IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхпредлагането на петрол ще свали цената в бъдеще до под 80 долара за барел

Откъм търсенето пък перспективите за растеж са песимистични не само на Запад, но все повече и сред развиващите се страни, посочва експертът Мартин Владимиров

08:18 | 23.08.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свръхпредлагането на петрол ще свали цената в бъдеще до под 80 долара за барел

Ефектът от масови проучвания с модерна технология навсякъде по света води до свръхпредлагане на петрол, което в дългосрочен план би трябвало да свали цените под 80 долара за барел. За тази тенденция влияе и рекордното ниво на комерсиални запаси, които достигнаха повече от 400 млн. барела – най-високите стойности от 1931 г. насам. Такова становище изрази пред Investor.bg Мартин Владимиров, енергиен консултант в международния журнал The Oil and Gas Year и анализатор в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите му производството на шистов нефт в САЩ, нефтените пясъци в Канада, новите производители в Африка, както и добивът на петрол в дълбоките океански води край Бразилия ще спомогнат за понижаване на стойността на "черното злато". "Все още има огромен потенциал и в Близкия Изток, най-вече в страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която контролира 80% от световните резерви на петрол. Саудитска Арабия със своя допълнителен капацитет от повече от 2 млн. барела дневно спокойно може да компенсира спада в производството на Иран, а възходът на добива в Ирак може скоро да направи страната вторият най-голям износител в света", посочи експертът.

"Търсенето на петрол зависи до голяма степен от икономическия растеж. Десетилетието на икономически бум преди световната криза доведе до огромен ръст на потреблението на петрол, а от там и на цената, която достигна близо 150 долара през юли 2008 г. Това особено силно беше повлияно и от главозамайващия растеж на страните от БРИКС. Сега перспективите за растеж са песимистични не само на Запад, но все повече и сред развиващите се страни", коментира енергийният експерт.

Според Владимиров в дългосрочен план тенденцията е делът на петрола в общото енергийно потребление да спадне значително за сметка на увеличения при природния газ, атомната енергия и ВЕИ. „Голямата промяна в динамиката на петролното търсене ще дойде обаче само, ако се тръгне към мащабна революция в транспортния сектор. Засега обаче не се виждат перспективи за масово навлизане на електрическите автомобили особено в развиващия се свят, който е двигател на петролната консумация", коментира анализаторът.

Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Това е вярно но нищо не пречи на грамотните хора да се спасяват поединично.Има вече милиони конверсии на автомобили, продават се електрически мотопеди и велосипеди способни с 4-5 батерии като тези от UPS (по 25 лв. бр.) да изминават по над 35 километра на ден градско. Китайските се продават по около 1000 лв. с 1-2 години гаранция. Ако знаеш как да се отнасяш към батериите ще ги сменяш на 3 или 4 години. Смяната струва по днешни цени 100 лв. за 4 батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ако потребителите сменят поведението си и започнат да се качват на автомобили само в краен случай а през останалото време да ползват алтернативи като велосипед, мотопед, метро и др., консумацията ще спадне драстично и въобще няма да има нужда от такива нива на добив. Най-голямото потребление на петролни продукти е за придвижване на повечето от хората, живеещи по земята. Трябва да осъзнаем и да се нагласим че има по-евтини алтернативи за градско придвижване и близки дистанции но промяната в потребителските нагласи понякога е едно от най-трудните неща.Нека потреблението на петрол за транспорт на хора трайно да спадне с 50-75% та да видим дали няма да се сринат цените и въпреки всичко, което се случва в Близкия Изток и въпреки че няма голяма глобална световна рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Идеята му била да не се купува земя. А как ще защитиш открита инфраструктура от тероризъм ?! Отговор на този въпрос няма.б) Има огромно лоби на нефта, което по всякакъв начин забавя въвеждането на каквато и да нова технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
Считам че е възможно да падне трайно цената на петрола, но по малко по-други причини.1. Хората на Запад, а вече и на Изток използват все повече велосипеди, когато е възможно. Хем здравословно, хем евтино. Да не забравяме, че всеки мегаполис в абсолютния си център става все по недостъпен за коли или безбожно скъпо за шофиране и/или паркиране.2. Всеки бизнес се стреми да намаля разходите. По себе си виждам как наблягам на интернет комуникацията и изпращам документи по куриер. Преди постоянно джитках с колата, срещи за прищевки и т.н. Сега съм изключително стриктен с времето си, не толкова за разходите за нафта.3. Революция в транспорта скоро няма да има по две основни причини:а) Тероризъм - каквото и да измислите, веднага трябва да мислите как да го предпазите от терористична атака. Показателен е примера с идейната транспортна платформа на създателя на автомобилите Тесла. Хората щели да се движат по тунели с 1000 км. в час, За по-евтино, тунелите щели да бъдат на пилони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Цена на петрола може да падне до $80 и по-ниско само ако световната икономика изпадне в рецесия и стрелбата в Близкия Изток секне или при някакъв революционно нов източник на енергия. Новите технологии за добив, за които г-н Експертов говори произвеждат петрол на много висока цена финансова и екологична. При цени под $80/барел много от тези находища ще станат нерентабили, ще бъдат затворени и предлагането ще падне. Напрежението в Близкия Изток винаги е помпало цените нагоре, а няма признаци за намаляване на това напрежение. И трето ако все пак цената на петрола падне фалиралите Западни правителства, в това число и нашето ще вдигнат акцизите и потребителите няма да усетим съществено намаление на цените на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
А дано да се случи!!!Най-добрия начин това да се случи е хората да променят навиците си и ползват автомобилите си на минимум.В доста градове на запад имат великолепни велосипедни алеи и може да се види че са пълни с велосипедисти. Метрото е много добра алтернатива, защото е електропревоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Boko_d
преди 10 години
Tazi statia e absolyutna izmislica i ne nujna. Nikoga niama da stane taz rabota.Ne viarvaite prosto sledete v budeshte cenata na drebno :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Според мен това няма да се случи, защото страните от ОПЕК просто ще намалят добива и търсенето и предлагането ще се уравновесят. По същия начин реагираха и в началото на кризата, когато цената му се срина. Това доведе и до инфлацията, която натисна възстановяването на икономиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още