IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки са увеличили вложенията си в злато със 17% през 2014 г.

36% от всички покупки на централните банки се падат на Русия, която е придобила 173 тона от жълтия метал

14:45 | 13.02.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централните банки са увеличили вложенията си в злато със 17% през 2014 г.

Цената на златото остана почти без изменение в доларово изражение през 2014 г., което провокира разнообразни мнения на различни експерти. Всички те обаче не могат да отрекат едно: централните банки се върнаха с гръм и трясък на пазара.

Според последните данни на Световния съвет по златото през 2014 г. централните банки по света са инвестирали основно във взаимни фондове, следящи благородни метали. В резултат на това институциите са закупили 477 тона злато, което е със 17% повече в сравнение с 2013 г.

Обемът на придобито от централните банки злато е вторият най-голям за последните 50 години. Единствено през 2012 г. регулаторите по света са придобили по-внушително количество – 544 тона.

"Русия показа най-голям интерес към благородните метали, натрупвайки 173 тона (36% от всички покупки на централните банки през годината)", отбелязва в доклада си Световният съвет по златото.

След останалите забележителни купувачи са Казахстан и Ирак (по 48 тона) и Азербайджан (10 тона). От организацията изтъкват, че "основната идея на закупуването на злато е диверсификацията и намаляването на зависимостта от американския долар".

Въпреки това някой страни са се оказали и в ролята на активни продавачи. Очаквано на първо място е Украйна, като златните активи на централната банка са спаднали с 44% до 24 тона.

Остава обаче едно тъмно петно на пазара на жълтия метал – Китай, посочва руският портал "Вести". Никой не може да каже точно колко злато притежава Поднебесната империя. Причината е, че за последен път Китай официално публикува данни за резервите си през 2009 г.

Спекулациите са много бройни, като според повечето Пекин притежава между 3 и 6 хил. тона злато. Предвид факта, че геополитическите събития в света се развиват все по-бързо и по-бързо, и централните банки от "развития свят" почти всеки ден губят контрол над ситуацията, може би Китай ще отговори на тези въпроси съвсем скоро, пише още "Вести".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 22 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
обясни го на господата по-доле .... :)) те си мислят, че тия купуват някви въздушни фючърси там и дивотиии. Това им казвам нека България като тегли един огромен заем тея 16 млрд. и да купи за тях физика да видим кой ше ни го даде.... :)) Ше ни питат за кво ви е тва на вас не ви требва не може, може само обещание на хартия ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Ако си мислите, че някоя валута която и да било може да се опре на жълтия змей значи сте *** и толкоз .... :))) Нямам повече забележки ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
А има и друг момент, който малко хора осъзнават - никъде не се споменава дали купеното злато е метал или хартия... също така и продаденото... но си мисля, че ако се позаинтересувате ще разберете защо примерно Русия и Китай не купуват златото от COMEX... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
В момента както всеки си печати ако някой се обърка да си върже валутата с това злато става financial weapon for mass distraction ...... долари, евра не знам си кви *** нямат грам влияние срещу златото. Един път завинаги запомнете, че хартиите са обещания върху ей тоя метал дет не му обръщате внимание, друго на ръка е, че го манупулират там с рулетката. Златото са парите не доларите или квото и да е там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Именно ей тука ти е грешката както и на повечето любители на долара ... айде България да си купи 150 тона да видим кой ше и ги даде ... :))) Вие си мислите, че 175т. е нещо *** си там. Ааабе заблудени люде та нали като посъбереш малко повече от нормалното и си вържеш валутата с тая тенекия и другите увисват бе къде летите с ваште тъпотиии и хартии ..... :))) 11млрд. долара били затрили боли ги фара за тея 11 млрд. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
не може да добиват толкова много, колкото са купили сааа това не извира от земята ей така иначе всеки щеше да си копа в градината злато като позакъса малко. Щом става въпрос за някви хиляди тонове, особено когато цената на златото е ниска и миннодобините компании работят на изпарения *** ти тая работа с добива ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
dr.5rov
преди 9 години
Напълно съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
vv1969
преди 9 години
Цената на тези 173 т злато които е купила Руската централна банка за цялата 2014 г е около 7 млрд долара. Това е сравнително неголяма сума за страна като Русия и не си струва да и се отделя толкова внимание. Само за сравнение по-важно е че резервите на Руската Централна банка са намалели са с 11.5 млрд долара за пет седмици.(от 2-Януари-2015 до 6-Фев-2015). http://***.cbr.ru/eng/hd_base/?PrtId=mrrf_7d
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
От къде са го взели: Добивът е към 3000 т за миналата година. Добавя се и около 1000 т скрап.Китай е най-големия производител - около 400 т. Не позволяват свободен износ на добитото. Продават популярни инвестиционни монети с изображения на панда. Русия е на второ място вече с малко повече от Австралия.Злато има. Имаше някъде графика на разпределението на злато по държатели, но не помня къде. Потърси из нета. Поучителна картина. Спомям си, че ЦБ+МВФ държаха само около 30% от общото количество инвестиционно злато. Останалото е в частни ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
А то след като Китай е тъмно петно и има спекулативно между 3К и 6К тона злато, а на продавачите пак не е намаляло от къде са го взели, от кой ?!?! :)))Значи да предположим, че жълтурите има една 3йка в джоба Рашастан да каже, а ей ги официалните данни ние имаме двойка e а да видиме ако има одит на FED някога в тоя живот те кво ше кажат ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още