IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се срина до 6½-годишно дъно

Опасенията за търсенето в Китай след обезценяването на юана и свръхпредлагането натежават върху цените

09:53 | 14.08.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху щатския суров петрол, търгуван на Нюйоркската фондова борса, се сринаха до 6½-годишно дъно в петък заради ескалиращите опасения относно търсенето от страна на Китай след девалвацията на юана.

Цената на американския лек суров петрол достигна 41,35 долара за барел в електронната търговия на борсата Nymex, което е най-ниското ниво от 4 март 2009 г. насам.

"Всеки се притеснява, че девалвацията на юана може да намали търсенето в Китай", заяви Гнанасекер Тиягараян, директор в Commtrendz Commtrendz Risk Management. 

Търсенето на вносен петрол в Китай е стабилно, но потокът от отрицателни икономическа данни намеква за забавяне на промишления и икономическия растеж. Инвеститорите са загрижени, че търсенето на суровината от огромната страна ще намалеят, след като по-слабият юан прави вноса по-скъп. 

Докато опасенията за по-слабата китайска икономика са едва напоследък, причина за слабостта на цената на петрола, основният фактор, който продължава да оказва натиск на пазара, е пренасищането на доставките.

По-рано през тази седмица стана ясно, че запасите от американски суров петрол са намалели за трета поредна седмица, въпреки че степента на намалението бе под очакванията на пазара. Даниел Хайнс, анализатор в ANZ Bank, заяви, че има опасения, че петролните запаси на САЩ ще започнат отново да се увеличават със затварянето на нефтопреработвателен завод, който произвежда 240 000 барела на ден.

 

И все пак почти няма признаци за облекчаване на петролните доставки, след като големи производители като Саудитска Арабия, Ирак или американските производители на шистов петрол отказват да намалят продукцията.

„Най-ниските цени от шест години насам може да не са достатъчни, за да се натиснат спирачките на американския производствен ръст“, се казва в доклад на ANZ. „Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... за пореден, сигурно 50-ти път, го задавам този въпрос - защо зареждат на Лукойл, а не на останалите европейски честни компании и всички кляфкачи с червеното зрение изведнъж млъкват, загубват интерес към Лукойл и си отебват ***^йката нанекъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
да ама звездобройски правилата на играта се промениха. Докат им бехме 16 република на СССРа Тато ходеше там, пореве им на рамото и онея дадат петрол и газ за домати и краставици. Е имаше само жилгули и планова икономика за жигулито чакаш 10г, ама тва, че жигулито харчи 12/100 те боли фара. Еее са е пазарна икономика + олигархия картел и сиренето като е с пари, имаш вскякви коли, взимаш кола за 30 мин ама скиваш ли кво става, петрола пада, но никой нема да ти го даде евтино - еми нема, кой и да хванеш нема да ти го даде джабе. Не може хем пазарна икономика и капитализъм и хем без пари - нема го тоя филм вече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Ти вместо да броиш звездите, защо не преброиш колко петролни компании са представени в България освен Лукойл? Шел, ОЕмВи, Еко, Ромпетрол... И всичките продават гориво на вериги собствени бензинастанции! Защо се вълнуваш от цените на Лукойл? Зареждай от тези - те всички са европейски компании и продават на справедливи европейски цени! Какво само Лукойл ви е в устата като стане въпрос за цената на нефта? Верно сте тъпо стадо, както е писал Единият Българин по-долу! Аз изобщо не спирам на Лукойл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Петролът се срина до 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Петролът се срина до 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
Скивайте са пичове, аз нит имам петролна компания нито си купувам дизела за 80 цента както е в Русия и аз плащам 2.30лв. и това е положението!! Вие не смятате и суровината как идва до нас, зплати на тея където го вадят, заплати на тея дето го карат, камиони, кораби etc, заплати на счетоводители, петролни инженери etc. Кат падне тва с 40% щото Сашш ги е засърбело по мъдете и искат да фалират тоя и оня, какво ше намалите с 40/50% заплатите на хората ли ко ?? И без това уволниха сумай ти народ от платформите в САЩа в Тексас са затворени с 40% платформите, ееее ако на вас ви намалят на половина парите ше бачкате ли ? Ми - ньет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 27 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
И картели - да, добре. Но поне си плащат данъците. А нашият Лукойл все на загуба. А ако "износът" му за Гибралтар е някаква схема, може се окаже че и ДДС дърпа и държавата ни му плаща масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 1
звездоброец
преди 8 години
Значи преди сме имали един от най евтините бензини а сега вече сме в средата на класацията (с най-ниската покупателна способност).. ама то така може да си пишем до утре колега.. аз ти казвам 30% спад на петрола, ти ми казваш, че има държави където бензина е по-скъп.. да не го смятаме сега като PPP(purchase power parity) да не се окаже, че плащаме 2х по-скъпо от най-скъпия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Да, видях - но цената крайната все пак се определя и от стойността на акциза. Важна е промяната. Ето от твоя сайт, спрямо три месеца:http://***.globalpetrolprices.com/benchmark/В България нараства с 1%, в Норвегия намалява с 2%, а в Испания и Естония с цели 4%. При дизела намаленията са още по-големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
долара в поевтинял спрямо кое звездобройски ? Еврото ? еми ей го макс еврото преди тоя *** Драги да печати беше 1.40 после слезна на 1.04 = 26% после се разходи до 1.10 да ама от 1.40 пак са 22%.Казвам ви че Драги ви е преебал вие не ми вервате еми са кво да напраа аз в случая, отделно, че тея всичките вносители в Европа са картел .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още