IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Няма никаква заплаха за валутния борд

Всички приказки за стабилността на валутната система трябва да се приемат като политически закачки, съветва премиерът

19:46 | 22.12.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Няма никаква заплаха за валутния борд

Към момента няма никаква заплаха за бъдещето на валутния борд. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването „Нека говорят” по bTV.

"Мисля, че тези заклинания не ги чуваме за първи път. Има хора, които деструктивно искат да атакуват валутния борд. Не са уместни тези неща. Естествено, че не е застрашен валутния борд. Знам механизмите, по които той работи, така че всички приказки за борда, които ще бъдат чути, трябва да се приемат само като политически закачки. Нищо не притеснява нито мен, нито управителят на БНБ", обясни премиерът, цитиран от Dnes.bg.

Последните 6 месеца са били стабилизационни за България, смята премиерът Пламен Орешарски. Той посочи, че по-трудното предстои – „не само да внесем стабилитет, но и да направим крачки напред – да засилим социалните политики, да направим растежа. Има стъпки, които не са правени в последните 10 и повече години, но не търпят отлагане“.

"Аз съм свикнал да работя дълго с едни и същи екипи и разчитам на тях. Не мисля, че смените подобрява ситуацията, а по-скоро внася несигурност“, заяви още премиерът Пламен Орешарски в предаването "Нека говорят" по bTV.

Той посочи, че към този момент не вижда смисъл и от структурни промени в кабинета, но "на по-долни равнища има голяма необходимост от рационализиране на нивата в администрацията, за да се постигне по-добро състояние на министерства и агенцията“.

"Ситуацията е такава каквато е. Ние продължаваме да изпълняваме целите, заложени в програмата и това дава резултати", посочи още министър-председателят и допълни:

"Шест месеца са малък период, за да правим категорични оценки, но вече се оформя колективен и колегиален стил на кабинета. Индивидуалните постижения на един или друг министър не струват много, ако работата на кабинета не върви добре".

"Вярно наближава Коледа, но аз не съм Дядо Коледа и не обещавам светли върхове", посочи още Орешарски.


Пламен Орешарски сподели, че не разбира и упреците за оказван натиск върху правителството. "Натиск – не го разбирам точно. Аз самият много често упражнявам натиск. По-честият случай е, когато предварително сондирам и настоявам по един или друг начин да мине някой закон. Най-добър е примерът с бюджета – най-важния закон за всички граждани”, изтъкна Орешарски.

Той обяви, че не съжалява, че е приел да оглави правителството. "Убеден съм, че си струва. Не толкова в личен план, защото е ограничение и наказание, а по-скоро в обществен план, като надявам се обществото ще бъде в по-добро състояние“, отчете Орешарски.

"Винаги съм избягвал да коментирам финансовите тези на бившия премиер. В средата на тази година имаше оценки на НАП и Агенция "Митници", че няма да бъдат събрани около 1 милиард лева. Към днешна дата неизпълнението на приходите, което се очертава, е под 500 милиона лева“, посочи премиерът. По думите му значително е подобрена събираемостта на приходите, особено в последните няколко месеца.

Премиерът коментира и мнението на част от протестиращите, че е изгонил младите хора от държавата. "Ако погледнем статистиката ще видим, че най-малко млади хора са напуснали страната, когато бях финансов министър. И истинската емиграционна вълна настъпи 2012 – т.е. преди този кабинет“, посочи министър-председателят. Той призна, че все още не може да се каже, че страната е станала привлекателна за младите хора.

"Правим всичко възможно за благоприятен изход на арбитража за "Белене", а след това можем да коментираме в много по-големи детайли", заяви Орешарски в коментар за евентуалния строеж на втората българска АЕЦ.

Премиерът посочи, че правителството ще подобри средата и ще намали административните тежести, както и ще връща навреме ДДС задълженията. "Тази година вероятно ще бъде първата от 4 години насам, когато в края на годината ще сме върнали цялото прилежащо връщане на ДДС и ще почнем на чисто", добави Орешарски. Според него правителството е спряло тенденцията да се затварят работни места.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Прав си!Добре е също да осъзнаем, че еврозоната е равносилна на борд.Лошото е, че до сега нямаше и не се вижда на хоризонта, правителство, което да знае и може да води собствена монетарна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Всички, които искат българска собствена монетарна политика без валутен борд първо трябва да измислят как огромни длъжници (като Ковачки, Гр. Ганчев, Г. Гергов), които държат няколко десетки хиляди работни места в България (и изнудват с тях всяко правителство) да си върнат космическите дългове към хазната и да не се занимават никога повече с източване на ДДС.Само тогава има някакъв реален смисъл от собствена монетарна политика на България.Ако ги оставите гореизброените убавци веднага махат борда и предизвикват пак сценарии подобен на Виденовия за да се изтрият дълговете им а пък народа и държавата да си получи собствената монетарна политика, в която така силно вярват. Както обикновено някои саботьори са един ход преди всички останали и не става въпрос за чужденци а за български предатели и робовладелци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
палец нагоре от мен, ама няма да стане-който махне борда опозицията ще го разчекне и после ще се оправдават с него с десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 28
deant
преди 10 години
Стабилен борд в такъв дълъг период от време означава забита икономика с карфица към дъното. Правителство без собствена монетарна политика е като инвалид с патерица. Да може да ходи, ама това ходене ли е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още