IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Р. Пректър: Златото може да се срути с 40% от сегашните си нива

Анализаторът съветва да се излезе от фондовия пазар, защото се очакват нови дъна на американските индекси

17:06 | 08.06.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
Р. Пректър: Златото може да се срути с 40% от сегашните си нива

Цената на златото може да се срути с 40 на сто от настоящите си рекордни нива заради силна негативна енергия от гледна точка на техническите индикатори, както и заради дефлацията, предизвикана от дълговата криза в Европа. Такова е мнението на президента на Elliot Wave International Робърт Пректър, предава Ройтерс.

Според Пректър последните данни показват 98% бичи настроения по отношение на златото, което е най-високото ниво в историята за която и да е суровина. При обръщане на тази ситуация може да се очаква значителен негативен сентимент и напревара за ликвидиране на позиции, което да доведе до силен спад в цената на златото.

През януари Пректър също направи прогноза, че златото ще поевтинее с 40 на сто, като причините тогава бяха свързани с дефлацията и прекомерното запасяване с метал. „Все още смятам, че златото няма да стигне до луната. Това не е пазар, където бихте искали да сте с дълги позиции“, съветва анализаторът.

В допълнение на мрачната си прогноза Пректър съветва инвеститорите да напуснат напълно пазара на акции, тъй като според него основните индекси в САЩ ще паднат под дъната си от март миналата година.

Робърт Пректър стана известен с предсказването на бичия пазар на акции през 1982 година и излизането от него преди краха от 1987 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
XY
преди 14 години
да, бе да, то всичко може да стане. Може и да се вдигне с 40 %, като гледам какъв тренд е подхванало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
airush
преди 14 години
tova mu e prognoza ot 87 godina..ne mu nova...poslednata e che vsichko shte padne i shte ima moje bi 3 svetovna voinva i nov red...dali ste mu optmistichnia variant ot 87 godina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още