IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изтри всичко натрупано от началото на годината

Жълтият метал поевтиня с над 4% през миналата седмица

08:14 | 09.03.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото изтри всичко натрупано от началото на годината

Цената на златото спадна до най-ниското си ниво от повече от три месеца в края на миналата седмица, след като данните за заетостта в САЩ повишиха очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените равнища по-рано от очакваното.

Златните фючърси с доставка през април пропаднаха до дневно дъно от 1 162,90 долара за тройунция – невиждано от 1 декември 2014 г. ниво, преди да затвори сесията при 1 164,30 долара, изтривайки 2,67%. Понижението се оказа и най-голямото в рамките на един ден от декември 2013 г. насам и помогна на жълтия метал да изтрие цялата си печалба, натрупана досега през тази година.

За седмицата златото поевтиня с 4,02% – най-сериозният седмичен спад от края на октомври 2014 г.

Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 295 000 нови работни места през февруари –  много повече от прогнозата на икономистите за 240 000. Равнището на безработицата пък отстъпи до 5,5% от 5,7% през януари, което е най-ниското ниво от май 2008 г.

Положителният доклад за работните места подхрани очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените проценти още през юни. Очакванията за по-високи лихви се считат за мечи знак за златото, тъй като деноминираният в щатски долар благороден метал би се превърнал в по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, скочи с 1,39% до 97,74 пункта в петък – най-високото равнище от септември 2003 г.

Междувременно еврото потъна до 11-годишно дъно спрямо долара, след като Европейската централна банка потвърди, че започва изкупуването на държавни облигации от еврозоната от 9 март. Месечните покупки на активи ще възлизат на до 60 млрд. евро и се очаква да продължат до септември 2016 г.

Сребърните фючърси с доставка през май пък поевтиняха с 2,17%, в петък и се установи при 15,80 долара за тройунция към края на търговията. Цената докосна дневно дъно от 15,74 долара – най-ниското ниво от 5 януари.
За седмицата цената на майските сребърни фючърси спадна с 4,54%.

Междувременно медта с доставка през май спадна с 1,64% в петък до 2,609 долара за паунд – най-ниското равнище от 24 февруари. За седмицата червеният метал отстъпи с 3,08% на фона на продължаващите опасения за състоянието на икономиката на Китай – най-големият консуматор на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 5
pinoccio
преди 9 години
Фундаменталната причина е, че златото не е металургичен продукт, който да да се определя на борсата. То следва цените на стоките, защото съдържа стойност. Металургичният продукт не съдържа стойност, той има цена - ако правиш разлика. И поради това златото не е балон, балони са определени продукти, които биват фетишизирани. Златото просто е пара и трудно ще бъде преглътнат този факт. Ако сметнеш апартамента си колко е струвал пшреди 15 години в тройунции и сметнеш колко струва сега - ще се удивиш, яе струва същото колияество тройунции. Къде тук е балонът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
MZтка ти рано рано почваш пак :)) Я кажи тука на хората за наща "финансово стабила държава" Само вчера забрайх да те питам, като сме такива финансови орли защо сме още във валутен борд .... ?!?! :)) Защото MZтка ако го отвържем лева от тва евро ти кво мислиш, че ше стане 2 eur 1 лев ли?? :)) Мне MZтка ше стане мазало ако се отвърже лева от еврото - това е правилния отговор .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ето кратко ясно и точно, го е казал човекът :)) то ако беше базирано всичко на него нямаше да гръмне нито една пушка, защото няма толкова ламарина да покрие разходите ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
След като се разбра, че никаква фундаментална причина не е имало цената на златото да се покачи от 300 на 1900 долара балонът постепенно почна да изпуска. От време на време има корекции, но трендът ясно е надолу, докато златото отново не се върне до нормалните си стойности от 300-500 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 7
pinoccio
преди 9 години
Нормално е, златото е твърде волатилно в краткосрочен план. Цената му е 1150$-1200$ в хартиено изражение. Това не прави хартията по-ценна, разбира се. Банките изкупиха камара злато, за да могат да го манипулират за в бъдеще, като го натискат надолу. Бяха се спасили от него, ревяха наляво и надясно, че е свършено с него, но то се отвърза и стигна до 1900$. Взеха си поука, все пак, и започнаха пак да го изкупуват. Златото е вечно, златото е свобода, златото е мир. Ако не бяха хартиените пари, нямаше да има и войни - златото не може да финансира дефицити, каквито са войните, дефицитът е финасова абстракция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
GoldBear
преди 9 години
Продължаваме напред както казва Кобрата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
кой иска да си купи на Лупи акциите там ЦСКА, или някоя акция от рода на "Хора, Пътища, Автомобили ООД или ЕАД" или на баба им фърчилото измислено у тва чудо БФБ ли кво е там ...... :))) Ламарината не е пари тва са болуци :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
Пак ще си говорим в края на седмицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
купуаме тва ше прайм, какво друго да се прай или на БФБ да купуам ***, кое е по-добре ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
еми в общи линии е така дам :)) само, че искам да дам по-малко хартия за ламарина, малко да се пазарим нали на останалите не им тряя ми кат не им тряя да го махат и да си прибират ценните хартии .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още