В северното полукълбо започва пролетта, температурите се покачват, но милиони хора трудно могат да се насладят на по-слънчевото време поради ограниченията за излизане, причинени от коронавируса. Ледена студена лимонада на балкона, пенлива бира или бълбукаща газирана вода в момента са сред малкото начини за мнозина да отпразнуват пролетта. Но според американските производители на напитки това скоро може да се промени - те се страхуват от недостиг на въглероден диоксид.
Тъй като газта CO2, обикновено наричан не съвсем коректно „въглеродна киселина“ и използван за производството на множество безалкохолни напитки и занаятчийски бири, заплашва да стане дефицитна стока според американските индустриални асоциации. Поради затрудненията в доставките цените на CO2 за пивоварните в момента са се повишили с 25 процента, казва Боб Пийс, председател на Асоциацията на занаятчийските бира в САЩ Brewers Association: „Проблемът се задълбочава. Все повече членове съобщават за това всеки ден“. Първите спадове на производството се очакват след две до три седмици.
Още на 7 април Рич Готвалд, управляващ директор на Compressed Gas Association, предупреди в писмо до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че производството на CO2 е намаляло с 20 процента. Може дори да спадне до половината от обичайното ниво през следващите седмици, смята той.
Причината за недостига е продължаващата криза, породена от коронавируса: Въглеродният диоксид е до голяма степен страничен продукт от производството на етанол. Това обаче е тясно свързано с производството на бензин. Поради ограниченията на мобилността по време на пандемията Covid 19 продажбите на горива са спаднали чувствително, в момента в САЩ с повече от 30 процента.
Дори бирата и лимонадата да не са толкова пенливи в близко бъдеще, всичко това може да има и положителен аспект - поради радикалното намаляване на движението по пътищата въглеродният диоксид скоро може да бъде доста по-малко и там, където доскоро беше наличен в излишък - в атмосферата.
преди 4 години Чудех се що бирената *** вече не мирише, а те я правели с газировка като лимонада. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Подзаглавието пръска от малоумщина. Пивоварите да преминат на естествена карбонизация където е възможно. Хем ще могат да сложат щам "Natural carbonation" и продуктът да е с 20% по-скъп. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Пивовари.....,учебника за пивовари..... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години ...и аз това твърдя, че сте преводачи, а не журналисти ! :):) (поне в този случай)...даването на източника (или може и това е друг препис) на фейк новината, не е прави истинска! Дай ми источник от учебника по химия.... :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години https://***.brewersassociation.org/brewing-industry-updates/understanding-and-ensuring-co2-supply-quality-for-brewery-use/ отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години https://nypost.com/2020/04/20/beer-may-lose-its-fizz-as-co2-supplies-go-flat-during-pandemic/ отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години аз говоря за бира, не за заместващи продукти или нещо дето прилича на бира... статията същи е за бира.Даже незнам колко хиляди години преди ДВГ се прави бира, и ЦО2 не е било проблем...фейк ли е статията? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Между другото, не са рядкост домашни пивовари, които не карбонизират, понеже ползват кегове за отлежаване и системи за наливна бира при консумация, а там вариантите са или вграден компресор в охладителя или со2 бутилка. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Нашите мили пивовари ползват етилов спирт отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години В бг се ползват тонове. А при традиционно варене co2 се отделя при ферментацията отговор Сигнализирай за неуместен коментар