IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат ОПЕК да увеличи производството си на петрол с 1 млн. барела на ден

Това е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ОПЕК от 18 години насам

15:46 | 05.06.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатското правителство е поискало от Саудитска Арабия и някои други страни производителки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат производството си на петрол с около 1 млн. барела на ден, сочат източници на Bloomberg.

Щатите са отправили необичайното искане, след като цените на бензина в САЩ достигнаха най-високите си стойности от повече от три години насам и президентът Доналд Тръмп се оплака в Twitter от политиката на ОПЕК и покачването на цените на петрола. Желанието на САЩ е изразено и след като страната се оттегли от ядреното споразумение за Иран. Третият по големина производител в ОПЕК осигурява малко над 1% от световното производство на петрол. 

Искането от страна на САЩ е било обсъждано през уикенда в Кувейт по време на среща на министрите на петрола от различни арабски страни. Изявлението, публикувано след разговорите, е сигнал, че ще бъдат гарантирани стабилни доставки на петрол, за да бъде навременно посрещнато нарастващото търсене в някои части на света.

Белият дом отказа да коментира конкретни разговори, но говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че достъпът до енергия на достъпни цени е в основата на световния икономически растеж и сигурността на страната.

„Ние приветстваме всяко действие, което увеличава достъпа до енергия и насърчава здравословната глобална икономика“, заяви говорителят.

Американският министър на финансите Стивън Манучин миналия месец разкри, че се водят разговори за увеличаване на доставките на петрол, които биха могли да компенсират резултата от санкциите от страна на САЩ към Иран.

Въпреки че Манучин отказа тогава да даде повече информация, само четири държави от ОПЕК и неговите съюзници притежават достатъчно голям производствен капацитет, за да компенсират проблемите с доставките. Това са Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

ОПЕК и група държави, които не са членки на картела, се договориха в края на 2016 г. да намалят производството на петрол с общо 1,8 млн. барела на ден, като част от усилията им да повишат цените на петрола. За сравнение сортът Брент е поскъпнал от 45 долара за барел преди сключване на споразумението до над 80 долара за барел през миналия месец.

Споразумението на ОПЕК обаче се отрази по-сериозно на пазара, отколкото първоначално се очакваше, поради срива на венецуелската енергийна индустрия. Петролните запаси в развитите страни се върнаха към техните петгодишни средни стойности, а цените на горивата достигнаха болезнени за потребителите нива. На този фон Саудитска Арабия и Русия заговориха отново за увеличаване на продукцията, което накара сортът Брент да се върне обратно на цена от 75 долара за барел.

Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни и тогава се очаква да бъде взето решение дали картелът и съюзниците му, включително Русия, ще увеличат производството, за да компенсират потенциален недостиг на доставки от Иран и Венецуела.

Искането от страна на САЩ за увеличение на производството на петрол е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 34 rate down comment 4
HSBC
преди 6 години
От истината боли, но трябва да се казва:> Кое точно не се сбъдна? Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки? Преди седмица уволниха анализатор на Сбербанк, защото пресметна че Силата на Сибир ще се изплати за 50 години, а СП-2 за 20. Това как обяснява, че от газопроводите печалба имат само изпълнителите Ротенберг и Тимченко. Това че първия реактор на Акую трябваше да заработи през 2019 година, а той не е започнат даже. Всички турски инвеститори се разбягаха и оставиха руснаците сами. Това че Ердоган глоби Газпром 1 000 000 000 долара и на следващия ден обяви че вероятно ще се откаже от покупката на С-400. Това че Пакш никаква я няма. Това че Виетнам и Йордания отказват да строят договорените атомни централи по руски проекти. Това че в Русия бензина стигна 45-50 рубли и хората настръхнаха. Това че ежегодно им вдигат жилищно-комуналните такси. Това че учениците в Русия за 17 години са намалели с 21 процента. Това че всичко е за пари, но най-гнусното е да го прикриваш с национализъм и шовинизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Няма да припадаш. Каквото си загубил, други са го намерили и обратно. Zero-Sum Game :)https://***.investopedia.com/terms/z/zero-sumgame.asp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 34 rate down comment 2
emilioner
преди 6 години
Бах маама му,тоя петрол па тръгна нагоре,ще припадна.Добре че съм отворил позиции на минус още миналата седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 42 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А за жилищните несгоди на руснаците, учениците и цените на бензина ми е през швепса - и "вие" от САЩ и ЕС не сте прецъфтели - по-голем погром от това, което преживя българското образование, едва ли ше дочекат там, а за ежедневните разстрели в американските училища да не отваряме дума... Можеш да попрочетеш и какъв е вече климатът в шведските, френски и германски училища, дето ходят новопристигналите "европейци"...А ако караш кола, изчекай редовните отпускарски цени от първи юли по нашите бензиностанции, преди да жалиш руснаците за техния бензин за под долар за литър.Изобщо, немой да лееш сълзи на чужд гроб, да не паднеш в него - стара руска поговорка... ;) :lol: И го дай малко по-сериозно, а най-добре - намери си работа. Чух, че пак има недостиг на работници в строителството - там "вие" сте нъмбър уан - пълен етнически монопол... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 44 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Бе ти тия локуми ги разтегай некъде на друго място. Ротенберг, мотемберг, тимченко, минченко... Кажи последно: ще се строят ли и строят ли се Силата на Сибир и Турски поток или са празни приказки? Ще се строи ли СП2, или са празни приказки? Ще се строят ли Акую и Пакш, или са празни приказки? *** отговор с да или не и да се отбележи в протокола. Не, че на некой му пука какво мисли и пише неква анонимна мишка от западното предградие на Айтос, ама да става лакърдия.Нема да те питам колко енергийни проекта реализира могъщият ЕС, и до къде стигна строителството на ***, щото още не е ясно кой ше го плаща и още един канап не са опънали, а вие чекате диверсификация и енергийна независимост от него...И понеже статията, под която пак си се изпънал да дрищиш е за воплите на САЩ към ОПЕК да увеличи добива, щот хем не достига тунджа, хем цените удариха тавана, та да те питам: не писа ли пак ти преди време, че нищо не зависи от ОПЕК и не ОПЕК има думата за цените, а ти и "вашите" борси - дали помниш и да споделиш към днешна дата нещо по темата? Ама то за да помниш, требва да имаш малко мозък, а ако имаш, нема да пишеш само глупости тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Кое точно не се сбъдна? Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки? Преди седмица уволниха анализатор на Сбербанк, защото пресметна че Силата на Сибир ще се изплати за 50 години, а СП-2 за 20. Това как обяснява, че от газопроводите печалба имат само изпълнителите Ротенберг и Тимченко. Това че първия реактор на Акую трябваше да заработи през 2019 година, а той не е започнат даже. Всички турски инвеститори се разбягаха и оставиха руснаците сами. Това че Ердоган глоби Газпром 1 000 000 000 долара и на следващия ден обяви че вероятно ще се откаже от покупката на С-400. Това че Пакш никаква я няма. Това че Виетнам и Йордания отказват да строят договорените атомни централи по руски проекти. Това че в Русия бензина стигна 45-50 рубли и хората настръхнаха. Това че ежегодно им вдигат жилищно-комуналните такси. Това че учениците в Русия за 17 години са намалели с 21 процента. Това че всичко е за пари, но най-гнусното е да го прикриваш с национализъм и шовинизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Ти и други работи написа - вече неколко години пишеш смело и авторитетно. Явно си в друга реалност, или некой ти зарежда дебитната карта с кинти да си плащаш нета, щот имаше и други врачки-анализатори като тебе, ама ги фана срам и се фейд-аутнаха ... поне докато измислят я нов ник като коня-юристка, я докато се ориентират в мъглата от несбъднати ан-алл-лизи. Ти продължавай - учи ни кое-как - поне, докато не се погледнеш в огледалото... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 39 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Давай - вече си и-милионер - милион нагоре-надолу - откъдето дошли - там отишли. Вадиш щепсела на компа и почваш отначало. И пиши, пиши тука, важното е, че ти е ясна схемата - явно, пак предстои смазване на Русия и други държавици. Твоето не се губи - щом има кой да ти дава некой леф заплата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 43 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Щом е на далавера, защо шистаците не увеличат добива???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 39 rate down comment 4
emilioner
преди 6 години
Докато вие се разправяте аз отворих една къса позиция на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още