските въоръжени сили ще проведат военни учения в централната част на Киев тази нощ. В изявление на правителствения уебсайт се отправя предупреждение към жителите, че "колони от военна техника ще се придвижва през града".

Междувременно Украйна, Европейският съюз и Русия са договорили провеждането на тристранна среща за решаване на „газовия“ въпрос, съобщи Интерфакс, цитирайки украинския премиер Арсений Яценюк. Той даде едномесечен срок за постигане на договореност, преди да отнесе въпроса до международен арбитраж.

По последни данни Газпром претендира за почти 3,5 милиарда долара за природен газ, доставен на Киев през тази година. Част от сумата може да бъде погасена със заема, получен снощи от Международния валутен фонд, но Украйна оспори увеличението на цената, наложено преди месец от Русия.

Група републиканци пък внесе в американския Сенат предложение за удар срещу банковия и енергийния сектор на Русия. Наказателните мерки ще засегнат „Газпром“, „Роснефт“, ВТБ и други ключови компании, ако Москва не прекрати дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна и не изтегли войските си от границите на страната.
Евросъюзът отложи за следващата седмица обсъждането на допълнителни мерки срещу Москва.

Русия няма да предприема засега ответни мерки заради санкциите, наложени й от Запада, потвърди външният министър Сергей Лавров. Висшият руски дипломат окачестви наказателните мерки като безмислени и призова САЩ да дисциплинират тези, които доведоха на власт в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Късно е за юнаклък- Заради бездарната политика на САЩ и Е.С. към събитията в Украйна закъсня и диалогът за Единна Украйна. Сега процесите водят към федерализиране, конфедерация или към разделянето на Украйна. - Смятям, че Украйна от Президентска ще стане Парламентарна конфедерация (като Швейцария), за да може сблъсъкът, който сега е на улицата, да търси решение в парламента, както в България.(Ако ние бяхме президентска република, по вина на красавеца Плевнелиев, ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА НАШИТЕ ФАШИСТИ ДА СА ПРОЛЕЛИ БЪЛГАРСКА КРЪВ!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 10
Teo88
преди 10 години
Вчера в един форум прочетох нещо което много ми хареса. Поздравявам автора - много як пост: В Украйна се води война, украинския флот вече не съществува, Украйна губи самолети, вертолети, танкове, БТР-и, украински войници се предават с въоръжението си, войската е гладна - няма храна. Крим е вече загубен. А РУСКАТА АРМИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗЛЯЗЛА НА БОЙНОТО ПОЛЕ!!! АМИ АКО ВЗЕМЕ, ЧЕ ИЗЛЕЗЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още