IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Забраната за руския петрол ще бъде факт до дни

Има два варианта за подкрепа за страните от ЕС при петролно ембарго - дерогация или гаранции за алтернативни доставки

16:58 | 10.05.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на седмицата забраната за внос на руски петрол в Европейския съюз (ЕС) ще бъде факт, твърди френският министър, отговарящ за европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Le Monde. "Мога да кажа със сигурност, че ще има шести пакет от санкции и той ще бъде много силен и ще започнем първо с отказа от руски петрол", заяви той и допълни, че ЕС като цяло ще се стреми да ограничи руските изкопаеми горива.

В неделя (8 май) европейските посланици не успяха да се разберат по шестия пакет от санкции, предложен от ЕК. Той включва забрана за вноса на руски петрол за срок от шест месеца, както и забрана за петролни продукти до края на тази година. Според медийни публикации вето на забраната е наложила Унгария.

Страната няма достъп до други източници на петрол, освен руския, и макар че получи дерогация до края на 2024 година по отношение на петролното ембарго, все още не е удовлетворена.

Късно снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и сподели след това, че има напредък, но предстои още работа.

Ройтерс съобщи, че френският президент Еманюел Макрон също е разговарял с Орбан и с Урсула фон дер Лайен днес (10 май). Официално от Елисейския дворец не дават подробности за хода на дискусиите, но допълват, че се водят разговори на всякакви нива, за да бъде постигнато споразумение по шестия пакет със санкции срещу Русия.

До 30 юни Франция е ротационен председател на Европейския съвет, а след това щафетата поема Чехия. Прага също получи дерогация по отношение на руския петрол, защото е в същото положение като Унгария. ЕК дава възможност и на Словакия да не въвежда санкцията.

България също опитва да получи известна отстъпка, цитирайки нуждата от техническа настройка на рафинерията в Бургас, но засега Брюксел отказва. София също заплаши с вето на шестия пакет със санкции.

Според Клеман Бон има два варианта за отстъпки от петролното ембарго - или изключение от мярката, което да се прилага за страни, които нямат абсолютно никаква друга алтернатива - Унгария, Чехия и Словакия нямат излаз на море и затова получават целия петрол през тръбопроводи от Русия. Другият вариант е гаранции за алтернативни източници на петрол, коментира още френският министър.

За да бъде одобрен новият пакет със санкции срещу Русия, е необходимо единодушно решение от членовете на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
hazard
преди 2 години
Да де, той и зетя на Ергоган не купуваше петрол директно, само през трета страна.Много *** се навъдило гледам тук.Панама може да купи руски петрол и после да го препродаде на САЩ, они после на ЕС, къде е проблема, даже и със рубли или тугрици.Киро *** не искаше да смени заделените доларчета за газ и да ги прехвърли във рубли във същата банка -Газпромбанк, сега ще купуа скъпо препродаден такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Ще умра от смях. Целият свят е пълен с трагедии и нещастия, за които години наред си затваряте очите, но видиш ли, как можело човек да бъде безучастен за страданието на украинците и как човек с радост да не се бил лишил от стандарт на живот. Драги ми смехурковци, следващия път като си купите шоколад Линдт, имайте предивд, че от цената 5 лева за 100 гр., само 10-15 ст. отива за онзи, който реално е произвел какаото за този шоколад. От чашката кафе за 4 евро, само 5-6 евро цента са отишли за производителя на кафето. И вие ми говорите за това, че аз не съм искал да се лиша от стандарт на живот. Аз бих се лишил и бих плащал двойни цени на кафе и шоколад, но не за да може Ханс или Урсула да преяждат от печалби, а за да може Мбонго поне да води що годе достоен живот. Толкова сте жалки и лицемерни. Блузката за 100 кинта от About you е платена на бачкаторите в Бангладеш за 5 лева парчето, другите 95 са печалби по веригата. Но иначе сте много загрижени за хората и тяхното благополучие. Или вие не броите за хора тези в Гана, Кот двоар, Бангладеш и т.н. ЛИЦЕМЕРИ и то платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Милион и половина мирни хора избити в Ирак? Ти *** ли си или само глупав? Същата опорка ви е за избитите 100 милиона индианци, връзват се само доста глупави екземпляри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, че американците купували рекордни количества мордорски петрол го дрънкай на павилиона за билетчета за тpoлея, панелен гном! САЩ са тези, които помагат най-силно на Украйна и скоро пияниците ще усетят върху пиянските си тикви как пряцуе М777, суичблейд и някои други оръжия от 21ви век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ изм. ДВ. бр.35 от 27 Април 2021г.Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени САМО ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СТРАНИТЕ или на основания, предвидени в закона.Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното. / Това е за любимата ти русия в качеството й на неизправна страна по договора, която умишлено го нарушава и не го изпълнява точно/Чл. 63. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин.Задължението трябва да бъде изпълнено с грижата на добър стопанин освен в случаите, в които законът изисква друга грижа.Чл. 83. Ако неизпълнението се дължи и на обстоятелства, за които кредиторът е отговорен, съдът може да намали обезщетението или да освободи длъжника от отговорност.Длъжникът не дължи обезщетение за вредите, които кредиторът би могъл да избегне, като положи грижи на добър стопанин. Хайде- толкова от мен пробоно- твоята русия да бега да пие една студена вОда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''... Русия не изнудва никого. Русия просто иска да и се плаща за нейните суровини, ...'' Алоо- неукият, за плащане като насрещна престация по един двустранен консенсуален писмен договор, си има вписани в договора КЛАУЗИ, а договорите имат силата на закон за тези, които са поставили подписа си под тях. РУСИЯ ЕДНОСТРАННО НАРУШИ ДОГОВОРА, КАТО НИ СПРЯ ГАЗА, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЪРШИЛА ПЛАЩАНЕ В ДОЛАРИ- ПОСОЧЕНАТА В ДОГОВОРА ВАЛУТА ЗА ПЛАЩАНЕ НА ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ. Айде, не ми се прави на човек, който е наясно с договорното право, защото си много бос по тази материя. В посочения договор България е ИЗПРАВНАТА СТРАНА и ако се отиде на АРБИТРАЖ, НА СЕКУНДАТА ГО ПЕЧЕЛИ. Обичайно се приема Стокхолмския арбитраж по подобни договори- те ти неговият линк- https://sccinstitute.com/ Арбитражен институт на Стокхолмската търговска камара (ВКС) Основан през 1917, Арбитражният институт на ВКС е водещата арбитражна институция в Швеция, както и Скандинавия. Популярен е за спорове, свързани с постсъветските държави.https://....international-arbitration-attorney.com/bg/arbitral-institutions-and-arbitration-courts/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
Импе, на теб ли да верваме, или на EIA (администрацията за енергийна информация на САЩ) за покупките на руски петрол...?! На теб естествено, ти си ни първоизточникът, никога не лъжеш, винаги с актуални знания от изворчето, дори се замислих, ми те и от EIA те следят за да са в крак с покупките... :)))... Нали се лендзеше за електрическите кораби преди няколко години?! Знаеш ли в момента колко напълно електрически ферибота работят в света?! А колко напълно електрически танкера за къси разстояния работя в света?! А колко са поръчките за нови електрически фериботи и танкери?! А за нови електрически яхти?! Света не му дреме за рассийският петрол бре Импе... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Изредиха се да се карат на Орбан, но човека си има принципи. Унгарците преди украинците. Пази интереса на своя народ, както трябва да прави всеки истински държавник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
А нещо да направихме, когато САЩ изби само в Ирак милион и половина мирни хора?? Или те са някакви там арапи? А сърби когато убиваха? Не се прави на човеколюбец, микроцефалчик. Ти не обичаш нито украйна и украинците, нито дори България и Българите. Ти просто мразиш Русия и си верен като бито пце на господарите си от Козяк, защото ти подхвърлят по някое оглозгано вече кокълче да го ближеш. Добре е поне, че - бидейки ментално непълноценен - не осъзнаваш собствената си жалкост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Борката
преди 2 години
https://youtu.be/lwvGFmDF8L4 Шоуто с чакащите в морето койтенеровози/танкери само набира обороти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още