IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски постави разплащането на държавата с фирмите на първо място в отчета си*

Вижте част от свършеното от кабинета в отчета „100 мерки за 100 дни“

16:10 | 19.09.13 г. 11
Орешарски постави разплащането на държавата с фирмите на първо място в отчета си*

Чрез въведения механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури се ограничава нелоялната конкуренция в отрасъла, осигуряват се допълнителни оборотни средства и се повишават бюджетните приходи от ДДС чрез намаляване дела на данъчните измами.

В резултат на въвеждането на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България от 2014 г. Се ограничава  нелоялната конкуренция и изкривяването на вътрешния пазар (плодове и зеленчуци, месо, захар и др.) Очаква се и повишаване на бюджетните приходи от ДДС.

Усъвършенстването на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски чрез предоставяне на възможност да се погасяват първо главниците за данъци и задължителни осигурителни вноски с изтекъл срок на плащане ще спре начисляването на лихви и ще предотврати натрупването на нови задължения.

Кабинетът изтъква и стъпките за стабилизиране на държавните предприятия - преструктуриране на „ВМЗ“ Сопот чрез увеличение на капитала му,  рестартирането на производството и изплащането на просрочени задължения. Изтъква се овладяването на социалното напрежение и стабилизиране на финансовото състояние на „Монтажи“ ЕАД – клон Перник и преструктурирането на „София Тех Парк“ АД и други.

Новите мерки за насърчаване на заетостта дават възможност на работодателите да получават финансови стимули за създаване на работни места, отчита още Орешарски.

Акцентира се и върху мерките по осигуряване на социални придобивки – увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лв. на 310 лв., допълнителните ваучери за храна, социалните плащания за най-уязвимите групи, разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане.

Правителството на Пламен Орешарски се определя като „най-академичното правителство за последните 20 години - сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство - само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени - 7 от 18 министри; правителството, което формулира политиката си съвместно с неправителствeния сектор и бизнес организациите, единственото правителство, което работи в условията на усложнена политическа обстановка и политически протести още от встъпването си в длъжност.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев се въздържа да направи оценка на дадения днес отчет. Не подхожда на президента да дава оценка от "две" до "шест", но се радвам, че 
е направен отчет, че той бе публичен, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

"Трудно мога да преценя отчетеното като най-съществено, че някакъв страх е победен, че се е изпарил и сега вече хората могат да дишат спокойно", коментира още той. 

Президентът отново апелира към партиите и политиците да изпълняват общенията си, а хората ще преценят кой какво е свършил.

Още за по-важните реформи, които започна кабинетът можете да прочетете тук.

* Актуализирано с коментара на президента Росен Плевнелиев в 19.22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Като ги слушаш направо са направили за 100 дни България водеща сила в европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още