IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски постави разплащането на държавата с фирмите на първо място в отчета си*

Вижте част от свършеното от кабинета в отчета „100 мерки за 100 дни“

16:10 | 19.09.13 г. 11
Орешарски постави разплащането на държавата с фирмите на първо място в отчета си*

След като премиерът Пламен Орешарски се отчете пред депутатите за първите 100 дни управление на брифинг за журналисти, той си даде оценка „много добър” и заяви, че всяка оценка е "субективна оценка на обективни факти” и призна, че с министрите не са успели да свършат много неща.

Очаквано отчетът беше посрещнат положително от левицата и ДПС и остро разкритикуван от опозицията.

В отчета, озаглавен „100 мерки за 100 дни“, в сто точки кабинетът подрежда свършеното за първите сто дни управление.

На първо място Пламен Орешарски поставя започналото навременно разплащане на държавата с фирмите. Посочва се, че драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители - към 31 декември 2012 г. със забавени трудови възнаграждения са били 1332 предприятия, а към 31 август те са намалели до 877.

С 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост само за месец юли, се посочва в отчета. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата - 13,1 млн. лв. за 2013 г. и 41,2 млн. лева за 2012 г. Започнало е изплащане на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки, отчита кабинетът.

Като важна стъпка се отчита възстановяването на социалния диалог в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В резултат от прилагането на Националната стратегия за МСП (2014-2020) се очаква българските фирми да станат по-конкурентоспособни и да разкрият нови работни места в перспективни отрасли. Правителството очаква българските предприемачи да създадат 12 хиляди нови предприятия във високо-технологични промишлени сектори и услуги, основаващи се на иновативни знания. 14 хиляди предприятия да стъпят на пазарите на страните от ЕС, а още 4 хиляди - на пазарите в трети страни. Целта е 48 хиляди български малки и средни предприятия да бъдат в състояние да предложат на пазара нов продукт или услуга, а в областта на околната среда 18 хиляди предприятия да произвеждат зелени продукти, пише в документа.

Очакванията са намаляването на административната тежест за фирмите и гражданите да насърчи инвестициите и да доведе до по-голяма ефективност на администрацията.

В отчета се посочва осигурената възможност за обезпечаване на ново дългово финансиране в размер до 1 млрд. лв. В зависимост от пазарните условия и посредством оптималната комбинация от дългови инструменти ще бъде взето решение за емисия на държавни ценни книжа с цел гарантиране на поддържането на разумно ниво на фискалния резерв, пише в документа.

Текущите разходи на първостепенните разпоредители по бюджета за 2013 година са намалени с 5%, като спестените средства са заделени като буфер, който ще се използва при евентуално неизпълнение на приходите в края на година, посочва се в отчета на Орешарски.

Преустановената практика на задържане възстановяването в срок на ДДС на бизнеса е довела до изплащането на 563 млн. лв. ДДС на 8555 фирми само през юли. През август 2013 година държавата е възстановила данък добавена стойност (ДДС) за 504,5 млн. лв. на 8024 фирми. При 7530 фирми, или 94% от общия им брой, възстановената сума е в размер до 100 000 лева.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Като ги слушаш направо са направили за 100 дни България водеща сила в европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още