IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Петролният пазар е изправен пред дефицит

Пазарът се премести от пренасищане към недостиг много по-рано, отколкото очаквахме, предупредиха анализатори на банката

17:44 | 16.05.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световните цени на петрола продължават да растат на фона на съобщенията на експерти на Goldman Sachs, че пазарът е приключил с двугодишния период на прекомерно предлагане и се е придвижил към дефицит, пише Ройтерс.

Към 17:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI се търгува с повишение от 3,25% до 47,71 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 3,09% до 49,31 долара за барел.

Неизпълнение на доставките от Нигерия, Венецуела, САЩ и Китай доведе до фундаментални промени в прогнозата на Goldman Sachs, която дълго време предупреждаваше за свръхрезерви и падане на цените на "черното злато", заявиха анализатори, цитирани от Ройтерс. 

“Петролният пазар се премести от пренасищане към дефицит много по-рано от нашите очаквания“, коментират от Goldman, като допълват, че в предлагането вероятно вече има дефицит през май.

В същото време според анализаторите на Morgan Stanley сдържаната реакция на пазара към сътресенията свидетелства за това, че натрупаните резерви пречат на пълното възстановяване на котировките.

Цената на петрола продължава да реагира на данните на американската компания Baker Hughes, която обяви намаляване на петролните кладенци в САЩ с 10 миналата седмица до 308, което записва осма поредна седмица на намаление. За сравнение, по това време миналата година в страната са работили 660 нефтени платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 12
Pyramid
преди 8 години
При изчерпаем ресурс да си играеш на удавяне на пазара и ниски цени си е... дали точно "правилно"? Как мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 23
michaelis12
преди 8 години
още малко и швепс, а уж щеха да ги фалират да незнам си кво ала бала днеска гледам руските бондове пак там дет са си били преди санкциите смяяяятай .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 23
aldy
преди 8 години
Ми Русия, ве? Ми Путин? Нали щяхме да ги бутаме у киреча, ве? Дай първо три-четири годинки на $10, $20 пък после ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/16/neue-kriege-usa-streben-globale-kontrolle-ueber-oel-industrie-an/Мдаа , затуй мътят водата в Бразилия , Венецуела и Нигерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още