IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт и Газпром отлагат част от сондажите си заради санкциите

Страната ще сондира само 2 кладенеца през 2017 г. при първоначално планирани 14

09:45 | 29.09.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавните руски енергийни гиганти Роснефт и Газпром отлагат някои от крайбрежните си сондажи с 2-3 години заради санкциите и ниските цени на петрола, съобщава Bloomberg, базирайки се на информация от министерството на природните ресурси.

Страната ще направи сондаж на два крайбрежни кладенеца през 2017 г., като първоначалният план беше броят им да е 14, заяви заместник-министърът Дени Храмов във вторник на конференция в Далечния изток на Русия. Отлагането означава, че през 2019 г. ще бъдат сондирани 28 кладенеца, а не 19, добави той.

Санкциите на САЩ и ЕС, предизвикани от ролята на Русия в украинската криза, са намалили достъпа до технологиите и оборудването за крайбрежни сондажи, заяви Храмов.

Усилията на Русия да използва крайбрежните си ресурси, които са оценявани на 14-15 млрд. метр. тона петрол, изостават спрямо други страни, добави Храмов. Русия е направила сондажи на само 11 подводни кладенеца през миналата година в сравнение с 57 от Норвегия, поясни той.

През тази година министерството е одобрило отлагането на осем крайбрежни лиценза на Роснефт и пет на Газпром, коментира Храмов. Петролът сорт Брент, бенчмарк за повече от половината световен петрол, се понижи с над 50% през последните 12 месеца и удари шестгодишен минимум през август.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Мда ....какво невярно има в словата на Путин? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
"По ирония на съдбата, както казва Сечин на Файненшъл Таймс, сделката между САЩ и саудитците и санкциите на Америка се обръщат срещу американските стратези. Руската рубла губи повече от 50% от доларовата си стойност през януари 2015 г. Цените на горивата по същия начин се сриват от $103 за барел през септември 2014 г. до по-малко от $50 днес. Но добивът на горива в Русия се изчислява в рубли, не в долари. Така че, както казва Сечин, доларовата цена на продукцията на Роснефт е спаднала драматично от $5 на барел преди санкциите на само $3 за барел, ниво, подобно на това, което арабските ОПЕК производители като Саудитска Арабия имат. Роснефт не страда от санкциите. Американските шистови горива в същото време са много по-скъпи. Индустрията изчислява, че в зависимост от шистовото поле и компанията, която го разработва, цената на шистовите горива е около $60-80 за барел, за да е сметката на нула."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
A, това не е вярно.Вчера Пупкин заяви, че санкциите не действали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още