IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго ще продължи да поевтинява петролът?

Нарастващото производство в САЩ и слабото търсене сринаха цената с 30% от средата на юни насам

13:28 | 17.11.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко дълго ще продължи да поевтинява петролът?

Новината за рязкото увеличение на количествата добиван петрол свали цената на произведения в САЩ петрол за първи път от повече от четири години под границата от 75 долара за барел. Над инвеститорите надвиснаха опасения за огромно превишаване на предлагането, пише в свой анализ Wall Street Journal.

За първи път от 1986 г. добивът минава границата от 9 милиона барела на ден, показват данни на американската енергийна агенция EIA. Съединените щати са третият по големина производител на петрол в света и с бързи крачки се доближават до втория - Саудитска Арабия, тъй като производството на нефт от шисти се развива по-бързо от очакваното. Русия продължава да е световен лидер в производството на петрол.

Падащите цени на петрола са истинско облекчение за всички шофьори, но и за големите потребители на горива и петролни продукти, като авиокомпании, корабни компании и ферми. В същото време тези падащи цени поставят под въпрос изпълнението на някои енергийни проекти, като добивните дружества и без това вече премислят своите планове за експанзия през следващите години.

Нарастващото производство на САЩ в комбинация със слабото търсене са основната причина за това цената на петрола да се срине с повече от 30 на сто от средата на юни насам.

За петролния картел на страните от ОПЕК, които ще се срещнат на 27 ноември, по този начин  предизвикателствата продължават да растат. Членовете на организацията контролират около една трета от световното производство. Търговците обаче са скептични, че членовете на ОПЕК ще намалят своето производство въпреки по-ниския спрямо очакванията растеж. Goldman Sachs, подобно на други анализатори, посочва, че ОПЕК вече не е в състояние да упражнява контрол върху цената на петрола заради добива от шисти.

А според данните на EIA от четвъртък и в САЩ добивните компании не реагират на спада на цените с понижаване на добивите си.

Американският добив е "изключително впечатляващ", казва анализаторът Майкъл Люлен от TD Securities. През последните пет години той е скочил с около 60 процента. Хидравличната технология и хоризонталните техники за сондиране са дали възможност на производителите да се докопат до нефт, който преди е бил в капана на шистите.

Фючърсите за суровият петрол с доставка през декември паднаха в четвъртък на борсата в Ню Йорк с 3,8% до 74,21 долара – най-ниската стойност от 21 септември 2010 г. По-късно те възстановиха част от цената си. Анализатори смятат, че ако се стигне до срив на цената под 70 долара за барел, това ще доведе до сериозно намаляване на производството на петрол в САЩ.

През седмицата и американската банка JP Morgan значително намали прогнозата си за цената на суровия петрол и обяви, че цената на сорта Брент може да падне до 70 долара за барел до края на 2014 г., а дори временно да достигне 65 долара за брент през януари. Според анализаторите на банката до там ще се стигне, в случай че на ноемврийската среща на ОПЕК не се вземе решение за намаляване на добива в страните от организацията.

Според новата прогноза на JP Morgan през четвъртото тримесечие на 2014 г. цената на петрола ще бъде средно 80 долара за барел, а през 2015 г. и 2016 г. - съответно 82 и 88 долара за барел. По-рано от банката прогнозираха, че през 2015 г. - 2016 г. цената ще се движи между 110 и 120 долара за барел. Дългосрочната прогноза на банката остава същата – между 80 и 90 долара. Според анализаторите в дългосрочен план търсенето ще е по-ниско от предлагането поради ръста на добива в страните извън ОПЕК.

В публикуван на 10 ноември анализ на Централната банка на Русия, който е посветен на държавната монетарна политика през 2015 г. и 2016 г., се твърди , че е възможно до края на 2015 г. цената на руския сорт „Уралс“ да спадне до 60 долара за барел, а при такъв сценарий икономиката на страната ще претърпи сериозен стрес.

Цената на петрола повлича надолу и цените на горивата. Бензиновите фючърси също се търгуват на четиригодишно дъно. С това вероятно и цената на бензина на колонките, която обикновено изостава от фючърсите с няколко дни, ще продължи да спада.

Тод Гарнър, мениджър в Protec Energy Partners, очаква по-нататъшно падане на цените. Търсенето не е достатъчно, за да поеме предлагането, казва той.

На борсата Nymex броят на предстоящите договори напоследък се увеличава, докато цените падат. Ед Кевелсън, ръководител в Broker Newedge USA, която е част от Société Générale, вижда в това знак, че търговците продължават да  залагат на падащите цени.

„Никой не иска да купува в действителност на такива нива", заяви Джейсън Уилямс, старши брокер на суровини в Coquest Inc. „Всеки, който се опитва да намери дъното на пазара, е силно засегнат, което от своя страна задълбочава продажбите". 

Въпреки това има и инвеститори, които считат, че ниските цени привличат нови инвеститори, които в края на краищата ще спрат пропадането. "Търсенето расте и ще расте още по-бързо предвид по-ниските цени", казва Тим Граматович, мениджър в Peritus Asset Management, която управлява около 1 млрд. долара.

Граматович инвестира в канадските петролни пясъци, но не и в американските производители на шистов петрол, защото вярва, че добивът там ще надхвърли своя пик по-рано от очакваното. Той смята, че цените на петрола са достигнали най-ниската си точка на сегашното ниво и ще започнат да растат от средата на 2015 г.

Саудитска Арабия показа през последните месеци, че страната няма интерес да намали добива си. В началото на ноември се стигна до големи продажби, когато страната обяви намаление на официалната продажна цена за САЩ. Това засили спекулациите, че страната възнамерява да запази и дори да увеличи пазарния си дял за сметка на други производители.

Саудитска Арабия е добивала през миналата година среднодневно 9,7 милиона барела петрол, Русия - 10,1 милиона барела. Ако се добавят и странични продукти, като кондензат и природен газ, то тогава енергийното производство на САЩ вече е надминало това на останалите две държави. В сряда EIA разпространи доклад, според който добивът на САЩ през следващата година ще достигне рекордното ниво от 1972 година.

„Ако преди десет години ме питахте дали това ще е възможно, всички щяха да ви обявят за луди“, казва анализаторът Фил Флин от Price Futures Group в Чикаго. „В същото време пазарът започва бавно да вярва, че САЩ ще засилят дотолкова производството, че да станат най-големият производител на петрол и петролни продукти в света". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ванчо и аз съм голям фен на електромобилите моето момче ама не се изсилвай толкова много. Трябва технологичен пробив при батериите или нова по-ефективна и евтина горивна клетка за да се говори за алтернатива. Дотогава няма алтернатива на бензиновите ДВГ. Сегашните модели електромобили не са подходящи за зимни условия като нашите. Парното през зимата тегли много ток от батерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Начи викаш - нема надежда скоро да се уредиме с новата техника - не е за секи, викаш! Еми начи повечето *** като мене ше си лумбариме мотокарите още некочко петилетки! Начи да дишаме спокойно! Аз рекох, да не земат до Коледа да почнат да затварят бензиностанциите, че изгорехме... !А ти си закусвай спокойно, не ми пречиш! Ше чекам да те видим по телевизора с новия автомобил... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
ivan4o555
преди 9 години
Калев, такива като теб на опашката, ти си слаба ракия и не можеш да си позволиш от новите автомобили!Не ме интересува предложението ти да ме правиш милионер!Аз отдавна съм, и такива като теб ги ям на закуска!Казвам ти го по-ясно, не си ми от категорията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Пич, колко скоро? Съвсем сериозно предложение: седиме и пиеме бира тука с двама колеги и говориме за коли - аз имам да сменям догодина една баничарка и един бус, те също имат разни трошки да ъпгрейдват, та предложението е съвсем конкретно и материално - пусни ми на лични некви координати и да се спазариме за неква сума, ако ни отървеш от набутването да купуваме пак от тия пушливи кюмбета - спринтери, партнери, мартнери....! А?!!! И с други агенти ще те свържем - милионер ще станеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
ivan4o555
преди 9 години
*** се изнервят, губят търпение!Пред старт са нови видове енергия!Негово величество ПЕТРОЛА ще бъде изместен като източник за производство на горива, а ще остане само като суровина за промишлеността!Много скоро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
kurta007
преди 9 години
Бляда е много кухо парче.Петрола ще им свърши след 30-40г когато сигурно ще струва поне петорно.А продават сега за без пари понеже нямат никва икономика.Един глупав глинен колос.И провери Канада ,като една проста държава според едни шимпанзета тук,колко добива и продава сега и какви залежи има .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 9
kurta007
преди 9 години
А твойте мъдри слова от който струй,даже блика, едно нечовешка интелигентност хаха , ще ги възнаградят от богато по богато така ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Прав си пич, аз съм зад теб! Гаранция, че никой нема и една стотинка да плати за това, което пишеш...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
kurta007
преди 9 години
Щом твърдиш такова нещо ,кажи кой и как им плаща надницата ???Или въртиш само плочата хаха без да разбираш изобщо и за какво става въпрос в темата .Тотална дезориентация + засилващ се олигофренизъм :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 13
Internet
преди 9 години
О курта, ти и мизантроп, ти и червено роботчеСмешко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още