IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: 2014-а ще бъде първата година на ръст в икономиката от 5 години насам

Основна цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес, заяви премиерът

13:21 | 09.12.13 г. 16
<p>
	<em>Пламен Орешарки се срещна с Българския Форум на бизнес лидерите в резиденция &quot;Бояна&quot;. На срещата присъства и вицепремиерът Даниела Бобева</em>. Снимка: БТА</p>

Пламен Орешарки се срещна с Българския Форум на бизнес лидерите в резиденция "Бояна". На срещата присъства и вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА

Има всички предпоставки през следващата година да има ръст на икономическото развитие. Това каза премиерът Пламен Орешарски, който присъства на среща с Българския Форум на бизнес лидерите, предаде Агенция „Фокус“.

Орешарски изброи основните цели на правителството, свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие, като акцентира върху опитите за подобряване на административната рамка чрез премахването на административните тежести като разрешителни режими или текстове в закони. Изтъкна мерките за разплащане на всички забавени стари договори, които се водят просрочени. И посочи, че ще се работи за рязко подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса.

„Днес, след пет години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас“, заяви премиерът.

Ключовата цел на кабинета през новия програмен период е подобряването конкурентоспособността на българския бизнес, каза още Орешарски. Друга инициатива е насърчаването на инвестиционната активност. По думите на премиера ще се обърне внимание и на експортното финансиране.

„Имаме амбициозни планове на този етап, които включват реформиране на няколко системи – образователната система, здравеопазването, както и ще подобрим административните услуги, ще въведем още следващата година елементи на електронното правителство и стъпка по стъпка ще вървим в тази посока“, каза още Орешарски.

Той обеща, че ще се преформулира изцяло дейността на Българска банка за развитие с цел подкрепа за развитието на малкия и стартиращ бизнес.

По отношение на стабилността на фискалната позиция, България продължава да бъде сред първите по отношение на дефицит. Най-добрата политика, гарантираща фискална стабилност, е такава, която гарантира растеж, обясни Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 20
LuckyYou
преди 10 години
И какво броим 1 година от тия 5, а другите 4 ги забравяме? Така ли господа ГРОБАРИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Между другото, колеги, обърнете внимание на един наглед много дребен детайл. Човекът казва - 5 (ПЕТ) години на рецесия или депресия. Доколкото ми е известно мандата на нашето народно събрание е 4 години. И както и да го смятаме и изчисляваме с помощта на висшата математика и дедукцията, рецесията и депресията трябва да са започнали ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, КОГАТО ТОЙ БЕШЕ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР. Доколкото знам тройната си изкара пълен мандат. При това точно по време на строителния балон, когато всички бачкахме като изоглавени и се чудехме какво да си правим парите. Така че, замислете се малко господа другари, особено тези с дипломите. И после ми отговорете - какво иска да ни каже Орешарски с тия 5 (ПЕТ) години. Един от възможните отговори е, че те може би ще се опитат да надуят нов балон, или може би пак същия. Ако успеят - господ здраве да им дава, ама аз съм си малко скептик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 32
LuckyYou
преди 10 години
Аз съм учил. Имам диплома даже. И съм съгласен с Орешарски ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Много ми е интересно - ей тъй от любопитство, до колко ще им стигне капацитета и индуктивността, да измислят причина или повод които са създали ТЕ или е зависил от ТЯХ, че да се случи спуснатия отгоре и абсолютно неопределим и зависим по какъвто и да е начин от тях - ЪП, а даже напротов - задължени да го прокарват, дори и с цената на дефицити и заеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
Jorkata
преди 10 години
Искам да видя тоя "ръст" с колко дефицит ще бъде обезпечен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
Fiscalist
преди 10 години
Е може ли така? Вече съвсем долно да се лъже. Но прости хора има, не познават термини, не са учили, ще повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още