IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото може да поевтинее, след като рекордните цени предизвикаха разпродажба

Фактор за спад на цената може да станат спекулации, че някои инвеститори продават позициите си в злато

18:12 | 03.06.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото може да се понижи за втори пореден ден в Ню Йорк днес поради спекулации, че някои инвеститори продават позициите си в злато, след като цените на благородния метал се повишиха до рекордни нива, пише Bloomberg.

Тази седмица златните фючърси се търгуваха в рейнджа от 1,7% от рекордните нива от миналия месец.

Днес представители на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) се очаква да приключат ревизията на гръцкия план за разпродажба на активи за 78 млрд. долара, преди да одобрят поредния спасителен пакет за страната.

Икономистът Денис Гартмън заяви, че тази сутрин е понижил наполовина позициите си в злато.

„Златото се повиши твърде много твърде бързо“, казва Джим Пагода, инвеститор от Ню Джърси. „Бичите аргументи – страховете около дълговата криза в еврозоната, размириците в Близкия изток и Северна Африка и недобрата дългосрочна перспектива за долара – все още са налице“, допълва той.

След отварянето на борсата в Ню Йорк златото с доставка през август падна с 0,2% до 1530 долара за тройунция. От началото на седмицата благородният метал е изгубил 0,5%. В Лондон златото с незабавна доставка се понижи с 0,3% до 1529,47 долара за тройунция.

„Страхуваме се, че вчерашният рязък спад, който понижи златото до 1520 долара за броени минути, е предвестник на дори още по-чувствителна слабост, която може да се прояви съвсем скоро“, казва Гартмън, редактор на Gartman Letter. „Страхуваме се, че златото може бързо да падне до 1480 долара за тройунция през следващите няколко дни или седмици“.

Джейкъб Ротшилд, председател на RIT Capital Partners Plc. посочва, че неговият фонд RIT Capital Partners понижава позициите си в петрол и злато.

Опасенията за нарастващата инфлация, дълговата криза в Европа, слабостта на долара и гражданската война в Либия подкрепиха златото до рекордните 1577,4 долара за тройунция, достигнати на 2 май. От началото на годината златото е поскъпнало със 7,6%, след като се радваше на устойчив растеж през последните 10 години – най-дълго продължилото покачване на актив за повече от 90 години в Лондон.

Доларът се търгува близо до 4-седмично дъно спрямо кошница от 6 основни валути.

В Ню Йорк цената на среброто с доставка през юли падна с 1,7% до 35,585 долара за тройунция. Паладият с доставка през септември поскъпна с 0,2% до 772 долара за тройунция, докато цената на платината с доставка през юли претърпя спад от 0,2% до 1814,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 13 години
Е ,аз не казвам да се далдисва в Злато .Някой му вика диверсификация .Около 30 проц. консерви ,30 в акции, облигации, имоти , 30 в наличност и 10 в резерв ...Станаха 100 :)))) За друг процентите ще са други ,разбира се ,както и схеми на влагане ,но никога само в едно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Lucifer
преди 13 години
Покупката на злато не е инвестиция а само консервиране на активи против обезценка от инфлация, ако исках да се консервирам то бих предпочел диаманти, защото не са обект на манипулация от централните банки (макар да са толкова трудно ликвидни), но в консервирането на капитал няма живот, това са мъртви пари а кризата ще се проточи с години, дори и да последва хиперинфлация!!! Аз бих заложил на бъдещето: ВЕИ и ЕЛ. ТРАНСПОРТ!!!! особенно на ЕЛ-ЖП товари (транспорт на товари без сегашните ТИРове), малки градски елмобили, метро, тролеи, трамвай....всичко на ток...значи ВЕИ и ЕЛ. ТРАНСПОРТ без никому ненужните консерви от злато и тем подобни салтанати...ако греша... наистина се изнасям на марс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
...не само мексико са купили 100 тона злато, ами китай - 200 тона и индия 200 тона а и останалите са се налапали до гуша със злато, даже и банкомати за кюлчета злато вече има, само не знам какво ще го правят, след като оръжието е в Чичо Сам и той ще го котира както му е удобно, (все пак на ФЕД са най големите резерви във злато) иначе защо ще го продава сега ????... а и не мислетете че Ротшилд и Сорос са вече изкукали склеротици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
dani de vito
преди 13 години
Все пак Луци ,позаделяй за по 2 кръгчета Ag месечно,нищо няма да ти стане ,щото и за корпуса на чинията трябва ,и за контактите вътре ,че и антените са посребрени на горките ...А те си нямат ,само железен оксид червенее там ...А кат се видите ,да не обменяте флора ,ей ,че антибиотици не останаха ,и пак до биоцида със сребрист цвят ще опрем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Lucifer
преди 13 години
...не бих инвестирал и цент в злато или недвижими имоти, това е просто отминала носталгия и настояща стръв, а само в бъдещето (ВЕИ) или ...ако няма нищо друго....по-добре в нещо марсианско...чао че зелените човечета ме чакат с антените по главите а билета ми е еднопосочен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 13 години
Така....какво трябва за соларни и вятърни централи ...Щом расте златото ,нищо добро не се чака , замразяват се доходи срещу инфлация ....Всички признават златото за идеалните пари независимо от века ,виртуалните долари в кредитните карти по същество са като книжните пари -т е с все по ниска покупателна способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 13 години
Lucifer е супер прав! Както и друг път съм казвал сега е моментът да се обере черешата и активите да се превърнат в електрически акции. Разберете, ток му требе на Човечеството. Много скоро Ток ще бъде синоним на Живот! Тогава ще е нужно много злато за малко Ток. Айде, че отивам за риба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха преди месец писахте, че Сорос разпродавал и видиш ли скоро ще си правим тоалетните от злато ! ха ха ха След месец ПАК СЪЩОТО !!!! ДО КОГА ??С това ПЕЧАТАНЕ на ТРИЛИОНИ как си го представлявате това златото да поевтинее ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 13 години
цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
smallmouse
преди 13 години
Исторически погледнато златото винаги бие хартията и измислените виртуални пари и този път ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още