IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният газ ще изтласка още повече въглищата от Европа

Доставките и мекото време понижиха цените, което допълнително ще бетонира отдръпването на Стария континент от твърдото гориво

09:15 | 02.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниските цени на природния газ тази година по всяка вероятност ще бетонират раздялата на Европа с въглищата като източник на енергия.

Необичайно мекото време намали търсенето за гориво на фона на наводняване на най-големия газов пазар в света с нови доставки. В същото време ефект оказаха и увеличените разходи за въглеродни емисии, които тласнаха икономиката в региона към „синьото гориво“, посочва Bloomberg в свой материал.

„Политиците в Европа са доволни от толкова ниските цени на природния газ“, посочва Еут Ейкеленбом, старши консултант на Kyos Energy Consulting. „Това прави отказа от въглища по-лесен от очакваното“, допълва той.

Понижаващите се цени на газа са световен феномен. Обекти за втечнен природен газ добиват рекордни количества, намалявайки разходите за горивото навсякъде. Това, на свой ред, помага за понижаване на цените на електричеството в Европа и облекчава част от политическото напрежение в енергийния сектор.

Цената на бенчмарка в Амстердам достигна петмесечно дъно заради глобалното пресищане. Пазарните очаквания за идното лято също се намират на най-ниското си ниво от 2007 г. Особено видимо е, че отслабването стана факт през зимата, когато търсенето по традиция е в разгара си.

Вместо това холандските фючърси с доставка през следващия месец се очаква да поевтинеят с над 10% до 9,4 евро за мегаватчас до юни преди да завършат годината при цена от 14 евро, показват осреднените прогнози на десетима анализатори за Bloomberg. Това е в унисон със средните стойности за 2019 г., но много под миналогодишния връх от 23 евро.

„От април ще станем свидетели на риска от истински спад на цените“, посочва Мъри Дъглас, директор на изследователското звено за европейски газ на Wood Mackenzie Ltd. „Преминаването от въглища към газ ще играе дори още по-важна роля в ребалансирането на пазара“, допълва той.

Вече са налице някои доказателства, че мощности в Европа преминават от въглища към „синьо гориво“. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер вече заяви миналата седмица, че електроцентралите на газ, които в момента не са на печалба, ще увеличат важността си, докато страната постепенно се отказва от въглищата и ядрената енергия. На този фон търсенето на електричество се очаква да нарасне заради плановете на правителството за електрифициране на всичко от транспорта до сградното отопление.

„Ще трябва да направим нещо с целия този излишен газ“, посочва Елхин Мамадов, анализатор на Bloomberg Intelligence. Според него очакванията са за допълнително поевтиняване на цените и още по-мащабно преминаване от въглища към газ.

В същото време до момента пресищането на пазара не показва признаци за облекчение. Доставките остават стабилни, като се очаква през тази година в експлоатация да влезе и втората тръба на „Северен поток“, която ще свързва директно Русия с Европа. В същото време доставките на втечнен природен газ се очаква да нараснат с количествата от нови обекти в САЩ, Катар и Австралия.

Излишъкът на запасите се изостря и от времето. Тази зима се очаква да бъде една от най-топлите за последните 30 години в Европа.

„Ще бъде болезнено“, посочва Карлос Торес Диас, ръководител на звеното за пазарни проучвания на норвежката компания Rystad Energy. В края на отоплителния сезон през март „ще приключим отново с високи нива на запаси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Не се тръшкайте толкова. Поне аз виждам в близките години да се наложат въглеродни данъци и на природния газ(когато се изгаря), така че има настояще но не и бъдеще. Колкото до Газпром трябва да свикваме да говорим за него в минало време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Зелков, ами НЯМА доказателство, че човешкото влияние е решаващо или дори значително. Пак ли трябва да ти изброявам всичките затопляния и застудявания само в исторически времена - или само по-значимите?Спот-пазарът не е толкова важен - мисли за РАЗХОДИТЕ при LNG - пак ли да ги изброявам или си ги запомнил вече? При тръбния те се ограничават с построяването на тръбата. За Новатэк точно това имах предвид - как смятат да си избият инвестицията в танкери, като набутаха още толкова за фабриката за втечняване? 24 МБ как се избиват? После - при самото втечняване - какви са разходите? А транспортът - за Европа трябва да заобикалят Скандинавия, за Китай - през Беринговия проток... ами то разстоянието до Китай от Австралия е наполовина. ДОБРЕ, че нямах възможност да купя акции на Новатэк. ВР са балами и се замисля дали да не изляза от инвестицията си. Преди 20 години изгоряха с милиарди заради такива зеленашки глyпости, ама явно забравиха и пак са готови да горнат. Аз имах предвид азерският газ и вече май готовата тръба - това находище - концесионер е ВР. Искам да кажа, че при ниска цена - може да се спре строителството и на нови газопроводи, докато не стане крайно наложително - който вече построил (Газпром, ВР, норвежците) - построил... засега.Колко плащаме потребителите за тръбен газ зависи не толкова от Газпром, колкото от нашите крадливи управляващи, налагащи върху цената на доставката мито, акциз и ДДС - то руснаците и да ни подаряват газ, тия пак ще намерят как да ни натоварят. Чирен нищо не са напълнили - гърците ни върнаха пак руски газ... и ако мислиш, че с едно танкерче може да се напълни газохранилище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Направо се сринаха печалбите - утре Газпром ще обяви фалит !!! Хахах - ето ти последните налични данни от 30 септември - печалба на акция за деветмесечието 47.07 рубли - срещу 46.03 за предходното деветмесечие, търси на шеста страница:https://***.gazprom.ru/f/posts/77/885487/gazprom-ifrs-3q2019-ru.pdfПечалбата няма да спадне много, защото ще има ръст на потреблението и най-вече - рекетът на украйна ще бъде силно ограничен - там говорим за "някакви" милиарди доларчета ежегодно. Както и да е - дивидентът ми е заработен ТРИКРАТНО само за 9 месеца, за моите печалби съм спокоен.За "колохозниците" за наше общо нещастие жизненият стандарт в Русия е по-висок от този тук.... и аз бих искал не техният да намалее, за да им се подиграват такива като тебе, но нашият да скочи... ама с това управление не става. Българинът едва успява да си плаща сметките, руснакът е най-сигурни кредитополучател в цяла Европа - ето тия данни говорят достатъчно:https://blitz.bg/ikonomika/elektronni-dzhadzhi-ni-vkarvat-vv-finansoviya-grob_news698452.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
fon
преди 4 години
Печалбите на Газпром паднаха толкова, че колхозниците обедняха невиждано дори и спрямо българитеhttps://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
хаха ..."недоказаната теза, че въгледвуокисът влияе на климатът" ... не си пил кафето още ... :)))"Тия със скъпите доставки (LNG от другия край на света) просто ще отпаднат" ... виж цените на спот пазара в холандия , виж заявения капацитет на александрополис и пак пиши ... :))) ... може да се поинтересуваш и в БГ на колко плащаме руски тръбен газ и за колко напълниха чирен със "скъп LNG" ... "например Новатэк, ще се набутат с едни вече направени разходи," ... поръчват 42 кораба за $12млрд. ... :))) ... продължават с набутването ... и втори проект дупчат ...импе , ами какво ще правят газаджиите с такива проекти ... дето започват да навлизат в промишлените консуматори на газ , термални батерии ... :https://***.energy-storage.news/news/energynests-thermal-storage-to-replace-natural-gas-at-austrian-manufacturinтвоите любимци ВР , и по-специално подразделението им lightsource BP , в една слънчева държава като англия , доста по-слънчева от БГ например , вече ще строят и експлоатират слънчеви паркове съчетани с батерии за съхранение БЕЗ СУБСИДИЯ ... :))) ... ние с наште мъгли нема как се оправим тука ... :))) ... то е ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Ами нали беше това целта, бе? Да разкараме въглищата - дай боже не само в Европа, но впоследствие и по цялата планета. Природният газ е екологическо гориво - защото отделя само СО2. Дори да приемем недоказаната теза, че въгледвуокисът влияе на климатът, той лесно може да бъде неутрализиран с дървенца и други зелени работи... а и емисиите са наполовина, отколкото при горенето на въглищата.Това ще пренареди пазарът на газ, разбира се - говоря за Европа. Тия със скъпите доставки (LNG от другия край на света) просто ще отпаднат, освен ако не са навити да продават с поне 20% загуба. Други играчи, които тепърва се мъчат да навлязат на пазарът чрез втечнен газ - например Новатэк, ще се набутат с едни вече направени разходи, които дявол знае как ще избият. Други компании, разчитащи да строят тепърва газопроводи, хубаво ще се замислят дали си струва риска - и може да се оттеглят. Ниските цени в Европа играят за Газпром, ВР и за норвежците - защото вече имат инфраструктурата изцяло или в процес на завършване. Особено Газпром - които като заобиколят украйна и с още две тръби (почти завършени), ще могат да наложат такива цени, че съвсем да изхвърлят LNG. Разбира се - масово изхвърляне на въглищата - може пак да повиши цената и да върне LNG в играта поне отчасти. На него ще разчитат и глyпашки държави като полша (или като нас за нещастие), дето са готови да жертват собствените си интереси и само да се прецакат, стига да направят мръсно на Русия или да се подмазнят на американците. Впрочем и поляците се насочват към норвежки газ, който макар и по-неизгоден от руския, със сигурност е по-изгоден от втечнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още