IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото здраве на държавата се влошава

Изоставането на приходите и липсата на воля за намаляване на разходите може сериозно да увеличи дупката в хазната

16:03 | 11.12.13 г. 76
Автор - снимка
Редактор
Финансовото здраве на държавата се влошава

Финансовата система на страната ни е обречена на колапс, въпросът е само кога ще се срине. Такива изказвания се четат под почти всяка икономическа или финансова новина из различните информационни портали. Интересно защо доверието в Петър Чобанов се разбива все повече, след като уж публикуваните от ведомството му данни се представят от подчинените му като все по-розови. Поне на хартия...

Действително, страната ни изпълнява заложените критерии за бюджетен дефицит под 2% от брутния вътрешен продукт. Дупката в държавните финанси обаче расте с притеснителни темпове. През октомври 2012 г., бюджетът бе с дефицит от 74,2 млн. лева. Причина за разликата между приходи и разходи се дължеше на неизплатени средства от Европейския съюз (551,2 млн. лева) по различни проекти, които излишъкът по националния бюджет от 477 млн. лева не успя да покрие. Тази година обаче дефицитът е 443 млн. лева. Това е с над 83 млн. лева повече отколкото предходния месец и над 371 млн. лева повече спрямо година по-рано.

Причината за увеличаващата се дупка е, че към октомври 2013 г. в хазната са постъпили с 238,6 млн. лева по-малко от ЕС и с близо 205 млн. лева по-малко от предвиденото в националния бюджет.

Буферът, на който правителството ще разчита при евентуални икономически катаклизми или неизпълнение на приходите, също е на тревожно ниски нива. Към края на десетия месец от годината фискалният резерв е 4,9 млрд. лева. Минималният праг, под който той не бива да пада, е 4,5 млрд. лева.

Не е тайна обаче, че именно в края на годината държавата прави най-големите си разходи, а при усложнената политическа обстановка, управляващите показват опасна склонност към развързване на иначе стегнатата държавна кесия. Спрямо септември 2013 г., фискалният резерв е изтънял със 100 млн. лева, като не е ясно какви разходи са били покрити с тези пари.

С оглед на това, събираемостта на данъчните приходи е поредната спънка към постигането на добро фискално здраве. Икономисти обясняват, че обикновено в края на календарната година държавата прави най-сериозните си разходи, а по принцип най-много постъпления от налози идват през пролетта. Затова може да се очаква, че дефицитът през следващите месеци може да нарасне драстично.

Наскоро финансовият министър Петър Чобанов също допусна, че при приходите за 2013 г. ще има неизпълнение. Според него обаче то ще бъде малко, а правителството ще успее да се вмести в планирания дефицит.

По последни данни на финансовото министерство, към края на октомври са събрани 80,8% от предените в разчетите постъпления от налози. Приходите в частта на преките данъци са 3,1 млрд. лева, или 77,8% от планираното. Тревожен е фактът, че постъпленията от ДДС, гръбнакът на хазната, също изостават. До десетия месец от годината в хазната са влезли едва 79,8% или 6,1 млрд. лева, акцизите пък са 3,4 млрд. лева, или 82% от заложеното.

Фирмените налози също изостават плашещо. До края на октомври са събрани едва 75% от разчетите. Според експерти причината е промяната в режима на облагане на дружествата с по-нисък оборот. От януари 2013 г. компаниите преминаха към внасяне на авансови вноски за корпоративен данък на 3 месеца или към плащане на данъка наведнъж след изтичане на годината.

В същото време, от последните данни за изпълнението на бюджета се вижда, че плащанията за издръжка на държавните служби са погълнали 7,228 млрд. лева, при 6.675 млрд. лева за година по-рано. Капиталовите разходи възлизат на 2,8 млрд. лева, което е едва 51,7 %  планираното. 

Орязването на точно това перо от бюджета е най-лесният начин за удържане на дефицита, но пък подобни действия обричат на застой важни административни реформи и инфраструктурни проекти. Да не говорим, че в Бюджет 2014, въпреки шумно рекламираната оптимизация в администрацията, са заложени с над 100 млн. лева повече за заплати и издръжка, отколкото през тази.

Завишението на разходите е факт в повечето сфери, но ефективни реформи така и не видяхме. Нито в образованието, нито в здравеопазването. Администрацията продължава да опъва нервите на гражданите и бизнеса, а по прозиводителност на труда все още сме на дъното на европейската общност.

Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 29 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Веско, добре следи сегашните събития и действия на ***! Нали се сещаш кой ще трябва да замразява доходи отново за да плаща тези сметки? Следи ги за да помниш и когато кръга се затвори и *** вземат пак по същия начин властта ще ти се изясни картинката на така наречения ни преход!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 61 rate down comment 3
alphaomega
преди 10 години
Я да направим кратък обзор на събитията през последните 6 години..... Манипулират се данни и статистики, лъжем Брюксел, масово се крадат пари от еврофондовете и по разни програми, и сега държавата започва да взема заеми, по голямата част от които отиват за покриване на стари задължения и за запълване дупките в бюджета, а една малка част се раздава на електората под формата на социални помощи и увеличения на пенсиите(трябва да се поддържа статуквото). На фона на целия този цирк имаме политическа криза, криза на доверието, икономическия растеж е около нулата, стандарта на живот не е мръднал през последните 6 години, така желаните " външни инвеститори" така и дойдоха, а демографската криза се засилва. При тази ситуация дори и господ не може да ни помогне! Младите хора го усещат това нещо и затова масово бягат от България с намерението никога да не се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 3
toto
преди 10 години
на есен раздават кебапчета, на пролет дерат кожи! Това е логиката на комунистите.. новото е че в кебапчетата вече няма месо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
.....Защото подозирам, че след мандата си, по скоро ще е вече млад и успял бизнесмен.......като Пеевски например! ;) Най вероятно поредния ни хотелиер! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 43 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Причината да има проблеми с бюджета е най-вече дело на прословутия икономист и финансист Симеон Дянков"===Дянков все още помага! Чобан-ов и Ореха трябва ръце да му целуват, че благодарение на него теглят евтини заеми! Не Дянков ги тегли, а ТЕ, ползвайки изгодата от правилното му управление! Хем се възползват, хем плюят ръката която ги храни ...все още! Да не забравяме че няма и година от как почнаха разсипията. Ще си говорим пак след година! Догодина заемите ще са доста по скъпи. И Веско , дано и на известния финансист Чобан.ов му бъде отправено предложение за работа от престижен университет след мандата му! Защото подозирам, че след мандата си, по скоро ще е вече млад и успял бизнесмен.......като Пеевски например! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 42 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
Много важно! Нали техните хора жънат печалби........... Е то беше ясно. ...С Чобан-ов начело на финансите така ще е! Няма го Дянков. :D Писах аз че ще търсят такъв като него! :D....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха...! Те ако беха я рестартирали комунистите, едва ли ти точно тук щеше да пишеш! По-вероятно всички щехме да пишем писъмца на листа от тетрадки от бригадирските лагери някъде - я на тунела под Шипка, я некъде по магистралите...хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 6
kurta007
преди 10 години
Нали 5-6 пъти рестартираха икономиката комунистите ,кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 2
data
преди 10 години
Цветков - в момента никой не е----ва да плаща данъци : чака се да се види какво ще става . Забрави го това с инфлацията - дефлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
vzhekoff
преди 10 години
Донякъде спадовете в приходите са и следствие от дефлацията, като осбено силна тя е в секторите, където традиционно се събира ДДС - търговията с горива. При прогнозна инфлация (според бюджета на Дянков) от порядъка на 1.5-2% и дефлация от 1-1.5%, нормално е да има спад в приходите. Лошото е, че се тръгна на дефицитен бюджет за 2014, а беше по-добре да е балансиран, но....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още