IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А дано, ама надали…

Оптимистите търсят поводи за ръст на българските индекси, но пазарът буксува, пише блогърът Павел Бандилов

08:50 | 01.10.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А дано, ама надали…

Докато повечето световни борси се надпреварваха в последната година да достигнат нови върхове,  БФБ също показа признаци на живот, опита се и тя да се включи във всеобщият ентусиазъм. Не само това, но SOFIX успя да влезе в класациите като един от най-повишаващите се световни индекси.

И някак си като невръстно дете, което прави първият си бяг, тя се остави на инерцията й да я накара да изгуби равновесие и да падне. В последните борсови сесии виждаме нейните плахи опити да се изправи и сега всички сме вторачили поглед, с надеждата  да успее.

Както при всяка ситуация, свързана с падане, пропадане или просто нещастно развитие на събития, и сега сме разделени на група песимисти и на оптимисти. Ако се вслушаме в мнението им, може би ще стигнем да извода за причината на последните събития и да се опитаме да прогнозираме бъдещето.

Песимистите се вглеждат във вътрешните проблеми на държавата, на икономиката, и в частност във враждебната вътрешна среда, в която оперират нашите публични дружества. А тя не се е променила кой знае колко. Старата песен на нов глас, или старите проблеми остават нерешени. Висока безработица, липса на ресурс, ниско потребление и т.н. и т.н.

Към тях можем да прибавим и изключително рисковата политическа среда. Притежаваме си правителство, което не носи никаква отговорност и прехвърля вината на коалиционните си партньори (казусът Пеевски). Дори не става ясно кой прави политическите назначения. Имаме премиер, за когото не сме сигурни е че е ТОЙ, за неговите решения научаваме от лидерите на партиите. Съществуват министри, някои от които са откровено некомпетентни и се извиняват с интровертност на духа, а често пъти и се дозират.  Наблюдаваме откровени примери и разбирания за непазарна икономика.

Един заместник-министър на икономиката размаха сърп и чук и поведе война с частни дружества за защитата на недобросъвестните платци. Друг пък предложи търговските вериги да не работят уикендите. Изобщо за три месеца се сътвориха толкова небивалици, че дори „човекът от народа“ Бойко Борисов им завидя. В следствие на всичко това частните инвестиции в България са паднали с една трета. Веднага бях оборен от правителствен чиновник, който ми каза, че пък инвеститорите като бройка били с толкова пъти повече.

Безумието в енергетиката няма аналог. Намаляват се цени, завеждат се международни дела, а има и индивиди, които се хвалят със стореното. Сякаш няма да платим намалението с лихвите следващата година.  И за капак на всичко инвеститорите на родната борса станаха свидетели на политическите напъни на председателят на КФН, чиято роля преди всичко е не да взима страна във битките на “Корпоративна търговска банка” с “Икономедия”, а да следи безпристрастно пазара. Още повече, че с тези си атаки сериозно наруши професионалният си имидж, демонстрирайки непознаване на функционирането на търговията на борсовият оператор или не дай си боже - загатвайки за други нездравословни интереси. Негова си работа, наша си борса…да, песимистите имат какво да кажат, човек да се чуди дали да притежава изобщо акции.
 

Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 39 rate down comment 3
Graf
преди 10 години
В блогосферата се явяват всякакви видения, но превръщането на Инвестор в място за реализация на гледачите ми се вижда повече от неуместно. Еле пък като откриват разни причина за "неуспеха" на СОФИКС в някаква политическа среда. Да видим данните. За година DAX расте с 16.9%, а местният индекс с 42.7%. В немско - стабилност, а тук - политически карнавал. Да оставим Европата и да се върнем на Балканите. За година BET расте с 24%. CROBEX пък е добавил 4.9%... И по другите ареали е така, в смисъл - по-зле. Руският индекс е на отрицателна територия, унгарският - също. А какво собствено очаква автора? Ръстове с по 100% за година? А не може ли ние пък да очакваме и по-сериозно отношение към темата? Поне от редакторите на Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 1
Dmirkata
преди 10 години
Споделям , че БГ наистина е малка и отворена икономика ,която е доста зависима от външния свят.Затова си мисля ,че щом им намалят(или спрат) ликвидноста в Щатите ,то фондовият им пазар ще поспадне и ще настане едно кеширане ...Къде обаче ще се (пре-)насочат тези пари ,е въпросът.Убеден съм ,че поне 1-2 Млрд ще се "отбият" и у нас.Все пак са 70 месечно - по 2,25 Млрд USD всеки божи ден !!!!Та затова съм умерен оптимист в момента ,но да видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Ясно е , че авторът е решил да напише панагерик на Прокопиев и съответно на Плевнелиев, нали са дупе и ***! Опитът е обаче пределно нескопосан, а ако беше започнал открито да венцеслави ББ и ЦЦ , писанието щеше да стане направо отвратително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 1
zabluden
преди 10 години
Може ли да пишеш такива глупости? Каква сделка е одобрил КФН,който не е само Мавордиев? Правиш ли разлика между това собственика на Доверие и купувача да са договорили и това КФН да е одобрил сделката? Автора пише,че Маврдиев е взел страна защото е спрял скандалните сделки на Прокопиев,което е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 0
jordanvete
преди 10 години
правилно ти сам казваш така че го катери повече от година но с това темпо ще трябват поне още 10 години докато стигне едни прилични нива от 1000 пункта, а не мисля, че световните борси ще чакат дори и още пет години, защото за да съществуват им са необходими пътници за влакчето на ужасите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 6
king
преди 10 години
Както и стана - сделката беше одобрена от Мавродиев (КФН) и в момента пенсиите на 1,15 милиона българи са в ръцете на офшорка с капитал 50 английски лири и неясни шефове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 6
king
преди 10 години
zabluden,Проблема тук не е как иска да се финансира Прокопиев, а че Мавродиев, който е шеф на независимия регулатор КФН има лична изгода ПФ "Доверие" да бъде продаден на офшорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 4
zdravko1
преди 10 години
Кой търгувa нa БФБ, при положение, че имa NYSE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 12
zabluden
преди 10 години
Автора,каква страна е взел Мавродиев или трябва да си затваря очите за далаверите на Прокопиев? Това,че Мавродиев понякога говори глупости,не значи,че КФН трябва да остави Прокопиев да се финансира с парите на хората за пенсия,само защото е затънал здраво и никоя банка вече не му дава кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 9
Nikodim
преди 10 години
Безполезни приказки.Нищо конкретно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още