IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски обеща разплащане с бизнеса до края на август

Премиерът поиска от парламента подкрепа за спешен пакет от стабилизационни мерки за подобряване на бизнес климата

11:56 | 19.06.13 г. 24
Орешарски обеща разплащане с бизнеса до края на август

                                                                                                                 От: Камелия Цветанова

До 30 август ще разплатим всички обществени поръчки на бизнеса, ще ускорим възстановяването на ДДС, каза премиерът в НС. Той обяви, че кабинетът ще предприеме и решителни стъпки против контрабандата.

Премиерът посочи, че кабинетът предвижда предложения за променим в Закона за обществените поръчки, за да се улесни достъпът до тях. „Още в следващите месеци ще предприемем стъпки за привличане на кредитни ресурси за стартиращия, малък и среден бизнес“, заяви Орешарски. 

„Предвиждат се и редица мерки за демократизиране на управлението. Струва ми се, че на дневен ред още по-важен е въпросът за изработване на нов Изборен кодекс, така че страната да е подготвена в по-голяма степен за провеждане на избори за следващия парламент. Предвиждаме да разширим диалога с местната власт”, каза още той.

Правителството има и готовност да увеличи парите за майчинство, да отпусне не по 150, а по 250 лева на децата, които ще бъдат записани в първи клас, а родителите им са нуждаещи се, а минималната заплата да се повиши от 1 октомври, което има значение и за бизнеса, увери министър-председателят.

Премиерът Пламен Орешарски за пореден път обяви, че няма да си подаде оставката, въпреки че протестиращите вече настояват точно за това. „Миналата седмица допуснах грешка и знам, че хората ми искат оставката, но това би било безотговорно и би хвърлило държавата в още по-голям хаос, изборите пак ще се проведат по действащото законодателство и ще постави под съмнение усвояването на над 15 милиарда евро от ЕС за следващия програмен период”, мотивира се министър-председателят.

Той припомни, че е поел отговорността за стабилизация на страната и за извеждането й от кризата и решаването на тежки проблеми след период на несигурност и кипящи граждански вълнения. 

„В момента на полагане на клетва знаех, че този кабинет няма да има обичайните 100 дни на толеранс. Искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от стабилизационни мерки за подобряване на положението на хората, на бизнес климата и демократизацията на управлението”, обърна се той към депутатите. 

Орешарски коментира, че за него също е важно да се запази гражданският мир и заради това призова политиците да се обединят около това, което ги сближава, а не да акцентират върху онова, което ги разделя. 

“Съвсем доскоро над нас беше надвиснала опасността за ново поскъпване на тока с до 40 на сто по заявките на дистрибутори и това предопредели и една от първите задачи на правителството, сега вече можем да създадем предпоставки за снижаване на цената“, защити се още премиерът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Напротив!Точно обратното е - видяхме че хич не е лесно да го изгоним защото Станишев и Доган няма да пуснат тази възможност за ново крадене и безчинстване на гърба на хората.ОСТАВКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 14
jelenski
преди 11 години
Ето затова е нужно да се даде шанс на Орешарски. Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Видяхме, че е лесно да го изгоним, но после следват хаос, разходи за избори, а след тях- пак старите муцуни. Така че нека дадем толеранс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 1
sisiko
преди 11 години
Хей,Пичове, каквото и да предлагате-няма да стане, той в едно изречение ви е казал защо няма да пусне кокала и ще ви обещава всичко до припадък."изборите пак ще се проведат по действащото законодателство и ще постави под съмнение усвояването на над 15 милиарда евро от ЕС за следващия програмен периодЕй тези 15 млрд са им като трън в очите. Те само тях виждат и искат да докопат. Нищо друго не ги интересува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 3
MVA123
преди 11 години
Не се опитвай да замазваш очите на хората. Тръгвай си веднага глупав гладен за власт човеко. Махай се докато ти е останало някакво достойнство.След потопа на гьон сурат политиците, на които си ***, за теб няма да има място нито на тази нито на друга земя. *** голям си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Напълноподкрепям написаното от теб. Говорим за ОБЕЩАНИЯ!!! Дата е прав за стегнатата либерална държава. От правителството се иска умни и правилни регулации, стегната,а не ориенталска администрация, добро администриране на здравеопазването и образованието и социлната сфера.Съдействие за максимално усвояване на еврофондовете и ограничаване на битовата престъпност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 7
kranc_mk
преди 11 години
Как се оправя икономиката на държавата в няколко глуповати решения:Първо държавата се разглежда като фирма с 7млн работника.- брой депутати - макс 100;- брой партии - 3-4бр.- Легализация на опоиващите вещества - марихуана, амфетамини, кокаин. Причина. Ще влизат свежи пари от продажбите им както и ще се създаде "Опоиващ туризам", а и ще се намали значително броя на ПОЛИЦИЯТА която нищо не върши.- намаляване с 60% на държавната администрация и цифровизация на държавните услуги;- Консолидиране и брандиране по отрасли и пройзводства: - земеделие, машиностроене, туризам, лека промишленост;- създаване на "Мозъчни центрове" с развойна дейнсот на продукти с добавена стойност.И най-вече КОНЦЕПЦИЯ ЗА 1-2 поколения напред и доразвиване и усъваршенстването и.Благодаря ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 13
georgi.benevolenet
преди 11 години
Колко пъти трябва да се обяснява и пише, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Да не мисли, че само ще разкарва как тези в Брюксел му давали кофа с ребра да яде? Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават все по-бедни. Няма ли самолети като братя Галеви или си чакат боя, които заслужават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 6
data
преди 11 години
Напротив - ГЕРБ теглеха заеми за да кърпят положението , Орешарски в момента по скоро се очертава като последовател на тази политика . Между другото за пръв път БСП за в позицията някой друг да е опоскал държавата преди тях ама това е дълга тема . За земите : пример че - България в периода 83-90 г. - отрасли и администрация работещи на загуба поддържани живи с цената на външни заеми . Резултата 90 г. обявен официален фалит по външния дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Ех, няма да поумнеят някои хора. Държавата наприказва някакви голи приказки как щяла да спре да пречи на бизнеса. И на обещанието, че ще спрат да ти пречат ти му викаш жест който трябва да се връща. Просто гениално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 1
CGY
преди 11 години
Скъпи Веско, без преструктуриране на икономиката и администрацията, всяко външно финансиране би се изпарило извън системата със скоростта на петролен танкер! Колкото до мерките, има някои добри предложения, но ключовата дума е "краткосрочни". На страната са необходими дългосрочни политики в сферите на образованието, демографията, свободния пазар, администрацията, повечето от които не са нито популистки, нито леви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още