IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото здраве на държавата се влошава

Изоставането на приходите и липсата на воля за намаляване на разходите може сериозно да увеличи дупката в хазната

16:03 | 11.12.13 г. 76
Автор - снимка
Редактор
Финансовото здраве на държавата се влошава

Всъщност, в държавната администрация проблемите лесно могат да бъдат заметени под чергата, докато дойдат по-удобни времена за решаването им или някой друг не дойде на власт. Какво става обаче извън топлите и уютни кабинети на чиновниците? Всеки се оправя както може, а бизнесът за пореден път спасява бюджета. Тази мода я възроди кабинетът "Станишев", а от ГЕРБ възприеха лошите навици без грам затруднение. Поредното ново  правителство не прави изключение.

Истината е, че колкото и да се украсяват данните, парите все повече няма да стигат. Доказва го фактът, че бизнесът продължава да се гърчи в несъстоятелност заради неизплатени проекти. Към края на септември общо задълженията на държавата и общините са над 314 млн. лева. От тях 152 млн. лева са задължения на правителството, а останалите 162 млн. лева – на местната власт. От данните се вижда, че макар и с малко неизплатените средства за вече извършени дейности по договори, се увеличават.

Според предприемачи задълженията на хазната са най-сериозни в строителния бранш. Хубавото поне е, че в началото на юли 2013 г. Министерството на финансите предприе спешни мерки за подобряване на ефективността на процеса по възстановяване на ДДС и до октомври на фирмите беше възстановен над 1,11 млрд. лева косвен налог. 

Говорейки за фирми и държавен бюджет, няма как да пропуснем, че инвестициите все така продължават да заобикалят страна ни. Нещо повече, за периода януари-септември 2013 г. понижението е с 48,47% на годишна база до 785,5 млн. евро спрямо 1,524 млрд. евро за същия период на миналата година, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

През 2013 г. се повишават и стойностите на индексите на скритата икономика при бизнеса и на недекларираната икономическа активност на населението, съобщи Руслан Стефанов, директор "Икономическа програма" в Центъра за изследване на демокрацията. Загубите за хазната за година са над 245,6 млн. лева, показват изчисленията.

Експертите предупреждават, че тенденцията се засилва и съчетано с увеличението на безработицата, която през тази година достигна 12.9%, като се запазва и дори увеличава делът на трайно безработните и на младежката безработица, може да бъде пагубно за състоянието на икономиката и оттам на бюджета.

Ето защо е добре управляващите да започнат да отчитат всички тези фактори, когато говорят за подобряващата се обстановка у нас.

По-притеснителното е, че в тези смутни времена властимащите смело развръзват кесиите, без да се замислят особено за последиците и в стремежа си да запазят министерските си кресла, взимат решения, които сериозно застрашават фискалната дисциплина. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
Мони
преди 10 години
Напротив, по-важното е търговското салдо, защото то показва състоятието на икономиката и по-точно конкурентноспособността на индустрията. Какво като си взел кредит и си вързал баланса или някой англичанин/руснак е купил земя в България? Да не би от това икономиката да е заработила? Валутният борд е като шината на счупеният крайник - помага докато заздравее, после пречи. Нашата финансова система отдавна е реформирана (излекувана) и няма нужда от шина, а от стимул за растеж - инфлация!!! Нуждаем се от сваляне на лихвите (реалните). Дефлацията и високите лихви ще ни утищожат!С борда ние напрактика нямаме централна банка. Как се управлява икономика без централна банка??? Ако го нямаше борда още 2008 г. лихвите в БГ можеше да са около нулата 0,25 % примерно както е в Европа и САЩ.БНБ е наблюдател на процесите в страната. Каква централна банка е като не може да влиае на лихвата и валутния курс!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Още от първото изречение GRAF я захапва. Не била правила разлика между финансова система и публични финанси. Ами ти бе, за теб банките, застрх. д-ва и т.н. били финансовата система. За мен те са финансови посредници в тази система, ама нейсе. Хем не са ти ясни нещата, хем критикуваш. Като се коментира от позиция "партийни пристрастия", доникъде няма да я докараме. Пак казвам, добра е статията, злободневна и актуална. Анализ си е отвсякъде и подлежи на коменатар, разбира се, на критики тоже, ама предвид на доброто качество нека да бъдат добронамерени и конструктивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Статията е много добра и не мога да разбера защо към авторката има злобни критики. Много малко мога да добавя към написаното от съфорумеца alphaomega.=====================================================Я да направим кратък обзор на събитията през последните 6 години..... Манипулират се данни и статистики, лъжем Брюксел, масово се крадат пари от еврофондовете и по разни програми, и сега държавата започва да взема заеми, по голямата част от които отиват за покриване на стари задължения и за запълване дупките в бюджета, а една малка част се раздава на електората под формата на социални помощи и увеличения на пенсиите(трябва да се поддържа статуквото). На фона на целия този цирк имаме политическа криза, криза на доверието, икономическия растеж е около нулата, стандарта на живот не е мръднал през последните 6 години, така желаните " външни инвеститори" така и дойдоха, а демографската криза се засилва. При тази ситуация дори и господ не може да ни помогне! Младите хора го усещат това нещо и затова масово бягат от България с намерението никога да не се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Не съм искам да те обидя, нарекох те пиянде, защото мислих, че си се напил, извинявай, ако си се засегнал. Само исках да ти кажа, да четеш данните малко по-подробно и да разбереш какво пише в тях, преди да ги постваш, иначе просто се заблуждаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Продажбите на дребно отразяват крайното потребление. Пускам данни, а насреща само обиди и празни приказки, затова смятам едностранно да прекратя спора. А вие си чакайте финансов колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Наистина трябваше да уточня, но единствения, който изглежда неловко си ти. Търговията на дребно е реален ръст на потреблението? Или по-скоро дезинфлация от почти 6% и дефлация от 2% сочат точно обратното? От кога ръст в потребление се изчислява в търговия на дребно ? И като постваш информациики, с които си мислиш, че си много в час виж че ми показваш календарно изгладени данни, ако ми покажеш и хармонизиран индекс на инфлацията пак ще си в грешка с реалността, все едно. Може би си единствения, който си мисли че ще цъфнем та вържем при тези доказано некомпетентни "правячи" на икономика, тотално нямащи идея за кво иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Уточнявай се, особено когато подхвърляш обидни епитети, за да не изглеждаш после неловко."През октомври 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 6.9% спрямо същия месец на предходната година." Нещо още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Писах ти за ръста на потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"Пиянде", разбирам, че ти е трудно да си отвориш сайта на НСИ, но като добър самарян ще се погрижа за махмурлука ти ;)"През периода януари - октомври 2013 г. общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 36.4 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2012 г. износът се увеличава със 7.8%, а общата стойност на внесените стоки е 42.0 млрд. лв. и се увеличава с 0.9%."http://***.nsi.bg/eventbg.php?n=2113
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 5
milioner4e
преди 10 години
Е как да няма общо? Не знам за кво всички се изреждат на хранилка на човек срещу борда, ама е прав. Валутния борд е командно дишане. Ако ми покажете реален ръст от 1999г насам ще си млъкна. Има само изкуствено дигане на цените. 2001 се живееше малко по-добре със 3 лева наден, отколкото сега с 13 само и единствено заради на Лешников строителния бум да може Черепа да намаже и всички контрабандисти на БСП да си изперат парите. И след като основен търговски партньор е ЕС и си вързан с фиксиран курс за еврото защо да няма връзка външнотърговското ти салдо с борда след като всяка стотинка трябва да е обезпечена?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още