IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва моментът, в който негативите се обръщат в позитиви

Това, което прати много дружества на дъното, сега може да ги издърпа от там

08:03 | 02.02.11 г. 16
Идва моментът, в който негативите се обръщат в позитиви

Какво реално се случи в последните 3 години и половина с компаниите в България?

Получи се наслагване на негативни фактори – при много компании имаше спад на продажбите, съчетан със спад на рентабилността и ръст на лихвите по кредитите им.
Тоест, три негативни тенденции, които, на всеки е ясно, могат да разбият всяко дружество.

Да добавим невъзможност за рефинансиране в случай, че дружеството е по-задлъжняло и ето, че имаме технически фалит.

Добавете и негативна преоценка на материалните му запаси (ОЦК преоцени оборотните си количества олово и цинк с милиони, подобно нещо се случи и със Свилоза). Помислете си за строящите имоти АДСИЦ, които са произвели сгради със себестойност X и очаквани доходи Y, конкурентите им вече строят при себестойност X минус 20%, докато доходите от наем или продажба са Y минус 30%.

Същата е логиката и за производството на целулоза, олово, мед и т.н.

При хората също имаше наслагване на негативни тенденции. Спад на доходите (или безработица), комбинирана с ръст на разходите за лихви, поради ръст на лихвите по кредити. Едва ли и спечелилите от ръста на лихвите по депозитите са били много щастливи, тъй като всички техни активи са отчитали поевтиняване, включително движимото, недвижимото имущество и акциите.

Може би обаче това е минало.

Може би ще има мощно възстановяване, част от което вече наблюдаваме, като най-добрият пример вероятно е Свилоза. Тя просто имаше залежала продукция, която след ръста на цените на световните пазари се преоцени по-високо.

И не просто това, а при затворилите целулозни заводи по света се оказа, че през 2010 г. Свилоза е имала шанса да работи на страхотна рентабилност. Тоест това, което пречеше на Свилоза през 2008 г. (свръхкапацитет в света, понижени продажни цени, залежала скъпа продукция), я издърпа през 2010 г. (липса на работещ капацитет, повишени продажни цени, залежала евтина продукция).

През 2010 г. видяхме ръст на продажбите при едва ли не всички индустриални компании, всяка от които изнася между 5 и 95% от продукцията си. При някои видяхме и ръст на рентабилността.

Това, което все повече ще виждаме, е увеличени продажби, увеличена рентабилност, намалени лихви по кредитите (в САЩ и Европа централните банки намалиха лихвите и бизнеса им стана по-конкурентен, за разлика от ситуацията при нас). Ще видим и преоценка на складовите наличности в посока нагоре (инфлацията се завърна), включително на стойността на проектите на строителните АДСИЦ и земята на земеделските АДСИЦ.

Някои АДСИЦ за земеделска земя например обявиха, че ще оценяват имотите си по цени на придобиване, и вече го правят. Някои намалиха таксите за обслужване и ги ограничиха върху инвестираните средства.

В една посока може да се задействат фактори като увеличени ренти, намалени разходи за обслужващо дружество, увеличен процент на отдадените площи (например не 75%, а 85%, което е значителен ръст), увеличена цена на земята, продажби на концентрирани (или комасирани) имоти.

Ще видим и размразяване на проекти и производствени мощности (Фазерлес обяви, че работи по пускане и на втората си производствена линия през 2011 г., Свилоза възобнови производство още в края на 2009 г., Алкомет закупи ново оборудване, за да увеличи капацитета си, Каолин завърши инвестициите си в завода за кварцови пясъци в Украйна и т.н.).

Можем да видим размразяване на проекти на АДСИЦ, след като някои стари проекти вече са отдадени под наем на 100% (Камбаните бизнес център на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ). И защо не, след като точно до Камбаните бизнес център, ФНИБ АДСИЦ има парцели, подходящи за офис сграда, и в момента е обявило, че работи по смяната на предназначението им.

Можем да очакваме и рефинансиране и преструктуриране на кредити (последният случай е кредитът за Холдинг Пътища към ПИБ).

Можем да очакваме и ниски разходи за производство, тъй като високата безработица не дава основания за вдигане на заплатите. А ръстът в заплатите убиваше българския износ в годините преди кризата.

И сега си представете единното действие на всички тези фактори - ръст в продажните цени, понижени разходи за труд, положителна преоценка на материалните запаси, вкарването в оборот на замразените производствени мощности (проекти), спад на разходите за лихви, преструктуриране и рефинансиране.

Единното им негативно действие срути някои цени на акции многократно. Единното им позитивно действие може да изненада доста песимистите. Когато всички, или почти всички, важни фактори се обърнат от негативни към позитивни, те могат да предизвикат коренна промяна в ситуацията.

Но не всички хипотези са розови. Възможни са много черни сценарии. Например неуспешен мениджмънт, нов цикъл на криза (например срив в Китай и нов спад на суровините, който да повлияе нагативно на ОЦК, Свилоза и т.н.), замразяване на евросубсидиите на площ до текущите 25-30 лв., политическа криза у нас, стагфлация, продължаване на спада в цените на недвижимите имоти, спад на износа, продължаващ спад на потреблението и т.н.

Въпросът е кое е калкулирано в цените на акциите и кое не е.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Към възможните негативни фактори за българската икономика трябва да се калкулира и политиката на правителството на Б.Б., която нанесе и продължава да нанася тежки удари върху българския бизнес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Причината за инфлацията не е повишеното търсене,а печатането на пресни доларчета от Бернанке.Лошото е,че това не може да продължава до безкрай и тогава идва ред на дефлацията и деливъриджа.В момента суровините са абсолютен балон и това се вижда ясно ако погледнеш Baltic Dry Index,върху който не се спекулира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Правилно. Лошото не ни чака.Лошото настъпва. В сегашно време, доведено от днешните фактори - старите някак не успяха докрай да го доведат, ама новите, не само, че го доведоха, ами го и дърпат, да остане. Да било изморяло "обръчитеот фирми" около БСП, ДПС, че и други недоразумения. И не по идеологически причини, а по обикновена некомпетентност са на път да осерат пейзажа. Да си ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Само мога да ти кажа, че откъм политика, в България не ни чака нищо лошо. Спомнете си какви мизерии се случиха по време на предишните крадливи "политици", и тогава стигнете до заключението си! В момента тази несигурност е нормална, кризата от България не ме учудва, че си отива трудно и бавно, просто икономиката ни през годините е имала възможност да става все по-гъвкава, но УВИ - през тогавашните времена говорим за т.нар.смотано управление! Така че, предлагам да коментирате за истинския хал на икономиката ни, на вътрешното търсене, износа.... т.н., като се абстрахирате от политическите си виждания, защото тогава вече темата се изкривява по простата причина, че фенове всякакви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Колко казваш назначиха? 1000, абе колкото и да са, все е нещо!Те и Литексмоторс, назначиха, ама докато тръгнат колите!НОО, да сме оптимисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
HP не "ще" назначат. Те го направиха. Не само само че напълниха по шевовете сградата на ФНИБ, но сега пълнят и бившия завод Витоша. Вече познавам 2-*** работещи там, един започна тази седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Извинявай, ама оправи правописа малко, че ти загровява мнението!Незнам къде виждаш, че търсенето се е възтановило, а предлагането е ниско?Посочи два -три отрасъла, освен пазара на Употребявани коли!Колегата който продава нови возила, спомена, че тези данни нямат особена прогностична стойност.НР "ще" назначат, в Ловеч ще правят китайски коли, АМА Ще....Докато се завърти колелото, е е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Свилоза е разгледана в исторически план. Разбира се в сектора пак ще има свръхкапацитет. Въпросът е кога. Дали скоро или не.А това за преференциалните цени, което цитирате е факт. Няма кой да им даде, защото цените в БГ са по-ниски от тези в Сърбия и Румъния за дъбовата дървесина (която им е 75% от потреблението). Тоест Свилоза в момента ползва евтина дървесина спрямо конкурентите си в региона и да иска по-евтина е нормално, но дали ще й дадат... Или по-скоро ще вдигнат цените?Казвам че у нас е по-евтина, защото на пресконференцията на която бях и заснех (видеото е в Investor.bg) можете да видите, че само тополата им е изгодна за внос (а тя е 10% от суровината). За дъба и т.н. бг цените са им по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Има някои пропуски.Компаниите не осигуряват достатъчно информация, често "пропускат" да обявят неплатежоспособност/затруднения навреме.Изглежда също се забравя че криза=корекция, няма основания да се смята че е била случайна или че няма да има последици. Това не е форсмажорно обстоятелство например.Конкретно БФБ бе балонирана точно както и НИ - хората купуваха само защото посоката беше една - нагоре. Това води до нереални преценки - следва корекция. Затова и в момента родните индекси нямат корелация със световните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 13 години
Не могат да бъдат удовлетворени исканията на Свилоза да купува дървен материал на преференциални цени и да има преференциални доставки, защото подобни отстъпки ще бъдат възприети от ЕК като нерегламентирана държавна помощ. Това стана ясно вчера по време на срещата при премиера Бойко Борисов, в която участваха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев.====================================================================================================Цитираното е с дата 27.12. 2010 година. Не ми се прави подробен анализ на статията, както и на коментарите към нея. Винаги съм се учудвал на способностите на някои хора да правят смели прогнози. Нещата изобщо не са ясни, не се знае накъде ще отидат. Ненапразно в статията има много "ще".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още