IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виждането на г-н Дянков за бъдещето на БФБ-София

Разговор по темата между финансовия министър и блогъра nedyalko

09:49 | 02.06.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Виждането на г-н Дянков за бъдещето на БФБ-София

Миналата сряда, на 26.05.2010 г., се проведе среща на г-н Дянков с бизнеса и обществеността, на която успях да отида и да разговарям лично с него и да му връча папка, в която приложих визията си за капиталовия ни пазар и по-точно постинга си: „План за съживяване на капиталовия ни пазар”, като и постинга „61-вата антикризисна мярка” (какво е виждането ми за промени в закона за банките и потребителските кредити).

Поради ограниченото време с него успахме да разговаряме само за БФБ-София и визията му за развитието на капиталовия ни пазар като цяло. Първо ще опиша какво му казах, после неговите отговори и мнение:

Какво бе моето мнение?

Споделих с него загрижеността си за това, че капиталовия ни пазар и в частност БФБ не се развиват добре и трябва да се предприемат действия от страна на всички участници на капиталовия ни пазар и особено държавата. Що се отнася до държавата, казах, че според мен представители на правителството дават неясни сигнали за това какво ще се случва, в смисъл: приватизацията на държавни миноритарни дялове ще има ли, кои компании, какъв дял, кога, начин на продажба и т.н. Също така наблегнах на това, че трябва да се състави единен план на действие между всички участници, за да могат инвеститорите да имат повече светлина за бъдещото развитие на капиталовия ни пазар.

Споделих и това, че според мен капиталовия ни пазар остава доста на заден план и за него изобщо не се говори от страна на представители на правителството, а той би спомогнал за по-бързото излизане от кризата - много компании могат да наберат капитал и да финансират растежа си през БФБ. В момента държавата се надява на износа да ни извади от кризата, а много експортно ориентирани български компании могат да използват борсата за увеличение на капитала си и в същото време голям паричен ресурс стои в банкови депозити (могат да заместят донякъде чуждестранните инвестиции, които липсват в момента).

Какво сподели г-н Дянков?

Той изрази мнение, че борсата ще тръгне нагоре след приватизацията на дяловете от ЕРП-тата, като сега се изчаква да свърши одитът и да излязат резултатите и тогава ще се продават. Също така каза, че иска да направи ЦД дъщерна компания на БФБ, като в момента е получил одобрение от БНБ, която е другият голям съсобственик в ЦД заедно с МФ. Впоследствие очаква одобрение и от КФН за това.

Също така каза, че в момента добре комуникира с ръководството на БФБ в отговор на мой въпрос, че като че ли липсва достатъчно добра комуникация. Сподели и че е организирал среща на ръководството на БФБ и Иван Такев с г-н Бойко Борисов с цел да се представят проблемите на БФБ пред премиера и с негова помощ да се предприемат действия.

Това беше най-същественото от разговора ни, като забелязах, че има промяна по отношение намеренията ми и отношението му към капиталовия ни пазар спрямо предния път, когато го питах в края на 2009 г. : „Има ли стратегия за развитие на капиталовия ни пазар?” и тогава отговорът му беше: „Разговаряме с голям инвеститор за продажбата на БФБ-София”.

Надявам се, споделяйки този разговор, да съм полезен на хората, които се интересуват от бъдещето на капиталовия пазар в България. Смятам, че колкото повече информация имаме за намеренията на правителството относно борсата и капиталовия ни пазар, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 7
dakl
преди 14 години
Това , че Недялко напрви тази крачка е много добре, но какво ще направи г-н Дянков е Големият въпрос.Като имам предвид какво прави с бюджета определено не съм оптимист.Все пак при този висок процент на частна собственост у нас сигурно е ,че и на БФБ ще изгрее слънце даже въпреки г-н Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Мариян Йорданов
преди 14 години
Браво на Недялко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
sting
преди 14 години
да, наистина.. Поздравление за Недялко, но защо той ще мисли по темата, ще се опитва да направи нещо?! Къде се гигантите на инвестиционната общност, защо те не поставят въпроси на министър Дянков, ами се крият зад "апокалиптични новини", дълги инвестиционни хоризонти, и обичайното хулене на БФБ!?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
milenkk
преди 14 години
"Браво на nedyalko за инициативата .Жалко за 80 -те та и повече посредника , шефове ,брокерчета и т.н. Стойте си по офисите редете пасианси и чертайте графики .Нали друг ви върши работата". +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
johndaniels
преди 14 години
абе както се казва надеждата последна умира, но не разбрахте ли че ако искате да стане нещо в тази държава трябва да се оплачете на бойко и той с голямото си его да оправи пак нещата и пак да е герой, факт който сам по себе си е смехотворен но това е реалността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
unseen
преди 14 години
Браво на nedyalko за инициативата .Жалко за 80 -те та и повече посредника , шефове ,брокерчета и т.н. Стойте си по офисите редете пасианси и чертайте графики .Нали друг ви върши работата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още