IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои технологии формират бъдещето на храната ни?

Традиционното земеделие няма да изчезне, а голяма част от неговите практики ще се запазят, твърдят представители на индустрията

18:33 | 22.08.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От портокали и лимони, отглеждани в Испания, до риба, уловена в Атлантическия океан, много от тези храни са част от разглезения ни избор, когато става дума за избора на съставките, които влизат в чинията ни.

И все пак, тъй като притесненията за околната среда и устойчивостта нарастват, дискусиите за това как и къде отглеждаме храната си стават все по-належащи, пише CNBC.

Миналия месец дебатът попадна в медиийните заглавия във Великобритания, когато беше включен във втората част от Националната стратегия за храните – независим преглед, поръчан от правителството на страната.

Обширният доклад е оглавяван от ресторантьора и предприемач Хенри Димбълби и се фокусира основно върху хранителната система на Англия. В него се стига до няколко отрезяващи заключения.

В резюмето се посочва, че храната, която консумираме, и начинът, по който я произвеждаме, „нанасят ужасни щети на нашата планета и нашето здраве“.

Според публикацията глобалната хранителна система е „най-големият фактор за загубата на биологично разнообразие, обезлесяване, суша, замърсяване на сладки води и срива на подводния свят“. Освен това докладът посочва, че хранителната система има втория по големина принос за измененията на климата след енергийната индустрия.

Докладът на Димбълби е един от примерите за поредното сигнализиране за хранителните системи – терминът, с който Организацията по храните и земеделието към ООН (FAO) обхваща всичко – от производството и преработката до разпространението, потреблението и изхвърлянето на храна.

Според FAO хранителните системи консумират 30% от наличната енергия на планетата. Освен това „съвременните хранителни системи са силно зависими от изкопаемите горива“.

Всичко дотук със сигурност дава храна за размисъл. По-долу CNBC разглежда някои от идеите и концепциите, които биха могли да променят начина ни на мислене за селското стопанство.

Разрастващи се градове

Редица интересни идеи и техники, свързани с градското производство на храни, започват да набират сила по света и да предизвикат интерес, макар и в много по-малък мащаб в сравнение с по-утвърдените методи.

Да вземем хидропониката, която Кралското градинарско общество определя като „наука за отглеждане на растения без използване на почва, а чрез подхранване с минерални хранителни соли, разтворени във вода“.

В Лондон компании като Growing Underground използват LED технология и хидропонни системи за производството на зеленчуци на 33 метра под земята. Компанията казва, че нейните култури се отглеждат през цялата година в контролирана среда без пестициди, като за целта се ползва възобновяема енергия.

С фокус върху „хиперлокалното“ Growing Underground твърди, че нейните растения „могат да бъдат във вашата кухня до четири часа, след като са набрани и опаковани“.

Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
старшинка... радвам се че се разпозна. :)) Ти сам се унижаваш, аз само те обиждам с тихата надежда да се махнеш от тук и да ходиш да храниш дърветата с со2 хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
колко типично за представител на "демократично мислещи....". познавам и други, които гласуваха за тази партия - единствената им максима е - унижи, обиждай и смачкай противника - за да не се вижда каква кръгла нула си ти! предполагам, че скоро ще стигнеш на ръководен пост в тази партия, ярък представител си все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
нищо нямаш, празен си. едно умно твърдение няма от тебе. дай ми поне едно качество което имаш, което те кара да бъдеш толкова уверен, че си повече от тези, които атакуваш. има още един пр.ост.ак като тебе - кухия- и двамата сте празни и ж.алки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 3 години
и аз се чудя що те обижда... сигурно, защото си неук, устат и грозен... ама това е мое предположение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Я погледни сектора в Холандия... колкото БВП на Б-стан, а се върти от една шепа хора. И в кой пояс са погледни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ми харчи времето с безсмислените си писания, бе *** петолъчест. Айде ====>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
не знам какъв доктор си, но може би първо себе си да прегледаш. няма нищо смислено в писанията ти, само атакуваш директно хората в опит да ги унизиш, може би защото не разбираш нищо от това което се пише или си просто такъв , мразещ.бих те приравнил на кхао и той така нищо не разбира, за сметка на това атакува директно всеки когото не харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
а така, я обясни първо кога и как си гледал зеленчуци и си се грижил от семето до прибирането? или като другите ти неща, които публикуваш - търсиш в нета и после се правиш на спец.казвам го, защото написаното от тебе са пълни глупости и неистини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти не си изпускал мотиката цял живот, за сметка на това. И във физически и в ментален смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
чака троловете , дето не знаят откъде да хванат мотиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още