IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои технологии формират бъдещето на храната ни?

Традиционното земеделие няма да изчезне, а голяма част от неговите практики ще се запазят, твърдят представители на индустрията

18:33 | 22.08.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Друг бизнес, който се опитва да остави свой отпечатък в сектора, е Crate to Plate, чиито операции са съсредоточени във вертикалното отглеждане на марули, билки и листни зеленчуци. Процесът се осъществява в контейнери с дължина 12 метра, широчина 2,5 метра и височина 26 метра.

Подобно на Growing Underground, съоръженията на Crate to Plate са базирани в Лондон и използват хидропоника. Ключовата идея зад бизнеса е, че чрез вертикално отглеждане, пространството може да бъде максимизирано, а използването на ресурси – минимизирано.

На технологичния фронт всичко се следи и регулира – от влажността на въздуха до температурата, поливането и въздушния поток. Скоростта също е от решаващо значение за бизнес модела на фирмата.

„Стремим се да доставим всичко, което берем, за под 24 часа“, твърди Себастиен Сайнсбъри, който е главен изпълнителен директор на компанията.

„Ресторантите обичайно получават до 12 часа, търговците на дребно получават до 18 часа, а доставките за вкъщи са гарантирани до 24 часа“, посоча той, допълвайки, че доставките се извършват с електрически превозни средства. „Цялата енергия, която фермите използват, е възобновяема“.

Отглеждай сам

Въпреки че се усеща вълнение за потенциала на управлявани технологично, безпочвени операции като вече изброените, съществува и аргумент, който иска връщане към основите.

Във Великобритания, където голяма част от населението работи от вкъщи заради пандемията, популярността на разпределените парчета земя, които се отдават под наем и се ползват за отглеждане на растения, плодове и зеленчуци, изглежда нараства.

През септември 2020 г. Асоциацията за върхови постижения в публичните услуги (APSE) проведе онлайн проучване сред местните власти във Великобритания. Наред с друго тя попита респондентите дали в резултат на Covid-19 „са имали забележимо увеличение на търсенето“ на парцели за разпределяне. Близо 90% твърдят, че са имали.

„Това само показва стойността за обществото и желанието да се свържем отново с природата чрез собственост върху парцел“, посочва APSE. “Това може също да отразява подновения интерес на обществото към това да бъде по-зависимо от себе си, като използва парчета земя за отглеждане на собствени плодове и зеленчуци“.

В коментар за CNBC говорител на Националното общество за разпределение на земи (NAS) посочва, че наемането на земя предлага на наемателите на парцели „възможността да се движат здравословно, да си почиват, да имат контакт с природата и да си отглеждат собствена сезонна храна“. NAS вярва, че това подкрепя „общественото здраве, подобрява социалното сближаване и може да допринесе значително за продоволствената сигурност“.

Широк поглед

Никол Кенард е доктор изследовател от Graham Centre for Sustainable Futures към Университета на Шефийлд. В интервю по телефона за CNBC тя посочва как терминът „градско земеделие“ може да се отнася до всичко – от отдаване на парчета земя и домашни градини до градски ферми.

Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 3 години
хидропониката има смисъл при икономики , които не могат да вадят 2-3 реколти зеленчуци поради климатични условия . и цената на обработваемата земя е зверска . или пак поради климатични условия карат всичко в хладилни камери и със самолет . в нашият климатичен пояс все още е нерентабилна ... боян . не можеш да направиш разлика от магданоз отгледан в оранжерия и такъв във хидропонна ферма . няма разлика във вкусовите качества , получават еднакви хранителни вещества . никаква разлика и във външният вид . даже в хидропониката растът около 50% по-бързо , защото е контролирана средата ... м/у другото това ни чака след има няма 30-40 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
++1000000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
каквото ядеш , това си ! като начало предлагам на екипа на инвестора да привиква към буболечките ... щото те ша са лукс спрямо 3д говнотиите които следват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Боян
преди 3 години
А забравих, правим го в името на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Боян
преди 3 години
Значи да започваме да гледаме зеленчуци без почва и слънце, а след някой друга година като масово хората са забравили вече нормалния вкус ще започнат всичко на 3Д принтери да пускат, кой го интересува вкуса и качеството важното е стадото да е нахранено, без значение че храната е безкрайно вредна и безвкусна, бизнеса на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още