IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А дано, ама надали…

Оптимистите търсят поводи за ръст на българските индекси, но пазарът буксува, пише блогърът Павел Бандилов

08:50 | 01.10.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А дано, ама надали…

Оптимистите загатват за съвсем друг поглед към нещата, някак си „по-европейски“, както е модерно сега.. Те ще кажат, че ние сме толкова малък пазар, че това, което се случва в страна, не оказва почти никакво влияние върху него. Та ние имаме средна класа според родните стандарти от някакви си 150-200 хиляди души в най-добрия случай. Това е колкото едно предградие на Ел Ей. Как може толкова малко хора с не толкова голяма покупателна способност да имат силата да влияят на икономическите процеси в една страна или да демонстрират изисквания и действия от страна на родното си правителство.

Очевидно събитията от последните сто и кусур дена, не говорят в полза на оптимистите. От друга страна, казват те, положението в Европа и САЩ с подобрява. Ако допреди една година се говореше за нови стимули за пазара, сега се дебатира за тяхното оттегляне.  Отвъд Океана намаляващите бройки на помощи на пазара на труда вече ясно демонстрират низходящ тренд, като това  оказва влияние и на безработицата. 

Стабилизирането на жилищния пазар оказа силна подкрепа на финансовият сектор и това съответно се отрази на цената на банковите акции. Ръстът на пазара на акции в последната една година в САЩ е над 34%, а в Япония над 50%.

И докато отвъд Океана се говори и се очаква  корекция, погледите на инвеститорите се обърнаха към Европа. В последните месеци един от най-изстрадалите континенти след кризата се радва на сравнително спокойствие и започва да приковава погледите към себе си. Старият континент, част от който е и България, освен че привлече  вниманието на фонд мениджърите с успокояването на проблемите си и като че ли тяхното решаване, е атрактивен и с цените на активите си…надяват се оптимистите, а защо не и на БФБ.

Като че ли целият ни живот минава в сблъсъка на доброто и злото, на Ин и Ян, на страха и алчността, на любовта и омразата…на песимистите и оптимистите. Само времето ще покаже за даден момент, кой ще вземе превес, за да може в следващия да бъде на земята.

В тази игра на победители и победени можем само да се опитаме да попием опита и на двете състояния, защото за едно са съгласни и едните и другите, макар че не искат никога да се изслушат взаимно. Рисковете за българската икономика са вътрешни и единственият оптимизъм на БФБ идва от намаляващата несигурност и лекия подем на световната икономика. 

Опитът ни на млада демокрация по времето на златния дъжд, обхванал световната икономика по времето на Тройната коалиция, показа, че колкото и слабо да е едно правителство, ако има малка отворена икономика външните влияния са по-силни от вътрешните. Досега българският бизнес се е развивал, независимо от решенията на родната ни политическа класа.

А дано въодушевяват се оптимистите.

Ама надали мълвят песимистите.

Аз казвам надали ще стане скоро, но а дано.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 39 rate down comment 3
Graf
преди 10 години
В блогосферата се явяват всякакви видения, но превръщането на Инвестор в място за реализация на гледачите ми се вижда повече от неуместно. Еле пък като откриват разни причина за "неуспеха" на СОФИКС в някаква политическа среда. Да видим данните. За година DAX расте с 16.9%, а местният индекс с 42.7%. В немско - стабилност, а тук - политически карнавал. Да оставим Европата и да се върнем на Балканите. За година BET расте с 24%. CROBEX пък е добавил 4.9%... И по другите ареали е така, в смисъл - по-зле. Руският индекс е на отрицателна територия, унгарският - също. А какво собствено очаква автора? Ръстове с по 100% за година? А не може ли ние пък да очакваме и по-сериозно отношение към темата? Поне от редакторите на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 1
Dmirkata
преди 10 години
Споделям , че БГ наистина е малка и отворена икономика ,която е доста зависима от външния свят.Затова си мисля ,че щом им намалят(или спрат) ликвидноста в Щатите ,то фондовият им пазар ще поспадне и ще настане едно кеширане ...Къде обаче ще се (пре-)насочат тези пари ,е въпросът.Убеден съм ,че поне 1-2 Млрд ще се "отбият" и у нас.Все пак са 70 месечно - по 2,25 Млрд USD всеки божи ден !!!!Та затова съм умерен оптимист в момента ,но да видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Ясно е , че авторът е решил да напише панагерик на Прокопиев и съответно на Плевнелиев, нали са дупе и ***! Опитът е обаче пределно нескопосан, а ако беше започнал открито да венцеслави ББ и ЦЦ , писанието щеше да стане направо отвратително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 1
zabluden
преди 10 години
Може ли да пишеш такива глупости? Каква сделка е одобрил КФН,който не е само Мавордиев? Правиш ли разлика между това собственика на Доверие и купувача да са договорили и това КФН да е одобрил сделката? Автора пише,че Маврдиев е взел страна защото е спрял скандалните сделки на Прокопиев,което е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 0
jordanvete
преди 10 години
правилно ти сам казваш така че го катери повече от година но с това темпо ще трябват поне още 10 години докато стигне едни прилични нива от 1000 пункта, а не мисля, че световните борси ще чакат дори и още пет години, защото за да съществуват им са необходими пътници за влакчето на ужасите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 6
king
преди 10 години
Както и стана - сделката беше одобрена от Мавродиев (КФН) и в момента пенсиите на 1,15 милиона българи са в ръцете на офшорка с капитал 50 английски лири и неясни шефове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 6
king
преди 10 години
zabluden,Проблема тук не е как иска да се финансира Прокопиев, а че Мавродиев, който е шеф на независимия регулатор КФН има лична изгода ПФ "Доверие" да бъде продаден на офшорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 4
zdravko1
преди 10 години
Кой търгувa нa БФБ, при положение, че имa NYSE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 12
zabluden
преди 10 години
Автора,каква страна е взел Мавродиев или трябва да си затваря очите за далаверите на Прокопиев? Това,че Мавродиев понякога говори глупости,не значи,че КФН трябва да остави Прокопиев да се финансира с парите на хората за пенсия,само защото е затънал здраво и никоя банка вече не му дава кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 9
Nikodim
преди 10 години
Безполезни приказки.Нищо конкретно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още