IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото пропадна до повече от 4,5-годишeн минимум

Фючърсите върху среброто пък поевтиняха до над 5-годишно дъно след "златния" референдум в Швейцария

09:08 | 01.12.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото пропадна до повече от 4,5-годишeн минимум

Златото и среброто поевтиняват до нови рекордни дъна в началото на декември след проведения в неделя референдум за бъдещето на златните резерви на Швейцария.

Жълтият метал с доставка през януари поевтинява с 1,91 на сто до 1 153,10 долара за тройунция в понеделник, след като през миналата седмица спадът на цената му достигна 3,03% до 1 164 долара за тройунция.

"Отслабването на цените на петрола не вещае нищо добро за златото, защото инфлационните очаквания се коригират в низходяща посока", каза пред CNBC анализаторът на ABN Amro Жоржет Бьол. "Разглеждайки инфлационните очаквания и цените на петрола и златото, можем да намерим много силна връзка между тях през тази година", добави той.

Цената на контрактите достигна седмичен връх от 1 203,80 долара за тройунция в понеделник и седмично дъно от 1 177,90 долара за тройунция в четвъртък.

По-рано през миналия месец стойността на жълтия метал удари 4-годишно дъно, след като доларът поскъпна рязко на фона на очакванията за по-високи лихвени проценти в САЩ.

Зелените пари изгубиха малко от силата си през миналата седмица. Доларовият индекс ICE, следящ покупателната сила на щатската валута спрямо кошница от шест основни парични средства, спадна леко до 87,97 пункта, oтстъпвайки от повече от едногодишния връх в предходната седмица, но оставайки далеч над историческите стандарти.

Зелените пари и златото са склонни да корелират обратнопропорционално – поскъпването на долара обикновено намалява блясъка на метала, тъй като прави актива по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Междувременно среброто също с доставка през януари поевтинява с 3,91 на сто до 14,948 долара за тройунция – най-ниското равнище от август 2009 г. насам.

В неделя швейцарците отхвърлиха и трите инициативи, подложени на референдум. Мнозинството от 26-те кантона гласува против предложенията, което автоматично означава, че те не се приемат. Резултатите отговориха на предварителните очаквания.

Референдумът бе във връзка с три инициативи – за въвеждане на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията в името на опазването на околната среда, за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната и за купуване на допълнителни количества от благородния метал от централната банка, както и за премахване на данъчните привилегии за чужденци. Проучванията на общественото мнение прогнозираха отхвърляне на всички тези предложения.

"Независимо от начина на гласуване ще има реакция на пазара", каза Дейвид Говет, ръководител на звеното за благородни метали в брокерската къща Marex Spectron Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ааа не бе швепс ... кат ти каам, че тея от FED не са толкоз кухи кат MZ/X ей го референдуми меферендуми слезе с 20 леа толкоз после още малко най много стовка до края и туй то неа повече ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
да ама заглавията са: http://banks.dir.bg/2014/12/01/news17930724.html че а дано да се срине пущината ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
като гледам КОТИРОВКИТЕ държи ПУЩИНАТА.........!!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още