IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на автомобилния пазар застигна и Германия

Незасегнати от спада през май са Porsche и Audi, които отчитат ръст, както и Mercedes, който е на миналогодишното равнище

12:01 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Porsche продължава да се радва на силни продажби в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Porsche продължава да се радва на силни продажби в Германия. Снимка: Ройтерс

Пролетното възходящото движение на германския автомобилен пазар приключи твърде бързо. През май новорегистрираните автомобили са били с 290 000 по-малко (4,8 процента) спрямо година по-рано, съобщи във Фленсбург федералният орган за автомобилния транспорт.

Така пазарът на леки автомобили от началото на годината е съвсем леко на зелено спрямо същия период на миналата година – ръстът е от 0,3%. По данни на браншовата организация от януари до май в Германия са били продадени 1,3 милиона нови коли, пише Financial Times Deutschland.

По този начин кризата в продажбите в Западна Европа достигна и Германия. „Клиентите стават по-предпазливи заради новините от Южна Европа и обмислят по-дълго подобна покупка“, заяви Фердинанд Дуденхьофер от CAR-Institut към университета в Есен.

Засега незасегнати от спада са Porsche (12,3% ръст) и Audi (5,8%), които през май са продали значително повече коли, отколкото преди година. Mercedes почти постигна нивото на предходната година (-0,1%), BMW / Mini е продал с 5,3% по-малко автомобили на клиентите си. Opel остава силно засегнат и страда от силен спад от 11%.

И докато европейците са сдържани при покупката на автомобил, то американците продължават да посягат към нови коли. Сред производителите, които се възползват най-много от това, е VW. Водещият германски производител на леки автомобили е успял да продаде в САЩ близо 39 000 коли през май. Това представлява ръст от 28% на годишна база.

Джон Браунинг, американският директор на Volkswagen, не иска и да чува за забавяне на икономическия растеж, който експерти обосновават предимно със слабите данни на пазара на труда. „Въпреки че ние не виждам грандиозно възстановяване, все пак сме свидетели на стабилно възстановяване", казва Браунинг. Фактът, че в последно време цената на бензина спадна значително, наистина може да доведе до размествания в автомобилния пазар, допълва той.

По принцип обаче американците ще залагат все по-силно на икономични двигатели - важен критерий и за Volkswagen. Ако цената на бензина продължи да пада, повече американци може да купят отново по-големи автомобили. От което пък ще се възползват преди всичко американските производители. 

Всичко за пазара на автомобили четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още