IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо потребителите в Саудитска Арабия не усещат срива в цените на петрола

Режимът в Рияд предпочита огромни бюджетни дефицити пред риска от социално недоволство

17:44 | 07.11.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лъскавите търговски центрове и луксозните ресторанти в столицата на Саудитска Арабия Рияд по никакъв начин не подсказват, че през последната година има срив в цените на петрола. Това не е случайност, а пример за политика в действие, пише агенция Bloomberg.

Споделянето на петролното богатство с обществото помогна на династията Ал Сауд да остане непоклатимо на власт, докато Близкият изток е разкъсван от конфликти. Със свиване на бюджетите режимът в Рияд предпочита огромни бюджетни дефицити пред риска от социално недоволство.

Според икономисти обаче в крайна сметка трябва да има някакви негативни последици. Международният валутен фонд (МФВ) предвижда бюджетният дефицит да достигне 20% от БВП тази година. При този темп спестяванията на населението ще изчезнат за пет години. Рейтинговата агенция Standard & Poors понижи кредитния рейтинг на кралството в края на октомври. Съдейки по свиването на разходите за проекти и за плащане на подизпълнители, най-големият износител на петрол в света изглежда се старае населението да не усети негативните последици от ниските цени на петрола. 

„Съкращенията няма да засегнат типичното домакинство, тъй като няма да се засегнат социалните разходи“, смята Фарук Суса, икономист за Близкия изток в Citigroup, базиран в Лондон.

След като пое властта през януари, крал Салман разпореди държавните служители да получат бонус от две работни заплати. В икономиката на стойност 630 милиарда долара продажбите на дребно се увеличиха с над 10% тази година. Стойността им през септември на годишна база бележи спад, но това се дължи отчасти на Курбан байрам. Миналата година големият религиозен празник беше през октомври и тогава се наблюдаваше сходно понижение.

„Има признаци, че сривът на петролния пазар води до по-слабо потребителско търсене през второто полугодие“, прогнозира Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. “Ключовото за тези нагласи са очакванията, че ниските цени ще се задържат по-дълго“, обяснява тя.

Все пак акциите на саудитските търговски компании поевтиняха след юни 2014 г., когато започна сривът в цената на петрола, но поддържаха нивото на пазарите в развиващите се пазари и се представяха по-добре от саудитските фирми в строителството например.

Населението в Саудитска Арабия се радва на щедри правителствени разходи за образование, включително програми за обмен в чужбина, както и на евтина енергия. Бензинът е под 1 долар за галон (3,7 литра), а електричеството е толкова евтино, че жителите на Рияд често нямат мотивация да изключат климатиците, докато ги няма. 

Само субсидиите за гориво ще струват на властите около 52 милиарда долара тази година, което е 8% в БВП, прогнозира банката Samba Financial Group в доклада си от август. По данни на МВФ Саудитска Арабия се нарежда на четвърто място в света след Катар, Люксембург и Кувейт по субсидии на глава от населението.

Министърът на петрола Али Наими заяви, че правителството обмисля дали да вдигне цените на тока, но Bloomberg подчертава, че подобни коментари в миналото не са били последвани от действия.

Драматичната игра на монархията с бюджетния дефицит – през последните години средната му стойност е 7% от БВП – е основната причина защо забавянето на икономиката няма да се усети. Тази година се очаква икономически ръст от около 3%, през 2014 г. стойността му беше 3,5%.

„По време на управлението на крал Абдула петролът струваше над 140 долара за барел и това е една от причините защо обещаните икономически реформи така и не се случиха“, казва Грегъри Гоус, преподавател по международни отношения в Texas A&M University. „Още през 90-те години крал Абдула заяви, че всичко трябва да се промени, но това така и не се случи. Когато времената изглеждат трудни, има неохота част от тежестта да се прехвърли на гражданите и решенията се отлагат“, казва Гоус.

Братът и наследник на Абдула – крал Салман – направи рокади в икономическия си екип и създаде нова комисия, която да контролира политиката за икономиката и развитието. Освен това при неговото управление режимът стана по-активен във външната си политика, като пример с намесата във войната в съседен Йемен. Според Дейвид Бътър от Chatham House обаче ще е трудно да се приложат радикални реформи, тъй като за това е необходим много силен политически център на гравитация. „Такъв в момента няма“, казва Бътър.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 4
panther
преди 8 години
Тук някой хора, май ги е ритал кон в главата като малки.- Практически в цяла Европа застаряването е по-сериозен проблем отколкото в Русия. В Япония е драма.- Руснаците поркат, Американците и Британците се зобят с хапчета, кой е по-зле може да е спори.- за 2014 около 20К руснаци са поискали убежище в ЕС, за 2015 финални данни не са излезли. Ама за половин година са под 5 000.http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/97/First_time_asylum_applicants_in_the_EU-28_by_citizenship%2C_Q2_2014_%E2%80%93_Q2_2015.pngЗа зелена карта ежегодно канддатстват около 110К-130К руснаци от 150 милиона. http://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DVStatistics/DVApplicantEntrantsbyCountry%202013-2015.pdfАко броиш и децата стават към 250К, ама пак не са 350. И от тях - отлива на капитали се забавя- БВП пер капита на Русия е по-висок от този на Прибалтийските държави, с нашия изобщо не ми се сравнява, че ми се доплаква от мaлoумници в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 5
Бат Минко
преди 8 години
Аз мисля че скоро Путин ще им обясни как се свалят руски самолети.Предполагам ще бъде страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Основният износ на саудитите, след петрола, е ислямизъм под всякакви форми. От финансиране на джамии и ислямски центрове, в които се провядва ненавист към друговерци и налагане на Шариата, до финансиране на радикални групировки като талибаните и Ислямска държава, които се опитват на практика да наложат Шариата и да върнат човечеството в Средните векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Де да беше толкова просто и знам за горивните клетки но проблема е ,че се влага много енергия за разграждането на водата на водород и кислород и отделно съхранението на водорода е проблем Доста сложно е но може да се осъществи ако се почне навреме трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол и се радвам ,че има програма - http://***.greentech.bg/archives/61379 ,и на това ако е вярно - http://***.greentech.bg/archives/61581Тоест ще се радвам ако аз греша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Но за технологичното време ,че е 15 год. съм сигурен а за процентите до колко може да се откажем не съм в смисъл дали да 70-80% или над 90% но на 100% е невъзможно макар ,че може в малки количества да се произвежда петрол - http://e-vestnik.bg/5609
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
То "издъхването" може и да е поемане на въздух, кой ги знае руснаците!Еййййй, кога и у нас ще има политици с морал, кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Всъщност колемите корпорации отдавна търсят и разработват двигатели с алтернативно гориво. Въпросът винаги е икономически: Кога един продукт трябва да се предложи на пазара? За водородни двигатели съм гледал научен филм преди доста години и там също разглеждаха предимстава и недостатъците. Технологият беше достатъчно развита и ефективна за да може да се пусне на пазара, но чак сега пускат коли за масова употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че Глобална програма Аполо ще бъде международна, координирана схема за изследователска и развойна дейност с акцент върху технологиите за съхранение на електроенергия, интелигентните мрежи и възобновяемите енергийни източници. Така е записано в доклад за нейното основаване, изготвен от учени, икономисти, бивши изпълнителни директори и преподаватели.'' - http://***.greentech.bg/archives/61379но мисля ,че малко закъсняват в смисъл трябва да побързат защото запасите на петрол са завишени тоест до 2030год. трябва да се намали минимум 50-60% консумацията на петрол от сегашните 32 млрд. барела годишно МНОГО ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО АЗ ГРЕША но дори и да е така няма причина да се почне веднага трансформацията на света за функциониране без петрол и заради екологичните проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
То даже според експертите тука Русия трябваше да издъхне до миналата Коледа, ама го отложиха за тази.....------------------------------------------------------------------------------------------И тая Коледа нема да е отложено е евентуално нещо за тези Коледи 2016-2018 им върже ако ли не то по натам ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Свалянето на цената на петрола беше за да фалират Русия но и да се стимулира икономиката на САЩ и ЕС защото САЩ внасят около 45% а ЕС около 80% от петрола тоест спестяват около 100-200млрд. от внос на петролЛошото е на ниската цена на петрола е ,че приспива хората и прави електрическият транспорт нерентабилен а това е единственият екологичен и евтин транспорт на бъдещото когато свърши петрола,и това не е толкова далече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Проблема е ,че има минимум 15год. технологично време за трансформацията ,и не може да се откажем на 100% от петрола тоест трябва да си оставим за столетия напред Макар ,че Марк Якобсон, директор на Програмата за атмосферата и енергията в Станфорд и водещ учен твърди ,че може : всеки щат може да достигне до 100% дял на възобновяемата енергия за всички цели: електричество, транспорт, отопление и охлаждане, индустрия - http://***.greentech.bg/archives/61581Не вярвам но се надявам ,че може над 90-95%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Хубавото на ниската цена на петрола е ,че износителите на петрол ще се събудят,осъзнаят какво следва когато свърши - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още