IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока може да се увеличи с 30-40% при либерализиране на пазара

Без да се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, ще има рязък скок в цената, смятат експерти

13:54 | 24.03.14 г. 20
Цената на тока може да се увеличи с 30-40% при либерализиране на пазара

Ако пазарът на електроенергия се либерализира напълно, цената на тока ще се повиши с 30-40 на сто, смятат експерти, които участваха в кръгла маса на тема „Развитие на конкурентен енергиен пазар в контекста на зелената икономика”, организирана от НДСВ, предаде БТА.

В момента цената на енергията за битовите потребители е под себестойност и се компенсира от стопанските потребители. Ако всички излязат на свободния пазар, това няма да става, посочи Валентин Колев, представител на Българската федерация „Енергетици“ към КНСБ и бивш ръководител на Електроенергийния системен оператор.

Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията по биомаса и на Асоциацията за енергийна ефективност, застъпи същата теза – че ако пазарът изцяло се либерализира, цената на електроенергията ще се повиши с 30-40%. „Либерализацията в тези условия, без да се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, ще доведе до рязък скок в цената, защото в момента енергията "изтича", каза още Бъчваров.

Той посочи, че бъдещето трябва да се търси в произвеждане на малки количества енергия за собствено потребление, а не в мегапроектите и централизираното производство.

Един от големите проблеми за случващото се в момента в енергетиката е антиевропейското говорене на управляващите, смята Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. По нейни думи като пълноправен член  ЕС трябва да изпълняваме директивите и ангажиментите, които сме поели. „А една от основните политики на ЕС е енергийната сигурност и предотвратяване на промените в климата“, каза Русенова. В момента България е енергийно най-зависимата държава в ЕС от внос на руски газ, а зависимостта е най-скъпа, добави тя. И настоя за либерализиране на енергийния пазар, като на него да действат балансиращи групи и отпускане на енергийни помощи за социално слаби семейства.

Проблемите в енергетиката не са уникални само за България. Тежестта им идва от там, че в България има твърде много корупция, каза д-р Антония Първанова, цитирана от агенция „Фокус”. Прикриват се становищата в докладите на ЕК и Световната банка. Тежестта се усилва с политическото решение за въвеждане на параметри за възобновяеми енергийни източници. Това работи на национално ниво и би трябвало всяка държава членка да гарантира пазар и интереси на потребителите, индустрията да бъде конкурентоспособна и домакинствата да не изпадат в състояния на неплатежоспособност, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
"Моля някой да обясни какво значи "либерализиране" ..."Това е когато ти си избираш напр. дали да си купуваш ток от ЧЕЗ или да не си купуваш ток от ЧЕЗ, а ЧЕЗ либерално ти го продава за колкото си иска! Нали се сещаш, че тук либерализмът се състои в основното пазарно правило: "Ако искаш!" ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"цената на тока се покачва за първите 2-3 години докато се избие инвестицията"------------------Мислиш ли, че това е причината? Защото аз съм чувал, че "инвестицията" се състои в неколко PC-та. Демек е нищожна като размер. Ако отнема 2-3 години за падане на цените, то по-вероятно е това време да е нужно за създаване на конкуренция (която да свали цените). Но както всички знаем, у нас конкуренция в стратегически отрасли не се допуска така че нищо чудно падането да не се състои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако аз като потребител съм либерализиран, това значи ли, че ще мога да си купувам ток и от чужбина? Чувам, че международните цени съвсем не са високи. Кой тогава ще купува скъпия ток от ВЕИ-тата и американските тецове като техните цени са доста над международните? Моля някой да обясни какво значи "либерализиране" защото хич не мога да разбера?! Подозирам, че думата "либерализация", както обикновено, няма да има нищо общо със значението на тази дума в чист литературен смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
И един цитат:Емил Брандийски20 март от Sofia РедактираноВ момента 160 депутати, са пряко свързани с фирми за производство на зелена енергия. ....ехххаа...става веселоХрумва ми, че най-малкото е противоконституционнно.Ха замислете се кой има изгода цената на токот да е баснословна - мръсните комунисти и съратниците на оня не българин Сакскобурга, който докара "инвиститурити" да ни опоскат и той ни опоска за милиарди! Вън от страната ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
stoiloff
преди 10 години
Няма никакво логическо,икономическо (освен скалъпеното), пазарно и технологично основание цената на електроенергията да се покачи дори с един процент! Логично е цената да се срине на 30% от сегашната ако се влезе със ДАНС и НСБОП в централите на ер-петата и се изземат всички документи за измислените им инвестиции и се разгледат детайлно статия по статия и ресурс по ресурс. Часовите ставки да се видят и да се отиде на място на всеки обект да се огледа има ли я аджеба инвестицията или я нема! Не може да няма потребление на ток, народа да мръзне, да няма какво да яде , а цената на тока да е почти 20 стотинки на киловат!!!!! НЕМОЖЕ! ИЗТОЧВАТ НИ РАЗНИ НАБЕДЕНИ ИНВИСТИТУРИ! А парите изтичат навън! КОЙ иска да ни вкара в нова каменна ера?! КОЙ! - 163 дупетати са свързани с енергийната мафия!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
България се държи, като тинейдърка, на която хем й се иска, хем не й стиска. Хем спряхме АЕЦ Белене, хем не правим 7 блок на Козлодуй, хем не правим нищо за удължаване живота на 5 и 6 блок на Козлодуй, чийто живот ще завърши 2017 и 2019 г. хем не искаме Руския газ. От къде да внасяме газ, от ЕС или от САЩ? - за сега е невъзможно. Май не знаем какво искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Някой много здраво пълни гащите като чуе за либерализация в енергийния сектор че постоянно плаши с драстично вдигане на цените.Световната практика е показала че при либерализация в електроенергийния сектор цената на тока се покачва за първите 2-3 години докато се избие инвестицията и след цените чувствително падат.Опасността в България се нарича корумпирани червени депутати русофили, които ще направят така че либерализацията в България да ни излезе най-скъпата в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Странно защо в БГ либерализацията се разбира като освобождаване на едни цени (само) и запазване на безумните субсидии за ВЕИ-та. Не може ли либерализацията да означава освобождаване на цените и премахване на всякакви субсидии за фотоволтаици, перки, комбинирабо производство и т.н. Пък нека "чистите", ВЕИ-та да се конкурират с останалите, ТЕЦ-овете да си купуват СО2 квоти и т.н. Да видим тогава как ще са цените, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още