IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman: Ниските цени на петрола може да се запазят през следващите 15 години

Според банката има почти 50% шанс цените да спаднат и до 20 долара за барел

10:45 | 17.09.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Goldman Sachs Group Inc. пренасищането от суров петрол може да запази цените ниски през следващите 15 години, съобщава Bloomberg.

Има под 50% шанс цените да спаднат до 20 долара за барел, най-вероятно, когато рафинериите затворят през октомври или март за поддръжка, казва Джефри Къри, ръководител на проучванията по суровините в банката, в интервю. Дългосрочната прогноза на банката е цената на петрола да е около 50 долара за барел, допълва той.

Goldman намали прогнозата си за суровия петрол по-рано през този месец, твърдейки, че световният излишък от петрол е по-голям от очаквания, а ако производството не се редуцира достатъчно бързо, цените може да спаднат до 20 долара за барел, за да се изчисти пренасищането. Цените може да достигнат до това ниво, когато запасите са запълнени на максимум, принуждавайки производителите на някои места да намалят добива си, заяви Къри в сряда.

„Когато говорим за дългосрочна цена на петрола, според нас тя ще бъде на ниво от 50 долара за барел“, казва той. „Рисковете обаче са неблагоприятни, имайки предвид какво се случва на други пазари на суровини и на макропазарите в по-широк смисъл“.

По-ниските цени на желязната руда, медта и стоманата, както и по-слабите валути на страните производителки на суровини са намалили разходите за петролните компании, казва Къри. Светът се измества от фаза „инвестиция“ на 30-годишния цикъл на суровините към фаза „експлоатация“, като шистовите полета са важен източник на добив, допълва той.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate останаха почти без промяна на 47,16 долара за барел на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange днес. Цените отчитат спад от 11,5% през тази година и се сринаха с около 50% през последните 12 месеца.

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да „остави много негативна несигурност на развиващите се пазари“, което потенциално да се отрази и на търсенето на петрол, ако централната банка не повиши лихвените проценти през тази седмица, казва Къри.

Федералният комитет по операциите на открития пазар ще публикува становището си заедно с икономическите си прогнози за тримесечието в четвъртък във Вашингтон. То ще представи влиянието на забавящия се икономически растеж в чужбина и понижаващите се цени на акциите върху перспективите пред САЩ, след като членовете на комитета определят дали да сложат края на 7-те години на почти нулеви лихвени проценти. Икономистите са разделени в мнението си за решението на Фед, като 59 от 113 анкетирани от Bloomberg очакват централната банка да ги запази на сегашните нива.

Макар че „леко повишение“ на лихвените проценти ще намали несигурността на развиващите се пазари, всяка корекция ще „се отрази сравнително слабо“ на петрола, заявява Къри.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
По принцип всичко е възможно ...Голдман не са мерило за вярност на прогнозите.Аз считам, че ако петролът устиска около 30-40 долара за барел поне 3 години, Русия , Венецуела и още една камара държави ще се сгромолясат икономически. Във Венецуела има отдавна купони, а сега в русия облислят да въведат тази година за бедните, а за отдогодина вероятно за всички.Китай за сега се стабилизира, но ако ФЕД започне да вдига лихвата със стъпка от 0,25 на заседание, за да достигне ниво от 1,5%, Китай ще извие на умряло.Падне ли Русия ще падне и Асад, което ще отвори пътищата за Ирански, Катарски, Азербайджански, Туркменистански нефт и газ, че и Израелски газ от Левиатан.Е те тогава предвиждам цени от 20 долара за поне 20 години.Ще поживеем ще видим.Преди няколко месеца казах, че петрола ще падне до 40 долара, остават още към 6 да падне за да съм прав, за ужас на мурзилажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още