IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура взе на мушка мениджъри на Porsche и VW

Проверката е срещу Волфганг Порше, Фердинанд Пиех, Улрих Ленер и Уве Хюк във връзка с придобиването на Porsche

14:52 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Германската прокуратура взе на мушка мениджъри на Porsche и VW

Заради съобщението от март обаче много инвеститори на фондовия пазар заложиха на падащи цени на VW. Те продадоха акции на VW с цел да ги купуват обратно по-късно на по-ниска цена. Акциите на VW обаче поскъпнаха, преминавайки границата от 1 000 евро, и направиха междувременно концерна от Волфсбург една от най-ценните компании на фондовия пазар в света.

Същевременно Porsche спечели доста пари от своите сделки с опции и можеше да взема все по-големи заеми, но в резултат на финансовата криза не успя да избегне опита за поглъщане, защото парите в брой в крайна сметка привършиха. Volkswagen се притече на помощ, осигури на Porsche свежи пари и пое първоначално почти половината от изключително печелившия автомобилен бизнес. От лятото автомобилната марка Porsche принадлежи изцяло на концерна от Волфсбург, а Porsche Holding продължава да притежава все още около половината от правата на глас във VW.

Прокуратурата предполага, че най-късно през март 2008 г. в борда се е обсъждало разширяване на поглъщането на VW. От правна гледна точка давността на такова престъпление изтича след пет години, тоест през март тази година. В досегашното разследване, което продължи повече от три години, прокурорите не бяха насочили вниманието си към членове на борда на Porsche.

Винаги досега Видекинг и Хертер твърдяхя, че надзорният съвет на Porsche е одобрявал всички стъпки за придобиване на допълнителни акции на VW. Хертер си е осигурил достъп до акции на концерна от Волфсбург чрез сложна механика от опции.

Същевременно прокуратурата провежда допълнителни разследвания. Тя подозира вече и бившия говорител на Porsche Антон Хунгер в улесняване на манипулирането на акции.

"Трябва да отбележим, че прокурорът е разширил разследването над Надзорния съвет", потвърди вчера говорител на Porsche SE.

Porsche SE притежава 51% от обикновените акции, а с това и мажоритарен дял в най-големия европейски производител на автомобили Volkswagen. Производителят на спортни автомобили Porsche AG пък принадлежи напълно на VW от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още