IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Съединените щати има дефицит на... въглероден диоксид за бира

Представителите на американската пивоварна отчитат затруднения в карбонизацията. Причината: хората не карат достатъчно коли

19:49 | 20.04.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0in">
	<em>Снимка: <a href="https://unsplash.com/@rhett__noonan?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Rhett Wesley</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/beer?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Rhett Wesley on Unsplash

В северното полукълбо започва пролетта, температурите се покачват, но милиони хора трудно могат да се насладят на по-слънчевото време поради ограниченията за излизане, причинени от коронавируса. Ледена студена лимонада на балкона, пенлива бира или бълбукаща газирана вода в момента са сред малкото начини за мнозина да отпразнуват пролетта. Но според американските производители на напитки това скоро може да се промени - те се страхуват от недостиг на въглероден диоксид.

Тъй като газта CO2, обикновено наричан не съвсем коректно „въглеродна киселина“ и използван за производството на множество безалкохолни напитки и занаятчийски бири, заплашва да стане дефицитна стока според американските индустриални асоциации. Поради затрудненията в доставките цените на CO2 за пивоварните в момента са се повишили с 25 процента, казва Боб Пийс, председател на Асоциацията на занаятчийските бира в САЩ Brewers Association: „Проблемът се задълбочава. Все повече членове съобщават за това всеки ден“. Първите спадове на производството се очакват след две до три седмици.

Още на 7 април Рич Готвалд, управляващ директор на Compressed Gas Association, предупреди в писмо до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че производството на CO2 е намаляло с 20 процента. Може дори да спадне до половината от обичайното ниво през следващите седмици, смята той.

Причината за недостига е продължаващата криза, породена от коронавируса: Въглеродният диоксид е до голяма степен страничен продукт от производството на етанол. Това обаче е тясно свързано с производството на бензин. Поради ограниченията на мобилността по време на пандемията Covid 19 продажбите на горива са спаднали чувствително, в момента в САЩ с повече от 30 процента.

Дори бирата и лимонадата да не са толкова пенливи в близко бъдеще, всичко това може да има и положителен аспект - поради радикалното намаляване на движението по пътищата въглеродният диоксид скоро може да бъде доста по-малко и там, където доскоро беше наличен в излишък - в атмосферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Чудех се що бирената *** вече не мирише, а те я правели с газировка като лимонада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Подзаглавието пръска от малоумщина. Пивоварите да преминат на естествена карбонизация където е възможно. Хем ще могат да сложат щам "Natural carbonation" и продуктът да е с 20% по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Пивовари.....,учебника за пивовари.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
...и аз това твърдя, че сте преводачи, а не журналисти ! :):) (поне в този случай)...даването на източника (или може и това е друг препис) на фейк новината, не е прави истинска! Дай ми источник от учебника по химия.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
https://***.brewersassociation.org/brewing-industry-updates/understanding-and-ensuring-co2-supply-quality-for-brewery-use/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
https://nypost.com/2020/04/20/beer-may-lose-its-fizz-as-co2-supplies-go-flat-during-pandemic/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
аз говоря за бира, не за заместващи продукти или нещо дето прилича на бира... статията същи е за бира.Даже незнам колко хиляди години преди ДВГ се прави бира, и ЦО2 не е било проблем...фейк ли е статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Между другото, не са рядкост домашни пивовари, които не карбонизират, понеже ползват кегове за отлежаване и системи за наливна бира при консумация, а там вариантите са или вграден компресор в охладителя или со2 бутилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Ewollide
преди 4 години
Нашите мили пивовари ползват етилов спирт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ewollide
преди 4 години
В бг се ползват тонове. А при традиционно варене co2 се отделя при ферментацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още