IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможните коалиции след вота

ГЕРБ води на БСП с 20 депутати, според проф. Михаил Константинов

11:40 | 30.04.13 г. 12
Какви са възможните коалиции след вота

ГЕРБ води на БСП с не по-малко от 20 депутати и не повече от 25. Това заяви  проф. Михаил Константинов пред агенция „Фокус“ по повод електоралните нагласи малко преди изборите на 12 май.  

„Ако мога най-грубо да кажа, в този момент ГЕРБ има 100 депутати, а БСП – 75-80. ДПС имат около 30, „Атака” на Волен Сидеров се е стабилизирала на около 20-22, г-жа Кунева засега прескача бариерата и ще има 12-14 депутати”, посочи проф. Константинов.

„СДС, ДСБ и РЗС са малки симпатични партии, но в момента не влизат в следващото Народно събрание“, посочи той.

„Дай Боже, електоралните нагласи да се променят. Тези партии имат добри експерти, чиито становища би било полезно да чуваме, ако влязат в законодателната власт, но трябва да положат много усилия. Единствено виждам, че г-н Костов е много активен в интернет пространството със свои поставени презентации. Възможно е това да му помогне”, заяви проф. Михаил Константинов.

Според него единствената възможна двупартийна коалиция е ГЕРБ плюс ДПС.

„Тук обаче има много тежки личностни конфликти, противоположности и тази коалиция изглежда трудна", коментира той.

Другата възможна коалиция е тройната коалиция – БСП, ДПС и Кунева в ролята на НДСВ.

"Има и вариант правителство на малцинството – нещо, което видяхме преди четири години. ГЕРБ прави правителство, няма собствено парламентарно мнозинство, но някой от другите партии го подкрепя. Примерно би могла „Атака” да го подкрепи”, посочи проф. Константинов.

Според него такива правителства на малцинството са много ефективни, защото малката партия, която не участва в управлението, задава своята програма.

„Тя може във всеки момент да свали правителството, като оттегли подкрепата си. Това правителство доста добре трябва да се съобразява с малкия си партньор”, заяви проф. Михаил Константинов.

ГЕРБ и БСП няма да се коалират, заяви от своя страна в предаването Денят ON AIR Румяна Бъчварова, началник на Кабинета „Борисов”.

Тя подчерта, че кандидатът за премиер на  „Коалиция за България” Пламен Орешарски  е изразил близки до вижданията на ГЕРБ идеи днес по време на дискусията "България - икономически активна страна" в НДК. На форума Орешарски заяви, че държавата трябва да има по-силни регулиращи и координиращи функции. Той се обяви още против вдигането данъците и за увеличаване на събираемостта на неданъчните приходи. 

Близките позиции с ГЕРБ са показателни, че няма алтернатива в икономиката, коментира пред Bulgaria ON AIR Бъчварова. Тя допълни, че социалистите разбират, че  в „управлението на България няма алтернатива”.

Още новини за изборите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 18
sonka.74
преди 11 години
Всякви подобни гадания са безсмислени, защото хората ги е страх и социологическите проучвания не отразяват реалните нагласи. За пръв път от толкова години вледеняващ страх е сковал душите на избирателите и те направо отказват да отговарят на въпросите на социолозите. Рекорден брой откази има във всяко проучване за изборите, независимо от извършващата го агенция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 27
jelenski
преди 11 години
то покрай всичко, което излезе на бял свят последните седмици, никой вече не иска ГЕРб. ГЕРБ успяха да обединят врагове и да загубят симпатизанти с милиционерските и престъпните си практики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още