IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014-а – годината на държавния дълг

Колкото повече вземаш заеми, толкова повече им се качва цената, а на България ще й трябват 4-5 млрд. лв., пише в блога си Бисер Манолов

14:10 | 11.10.13 г. 18
2014-а – годината на държавния дълг

“Факт е, че в момента сме тук и коментираме увеличаване на американския държавен дълг, което показва по един категоричен начин, че имаме дефицит на лидерство. Това е знак, че нашето правителство не може да си плати собствените сметки. Това е знак, че ние се нуждаем от непрекъсната финансова подкрепа от много държави и това определено е неразумна финансова политика“.

Хм, интересно на кого ли принадлежат тези думи? Какво отговорно поведение към лавинообразно нарастващия американски дълг. Това са думи, казани от политик през 2006 година в качеството му на сенатор, който в момента има честта на управлява САЩ.

Да, става дума за Барак Обама. Цитатът е от проведените дебати за увеличаване на тавана на държавния дълг през 2006 г. Оттогава американският държавен дълг се е увеличил почти двойно, пише в блога си Бисер Манолов.

Изборът на този цитат за начало не е случаен, въпреки че ще коментирам ситуацията с българския държавен дълг. Считам, че е много по-важно един политик да внимава какво говори, когато не е на власт, отколкото обратното.

Думите, казани от политик, който е в опозиция, имат ефекта на хвърления камък. Като не трябва да се забравя, че „този хвърлен камък“ има свойството да не пада до момента, в който точно този политик не дойде на власт. Почти сигурно е, че „камъкът“ ще се стовари върху главата на въпросния „нещастник“. Да, по-добре „господари на мълчанието“, отколкото впоследствие „господари на ефира“.

Говорил съм с финансисти, които в момента заемат отговорни държавни постове. Имахме сходни виждания по отношение на държавния дълг и балансираните бюджети. Почти всички финансисти от моето поколение изповядват идеята за балансирани бюджети. Каква
метаморфоза става обаче с техните професионални възгледи когато заемат отговорни постове.

Настоящото правителство бе наложено с идеята, че е чисто „експертно“. Нямам абсолютно никакво съмнение, че ако финансовият министър Петър Чобанов имаше шанс да наложи своите възгледи, то щяхме да имаме балансиран бюджет за сметка на съкращаване на държавни разходи.

Да, но на дневен ред се задава нов почти двупроцентов дефицит и за бюджет 2014.

Премиерът Пламен Орешарски също така е привърженик на балансираните бюджети, поне така беше по времето на престоя му на ул. „Г. С. Раковски“ №102 като финансов министър. Истината е, че това правителство изпълнява политически програми. Неговите „независимост“ и „експертност“ са закопчани в рамката, наречена „политическа програма на БСП“.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 0
Pivoley
преди 10 години
Кои десни по-точно визираш? Тея дето до 1989г. са се клели в комунизма и неговите ценности ли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Мухата от примера в статията не се движи в един буркан, а в няколко един в друг. И първия (най-малкия) е този описан в статията!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 0
deant
преди 10 години
няма десни-леви. за 23 години 1/2 са били левите на власт така, че няма какво да се заблуждаваме. краха е благодарение на всички тях и леви и десни. бъдещето в политиката е ПРАКТИЧНОСТ, дори в другите страни започнаха да го разбират. и дясното и лявото са водени главно от популизъм и никакви действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
Jay Gould
преди 10 години
Причината за заемите в България - проста математика, макар за много от вас тя да е трудна http://borsi.blog.bg/***/2013/10/11/shte-ima-sykrashteniia-v-dyrjavnata-administraciia-no-edva-l.1191014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
На практика и сега който има пари се лекува, който няма да го д...ха. Но си плащаме вноските, от които нищо няма да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Да критикува може и 10 годишен, но не виждам да предлагаш някакво обосновано решение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
А десните какво построиха, бе друже!? Защото големите блага идват с големите производства. За 23 години преход никой не построи нищо, нито леви, нито десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Талибан анархисти, ще викаш на онея дето загробват народа си с дългове! А именно 99% от всички имащи достъп до властта през последните 20 години. Народа продължава все по-настойчиво да се пита, защо плаща данъци, като те се пилеят ама пилеят е слаба дума. Мене лично ми писна. Колко години трябва да плащам вноски за да имам право на един ЯМР на коляното, а? Що след като 10 години съм плащал осигуровки, без да съм влизал в болница нито един път, аз трябва да се бръкна 200 лв за едното коляно за един ЯМР? Ми не съм само аз дето се питат тея работи. А да не говорим и че в Русе изобщо няма ЯМР и трябва да пътувам до Шумен или Плевен. Ми няма им плащам осигуровки разбира се!! Ще си спестя парите за когато ми трябват наистина в болница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
... защото дори банановите републики успяват да оцелеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още