IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В миналото евтиният петрол стимулираше световната икономика, тъй като потребителите харчат много повече с единия допълнителен долар в джоба си отколкото производителите. Днес тази сметка не е толкова праволинейна колкото преди. Американските потребители може би са спестили повече от очакваното. Петролните производители затягат коланите си след големите разходи, когато цените бяха високи. След последния спад на цените на суровия петрол Русия обяви намаляване на държавните разходи с 10%. Дори Саудитска Арабия намалява бюджета си, за да се справи с дефицита си от 15% от БВП.

Евтиният петрол се отразява негативно на търсенето и по дори по-важни начини. Когато суровият петрол струва повече от 100 долара за барел, логично е да се харчат пари за проучвания на по-отдалечени места, като Арктическия регион, Западна Африка и в дълбоките води около Бразилия. Когато цените се сриват обаче, същото се случва и с инвестициите. Проекти на стойност 380 млрд. долара са стопирани. В Америка разходите по фиксираните активи в петролната индустрия са се понижили наполовина спрямо пика си. Отровата се разпространява. Индексът на покупателната способност на мениджърите за декември на ниво от 48,2 пункта отчита забързано свиване във всички производствени сектори в САЩ. В Бразилия ударът върху Petrobras, националната петролна компания, бе засилен и от корупционния скандал, който парализира високите ешелони на правителството.

Спадът на инвестициите и цените на активите е още по-вреден заради темпа му. Докато петролът се срива на фона на крехката световна икономика, това може да доведе до редица случаи на несъстоятелност.

Възможните финансови вторични ефекти са трудни за оценка. Голяма част от ръста от 650 млрд. долара на корпоративния дълг на развиващите се пазари от 2007 г. насам е в петролната индустрия и сектора на суровините. Петролът играе централна роля в няколко развиващи се пазари, предразположени към проблеми. Предвид спада на БВП на Русия правителството може да се изправи пред бюджетна криза до няколко месеца. Венецуела, където инфлацията е над 140%, обяви извънредно икономическо положение.

Други петролни производители са предразположени към подобен, макар и по-слаб, цикъл на по-слаб растеж, понижаваща се валута, внесена инфлация и по-стегната парична политика. Централните банки в Колумбия и Мексико повишиха лихвените проценти през декември. Нигерия разпределя долари в отчаян (и вероятно обречен) опит да подкрепи валутата си.

Натиск има и върху богатите страни. Доходността по корпоративните облигации с висока доходност е скочила от 6,5% в средата на 2015 г. до 9,7% днес. Отвращението на инвеститорите се разпространява бързо от енергийните компании към всичко кредитополучатели. Предвид мечките, дебнещи на фондовите пазари, глобалните индекси се сриват до най-ниските си стойности за последните 30 месеца. Централните банкери в богатите страни се опасяват, че трайно ниската инфлация ще захрани очакванията за статични или понижаващи се цени, което ще повиши реалните лихвени проценти. Способността на централните банкери да отговорят е ограничена, тъй като лихвените проценти, които вече са почти достигнали до нулата, не могат да бъдат намалени още.

Спадът на цената на петрола създава огромен брой победители в Индия и Китай. Той дава на зависимите от петрол икономики като Саудитска Арабия и Венецуела неотложни причини за стартиране на реформи. Предлага и на вносителите на петрола, като Южна Корея, шанс да скъсат с разточителните енергийни субсидии, или да повишат инфлацията и да намалят дефицита, повишавайки данъците. Но този петролен шок идва в момент, в който световната икономика все още се бори с последствията от финансовия срив. Може би ще си помислите, че няма по-подходящ момент за тласък. Всъщност обаче светът може би ще залегне още по-ниско заради петролното чудовище, пуснато на свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
Иран до къде го докараха с продажбата на нефт за злато ? С мотокара ли им го товареха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 8 години
както казваше един бая дрът професор по преработка на нефта от ВХТИ - "като бях млад асистент нефта свършваше , сега отново свършва "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
крас
преди 8 години
до 22РАЗБРАХ ТЕ - не искаш злато искаш виртуални долари!Въпрос на вкус - казало кучето и си облизало топките!Твоята работа е същата!Живей във виртуалния , а не в реалния свят!САМО, ЧЕ ТИ СИ МНОГО МЪНИЧЪК ЗА ДА КАЗВАШ КОЕ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО - златото или хартийките на ПЕЧАТНИЦАТА ФЕД зад които не стои никакво обезпечение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
А петрола какво го правиш - да не го ядеш и пиеш? Нали и двете неща се търгуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 8
крас
преди 8 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ : "жълтото" - има само историческа, емоционална ценност, без широко практико-приложение в живота" !!На дневен ред е следващият въпрос - какво ще замени долара като международен еквивалент. Дали това ще бъде друга национална валута например юанът, или ще има връщане към златния, или въвеждане на временен сребърен стандарте въпрос на който РУСИЯ е намерила този отговор!ИСКАШ ДА КУПУВАШ ОТ ТЯХ ГАЗ - плащаш със злато!Не искскаш да купувяаш - не плащаш!ЕДВА ЛИ СИ ЗАПОЗНАТ С ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ СЛЕД КАТО ИМ БЯХА БЛОКИРАЛИ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ ЧРЕЗ СИСТЕМАТА СУИФТ, ИРАН ТЪРГУВАШЕ ПЕТРОЛА СИ ИЗПОЛЗВАЙКИ ТОЧНО ЗЛАТОТО - плащаха му със злато и той правешеплащане с него!Като усетиха брадвата която Путин е подготвил ЯНКИТЕ побързаха да деблокират иранските 35 млрд.$ опитвайки се да прекратят налагането на ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ при разплащането с горивата!Мислиш, че Венецуела, Алжир, или някоя от останалите прозводителки на горива биха имали нещо против да наложат злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Според мен ударението беше върху отказа всички, даже и частните фирми да плащат дълговете си към чужди банки---това вече го подкрепям и отдавна говоря, че ВСИЧКИ трябва да вървим по този път.... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 11
Mesoiadess
преди 8 години
Русия само да задоволява вътрешното си потребление от горива пак ще е 10 пъти по-добре от нас . Освен това договори с Китай , Европа и други страни са подписани отдавна и ще държат цена с години . Да не казваме къде отиват печалбите - в дистрибуторите на петролни продукти , а производителите и доставчиците отдавна са се слели , техни са и рафинериите........ Така че основен губещ ще са чистите производители , основно малки и нововъзникнали компании , които не са затворили "цикъла" и нямат достатъчно контракти . И не сравнявайте Китай и Русия със Запада където типичен пример е Гърция ревяща при всеки опит да се нормализират доходите или да се намалят пенсиите с едни 10 -20 % . Запада не е в състояние да си понижи стандарта - това е основиния им проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Според мен ударението беше върху отказа всички, даже и частните фирми да плащат дълговете си към чужди банки. Като репетиция забраниха на жителите на Крим да изплащат дълговете си към банки, освен ако не са руски. Безспорно тази умопомрачителна идея може да доведе единствено до ритуално самоубийство на Русия. Въпрос на вкус!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Определено по добро решение отколкото във виртуални долари . Саддам и Кадафито пробваха , ама са малки и го отнесоха...Путин може да си позволи тая игра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 10
SS-23
преди 8 години
Малеее, такива чудовищни щуротии за златото нивга не бяха чел.-----ако аз имам имам един кладенец с нефт, ок какъв зор, ще ти го продавам за злато.?! Кво да го правя това злато после .. не става за едене, за пиене, за производство... за почти нищо практическо не става...нЕмаме сделка! :)) предложи нещо по-практично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още