IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

Едно нестандартно начало на изложението на главния архитект на София по време на Клуб Investor.bg

10:33 | 02.12.10 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>Архитект Петър Диков. Снимка: Investor.bg</p>

Архитект Петър Диков. Снимка: Investor.bg

Главният архитект на столицата Петър Диков беше почетен лектор на Клуб Investor.bg, който се проведе тази седмица на тема: „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“.

Той започна експозето си по нестандартен начин, тъй като „както темата, така и времената“ са такива.

Диков цитира мейл от потребител на Investor.bg, в който бива призован да откаже участието си, тъй като то може да се изтълкува като подкрепа на един евентуален ръст на цените, при положение че „ролята на главния архитект би трябвало да бъде да помага жилищата да стават по-достъпни“.

Целите на това събиране трябва да бъдат да се анализират процесите и най-основната цел е създаването на един нормален пазар в сегашните условия, в сегашната финансова и икономическа среда и то с цел да се създава продукт, за който има потребител, и да се отправят определени изисквания към регулаторите на тези процеси - общината и като цяло държавата, коментира Диков.

„Според мен целта на този форум е именно работата за създаването на един нормален пазар на жилища в Република България“, каза той.

Ако някой смята, че с определени изказвания и намеса може да се регулира пазарът, пак повтарям, той дълбоко се лъже, защото основно определение за спекулата е, че тя се ражда от дефицита, който в момента е доста далече от състоянието на жилищния пазар в София и в страната, добави той.

Още от Клуб Investor.bg

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не съм правил нито виждал реално ценообразуване. Търсил съм и даже пари съм предлагал (мисля достатъчно) да видя ценообразуване на готов (завършен) обект. Уви и до ден днешен нямам и затова може и да говоря по-малко или повече наизуст (по това което съм чувал от тук от там). Но! Ако ти разполагаш с реално ценообразуване на жилищна кооперация с от 6 до към 30 апартамента, то съм готов да го закупя за да се уверя с очите си, че 300 евро е "трудно постижима цена". Говорим само за строителството - земята не я смятаме изобщо тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 13 години
На икономист недей да говориш за НИ... Никога няма да те разбере... :D, особено пък на такъв със солидарно-социални възгледи, като no-credit ;)Един въпрос към no-credit: Ако в един район на град има голямо търсене, но предлагане няма или почти липсва... То има ли пазар в този район... Говорим за НИ... Не за домати.. Да не бъркаме нещата.. :DА това където обяснява за търсенето и предлагането и дефицита... ми намирисва на студентче втори-трети курс с отличен успех и никакъв практичен опит, което е нормално на тия години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
arealpoint
преди 13 години
Разбирам стремежа на икономистите да разглеждат НИ, като покупка и продажба на сирене или краставици или пък на тухли например, но си мисля, че тази работа е не като онази;). Можеш ли да подкрепиш процентите ти с реални факти?:) както и цените си?:) Искаш ли да ценообразуваме? Метала скочи например или не си чул? от 1,3 падна до 0.8 лв. за кг. сга е 1,5 ;) Бетона няма особенно движение:). Постигнатата цена на кв.м. е и обратнопропорционална и на обема:) в определени граници разбира се. "300 Евра" при реалните условия се постигат не чак толкова лесно и съвсем не от всеки, още повече от чист икономист. Най голямата грешка при ценообразуването, е че не се правят почти никакви предварителни проучвания:) Пример: хубава къща но без водопровод и канал да сложим за пипер и липса на трафопост;), ама тя струва триста евра що не я купиш. За канала и водата, както и за Ел. ще събереш махалата само няколко ст.И изобщо правили ли ли са ти оценка на твой имот, мисля че щеше да твърдиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Хората са в криза - да, ама в америка. [...] Те имат икономика и то пазарна, а ние какво имаме?-----------------------Аз не съм нито ходил нито правил бизнес в Америка, но от това, което чувам малко ме съмнява да е баш така, както казваш. То по принцип, в днешно време да се говори за пазарна икономика е малко не, а доста смешно. Нагледен пример за това са имотите (вече казах) - пазар, пазар, ама ВЪТРЕ в градоустройствения ПЛАН направен и наложен от общината. Подобно е положението и с всичко останало - има толкова много закони, директиви, мита, данъци, квоти, акцизи, наредби, правилници и каквото там още се сетиш, че да се говори за пазарна икономика е доста, доста пресилено. Ето, наскоро гледах Слави за турнето му в Америка - не можело да има по-малко от 14 пожарникари в концертната зала. Или не можело хамалите да бъдат наети за по-малко от 5 часа. Вземи и изобилието от адвокати там. Защо е нужно? Изобщо... не знам дали понастоящем има дума с по-извратен смисъл от думата "пазар"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не съм давал определение за "елитни".----------------------------Не си, но наскоро някъде мернах, че Бели Брези било "елитен" квартал (в сравнение с Манастирски ливади). Смех на парцали!Иначе, защо само в Пловдив? Навсякъде, където има достатъчно (каквото и да значи това) търсене. Т.е. това важи за всеки по-голям, а и по-малък град. А също и за село. Не виждам никаква принципна разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Какви 50-60% от ПС те гонят? И сега има предложения за 100%, а преди, 80% си бяха стандарт. Освен това, никога, ама никога не забравяй, че основния закон в пазарната икономика е този за търсенето и предлагането. Който звучи така: "Търсенето определя предлагането." Което преведено за нашия случай значи, че колкото по-големи и повече кредити се отпускат, толкова повече се вдигат и цените. Цените НЕ са заковани с нищо и се влияят пряко (ПРЯКО!) от обема кредити отпускани от банките. И като нищо може да стане така, че нещо, което има себестойност 300 евра се продава за 900 евра. По абсолютно същия механизъм се помпи и цената на земята. Ами хайде (примерно) банките да спрат изобщо да отпускат кредити, да се купува само със спестявания и да видим тогава какви ще са цените! И на земята и на строителството. А кредитната дейност пък колко общо има или няма с пазарната икономика е една съвсем отделна и също много интересна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
arealpoint
преди 13 години
Не съм давал определение за "елитни". Любопитно тези нови квартали в предградията на Пловдив ли ще са?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Абе човек,ти като (ме) чете, не прочете ли, че говоря за НОВИ квартали? Които могат да са точно толкова елитни колкото се направят. И тогава, сегашните "елитни" квартали (като Бели Брези в София примерно), може да изглеждат като най-долнопробни гета. Гета, в които живеят хора, които НЕ ценят жизненото си пространство и/или в които са били принудени да се наврат и да си ходят един на друг по главите от безизходица, безпаричие или безмозъчност.Що се отнася до строителните услуги, то и за там има решение. Като му дойде времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
arealpoint
преди 13 години
"О, неразумни Юруде и поради что ти се срамиш да се наречеш Болгарин!"Нямахме криза с имотите, преекспонираме я и си я направихме с участието на банките/ чуждите/. В България никога не е имало "Имотен балон" в смисъла на американската криза - Да купиш нещо на цена от 100% и банката да ти отпусне кредит на 130%, за следващия 150% и пр.. Хора, тук даваха кредит с клизма на 50-60% от ПС. За какво говориха медиите и всички останали, не ми е известно... Чул не дочул! Видял не довидял! Разбрал не доразбрал! После всички с раниците хайде в София. "Търчете, тамо са раите!". Хората са в криза - да, ама в америка. Нашата е съвсем друга криза. Те имат икономика и то пазарна, а ние какво имаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
***,ей ти една поговрка и от мен:Който последен се смее, най-добре се смее.Останалото го минавам в графата закачки за малки деца - не можеш да ме хванеш по толкова елементарен начин. Ще трябва повечко да се напънеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още