IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Гърция от еврозоната само ще влоши положението

Агресивното преструктуриране на дълга на Гърция е може би най-доброто решение за валутния съюз, смята Христос Мурутис

14:12 | 04.06.12 г. 13
Излизането на Гърция от еврозоната само ще влоши положението

А ето и коментара на Христос Мурутис:

Съгласен  съм с повечето от аргументите  на професор винаш Персо. Казвал съм и съм писал, че излизането на Гърция от зоната на еврото е малко вероятно, след като съответната цена за еврозоната е изчислена на един трилион евро заедно с много други трусове и нелечими рани за Европа като цяло и може би промяната на хегемонията в района на Балканите от ЕС към Русия.

За Европа най-лесната и най-непосредствената като резултат стъпка е интервенцията в държавния дълг с пълното заличаване на всичко онова, което дължи страната на ΕFSF (Европейския механизъм за финансова стабилност) - около 120 милиарда евро, и преструктурирането на частта, засягаща МВФ – около 30 милиарда евро.

Така Европа би спечелила едно евтино и ефективно решение и би облекчила една държава, икономиката на която вече е унищожена от грешните експерименти за нейното реформиране.  

В Европа е нужно да разрешаваме проблемите, а не да се опитваме да ходим по подвижни пясъци.

В допълнение Христос Мурутис прилага и графика на динамиката, по която държавният дълг на Гърция се променя спрямо брутния вътрешен продукт от около 25 до 125% за период от близо 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Лошото е, че щем или не гръцката криза ни тежи много и ще продължава да е котва и за БГ икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
г-н Муртис, знаеме че Вие като грък, както и повечето от останалите гърци не искате да излезете от еврото. Не искате и да приемете икономиите. Това което искате е да си запазите статутковото. Аз пък твърдя, че в дългосрочен план излизането на Гърция ще е по-добро за ЕС като цяло, отколкото оставането. А гърците ли? Ами не са моя грижа, както впрочем ние никога не сме били ваша грижа. Благодарение на отношението си към нас (т.е. към по-бедни и мизерни), ви не предизвиквате съчуствие в нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още